Huawei Nova 10 Pro incelemesi

Huawei, son birkaç yılda Mate 50 Pro veya Mate Xs 2 dahil katlanabilir modeller gibi amiral gemileriyle dikkat çekti. Ancak şirketin P ve Mate gibi amiral gemisi serilerine ek daha çok gençleri hedefleyen ve amiral gemisi akıllı telefonlarına kıyasla biraz daha uygun fiyat etiketiyle gelen bir de Nova serisi var. Huawei Nova 10 Pro da aslında az önce saydıklarıma sadık kalan bir model. Peki kağıt üzerinde sağlam özellikler sunan bu telefon gerçek kullanımda neler sunuyor?

Tasarım

Huawei Nova 10 Pro’nun tasarımındaki birinci sınıf hava hemen hissediliyor. Çift kıvrımlı ekranından tutun 7,9 mm kalınlığındaki kasasına, hatta 191 g ağırlığına kadar, bu telefon, elde gerçekten iyi hissettiriyor.

Burada göze çarpan diğer şey, Huawei’nin telefonun ayırt edici kamera modülüne atıfta bulunan “Yıldız Yörünge Halkası” tasarımı dediği şey. Arkadaki üçlü kamera, dışa doğru ufaktan çıkıntı yapacak biçimde yerleştirilmiş. Bu iki katmanlı baklava biçimli modül, ister Yıldızlı Gümüş isterseniz de Yıldızlı Siyah modelini seçin, altın renkli bir alanla çerçevelenmiş. Huawei, bu şekilde gezegen ve yıldız yörüngesi tarzında bir ilişki kurduğunu söylüyor.

Arka panel pürüzsüz ve buzlu bir kaplamayla geliyor. Bu yüzey parmak izi ve kiri tutmama konusunda da iyi bir iş çıkarıyor. Yine de Huawei, kutuya bir adet şeffaf kılıf yerleştirmiş.

Özellikle arka yüzü, ışığa tuttuğunuzda oluşturduğu görünümle görsel açıdan oldukça etkileyici görünüyor. Siyah rengi tercih edenler için de Yıldızlı Siyah rengi var. Burada da ışığa tuttuğunuzda parıldamalar ve hoş bir görünüm dikkatinizi çekecektir.

Ekran

Ekranın kendisi de dikkat çekici. Burada, FHD+ ile QHD+ arasında bir yerde bulunan, keskin 1200×2652 piksel çözünürlüğe sahip 6,78 inçlik büyük bir OLED panel var. Bunlara bir de 120Hz yenileme ve 300Hz dokunmatik örnekleme hızı ekleyince bir akıllı telefon ekranında alabileceğiniz en iyi sonuçlardan biri çıkıyor.

120 Hz yenileme hızının etkisi kullanıcı arayüzünde gezinirken veya web sayfalarında yukarı aşağı kaydırırken görebilirsiniz. 300 Hz dokunma örneklendirme hızı ise, oyun oynarken ekrana dokunduğunuzda, ekranın dokunmalarınıza hızlı biçimde yanıt vermesini sağlıyor.

Bazılarınız, çift kavisli ekranların zamanının geçmiş olduğunu iddia edebilir, ancak bu tasarım özelliği hala piyasaya çıkan birçok amiral gemisi modelinde var. Huawei’nin avuç içi reddetme algoritmaları da iyi çalışıyor. Telefonu elimde tutarken herhangi bir yere yanlışlıkla bastığım durumlar olmadı.

Normal renk modunda ortalama Delta E derecesi 1,06. Aslında burada 1’e yakın değer ideal olarak kabul edilebilir. Bu nedenle de renk doğruluğu yerinde ve otomatik parlaklık kapalıyken 556 nit gibi makul bir maksimum parlaklık ölçtüm.

Kamera

Kaliteli akıllı telefon kamerası konusunda Huawei son birkaç yıldır listenin üst sıralarında yer alıyor. Elbette, Huawei Nova 10 Pro da bu doğrultuda sağlam kareler çekebiliyor.

Daha spesifik olmak gerekirse, 50 MP ana sensör, çeşitli aydınlatma koşullarında son derece keskin, iyi pozlanmış ve doğal görünen kareler yakalayabiliyor. Özellikle yapay zekâ desteği sayesinde çekim sonrasında yazılım tabanlı işleme yapılıyor ve görüntü en iyi hâle getiriliyor.

Kamera, süje ve nesneye iyice yakınlaştığınızda Süper Makro moduna otomatik olarak geçiyor. Bu modda da net fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak telefonu sabit tutmanız da fayda var, bunun için de gerekirse tripod kullanabilirsiniz.

Gece modu çekimleri de oldukça iyi. Gece bir su kenarında yaptığımda birkaç çekimde gökyüzü ve parlak yıldızlardan bazılarının aslına sadık kalınarak işlenmiş olduğunu görmek beni çok etkiledi.

Loş bir ortamda yaptığım çekimlerde ise kamera biraz mücadele etti. Ancak bu, bugünlerde herhangi bir akıllı telefon kamerası için zaten en zorlu senaryolardan biri.

Nova 10 Pro’nun ana kamerası ne kadar iyi olursa olsun, 8 megapiksellik ultra geniş kamerası onunla ne yazık ki aynı seviyede değil. Ultra geniş kamera tabi ki de kötü değil sadece ana sensöre kıyasla biraz solgun çekimler yapabiliyor. Bazı anlarda da ayrıntılarda ve renk doğruluğunda düşüşler görebilirsiniz.

Portre çekimlerinize yardımcı olması için burada 2 megapiksel derinlik sensörü de var.

Burada özel bir telefoto lens yok. Ancak telefoto günümüzde pazarın üst kısmına yakın yerlerdeki cihazlarda kendine yer buluyor. Bunak ek Nova 10 Pro’nun keskin ana sensörü, kırpma konusunda iyi bir işi yapıyor. Yani ana sensörle çekimizi yapıp istediğiniz yerden kesip büyütebilirsiniz.

Ana kurulumun dışında burada 60 megapiksel çözünürlüklü kameranın yanında 8 megapiksel çözünürlüklü ikinci bir kameranın bulunduğu ön taraftaki sistem de etkileyici. Bu ikili, grup çekimleri için kullanışlı olan ekstra geniş seçeneklerle, mükemmel keskinlikte ve zengin özçekimler üretebiliyor.  Geniş görüş açısı sayesinde selfie fotoğraflarda aynı kareye daha fazla kişiyi, kenarlarda dikkate değer bir bozulma olmadan sığdırabilirsiniz. Portre modundaki 2x yakınlaştırma bazı durumlarda kullanışlı ama güzellik efektini her zaman olduğu gibi kapadım.

Video konusunda hem arka hem de ön kamerayla 4K 30 fps video kaydı yapabilirsiniz. Görüntü sabitleme ve ses konusunda bir hayli iyi. Burada VLOG adında özel bir mod var. Bu modla ön ve arka kameraları bir arada kullanabiliyorsunuz. VLOG modu içinde ise Portre Video aracı var. Bununla da arka planı bulanıklaştırılmış videolar çekebilirsiniz.

Performans

Huawei Nova 10 Pro, Snapdragon 778G 4G işlemciyle çalışıyor. Burada bu fiyattaki telefonlar için artık temel bir özellik olarak beklediğim 5G bağlantısı ne yazık ki yok.

Snapdragon 778G 4G’ye dönersek aslında bu iyi bir orta seviye çip. Bunun alternatiflerini, Honor 50 ve Nothing Phone (1) gibi telefonlarda gördük.

Bu işlemci, 8GB RAM’in yanı sıra 128 veya 256GB’lık geniş dahili depolama alanıyla destekleniyor.

Tüm bu teknik donanımla, sorunsuz yanıt, hızlı kilit açma ve uygulama başlatma süreleriyle günlük kullanımda performansta büyük bir eksiklik fark etmeyeceksiniz.  Oyun konusunda da telefon iyi bir performans sağlıyor. PUBG ve Asphalt 9 gibi oyunları burada akıcı bir şekilde oynayabilirsiniz.

Nova 10 Pro, sahip olduğu Touch Turbo 2.0 adlı bir özellik sayesinde oyun deneyimini daha da ileri taşıyor. Özellikle PUBG Mobile gibi nişancı oyunlarında ateş etme, silah değiştirme ve bunun gibi sık yapılan hareketleri telefonun gövdesini hareket ettirerek yapabilirsiniz. Hareketleri ayarlamak için oyunun içindeyken özel oyun menüsünü açmanız gerekiyor.

Yazılım

Huawei Nova 10 Pro, EMUI 12 yüklü geliyor. Telefon, yakında dağıtıma çıkacak EMUI 13 güncellemesini de alacak. HarmonyOS 3 ile birlikte, özellikle gizlilik tarafında sunulan yeni araçlardan Nova 10 Pro sahipleri de yararlanabilecek.

Burada EMUI ile gelen bazı kullanışlı özellikler var. Örneğin akıllı klasör sayesinde, sık kullandığınız uygulamaları veya aynı kategori altında tutmak istediğiniz uygulamaları büyük görünümlü bir klasöre yerleştirebilir ve simgeye doğrudan tıklayarak bir uygulamayı açabilirsiniz.

Öte yandan bu telefon, Huawei ekosistemiyle kolay etkileşim kuran, şirketin deyimiyle bir Süper Cihaz. Elinizde Huawei FreeBuds 4 veya FreeBuds Pro 2gibi bir kulaklığınız varsa, bunları Nova 10 Pro ile kolaylıkla eşleştirebilir, daha sonra Kontrol Paneli içindeki Süper Cihaz bölümünden ses aktarımını başlatabilirsiniz. Ya da bir Huawei MateBook serisi dizüstü bilgisayarınız varsa, Kontrol Paneli’ndeki Süper Cihaz bölümünde bu cihazı görebilir, tek bir tıklatmayla kolayca bağlantı kurabilirsiniz.

Nova 10 Pro, Huawei Mobil Servisleri çalışıyor. Bu bağlamda Huawei, Google’ın Android telefonlarda sunduğu bulut depolama, cihaz konumunu belirleme, cihaz yönetimi, harita, notlar, vs. gibi araçların muadillerini sunuyor.

Buradaki en büyük sorun, Google Mobil Hizmetleri desteğinin olmaması. Bu nedenle birçok kullanıcı daha önce kullandığı Google uygulamalarını ve servislerini kullanıp kullanamayacağını merak ediyor.

Huawei AppGallery’den reklamsız versiyonu ücretsiz olarak indirilebilen GSpace, aslında bir üçüncü taraf mağaza uygulaması. Bunun sayesinde Google Play Store’a ve YouTube, Gmail, Haritalar, Fotoğraflar gibi Google uygulamalarına erişmek mümkün hâle geliyor. GSpace’i AppGallery’den yükledikten sonra birkaç izin vermeniz gerekiyor. Sonrasında uygulamanın ana ekranı karşınıza çıkıyor. Burada, söylediğimiz Google uygulamaları, Google Play Store ikonu ve Google’ın uygulama mağazasından erişilebilen bazı popüler uygulamaların kısayolları bulunuyor. Google Hesabı bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra, artık bir Android telefona Google Play’den uygulama indiriyormuş gibi Nova 10 Pro’ya uygulama yükleyebilirsiniz. Bu uygulamalar GSpace üzerinden açılıyor, ancak yüklediğiniz uygulamaları ana ekrana ekleyerek doğrudan açma imkanınız da var.

GSpace’i kullanmak istemezseniz bunun yerine, yine pek çok uygulamaya ev sahipliği yapan Huawei’nin kendi AppGallery’sine de güvenebilirsiniz. AppGallery her geçen gün daha gelişiyor. Hatta şimdi, Netflix, Spotify, Disney+, Instagram, Facebook, Twitter gibi uygulamaları Huawei AppGallery’den indirebiliyorsunuz.

Petal Haritalar da  Türkiye için gayet sağlam olan konum veri tabanı, kullanışlı navigasyon sistemi ve görsel unsurlarıyla Google Haritalar’a pek ihtiyaç bıraktırmayacaktır.

AppGallery dışında burada Petal Search arama motorunu da uygulama ve oyun yükleme için kullanabilirsiniz.

Burada her uygulama tam randımanlı da çalışmıyor. Örneğin, WhatsApp’ı indirip kullanabilirsiniz ama ben sohbet yedeğime erişemedim.

Pil

Huawei Nova 10 Pro, büyük ve yetenekli ekranını beslemek için 4500 mAh pille ayakta duruyor.

Bu pil orta düzeyde kullanımda 1.5 gün ayakta kalabiliyor. Telefonu yoğun biçimde kulladığınızda bile bir günü rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Netflix’ten 1 saat boyunca dizi/film izlediğinizde pil yaklaşık %7-8’i tükeniyor ki bu da makul bir oran.

Huawei, şarj konusunda da kutuya 100W Huawei SuperCharge Turbo adaptör ekledi. Bu şarj adaptörü, pili 15 dakikada yaklaşık %75’e çıkarabiliyor, yaklaşık 20 dakikada da pili tamamen şarj edebilirsiniz.

Turbo şarjı etkinleştirmek için, kutudan çıkan 100W şarj adaptörünü kullanmanız ve cihazı prize taktıktan hemen sonra ekrana dokunmak gerekiyor. Ayrıca bildirim merkezinde turbo şarj sırasında cihazın ısınabileceğine dair bir uyarı da çıkıyor. Bu arada da normal durumda yine hızlı şarj var, ancak Turbo şarj kadar hızlı değil. Burada kablosuz şarj ise ne yazık ki yok.

Sonuç

Huawei Nova 10 Pro, öncelikle iyi malzeme kalitesi ve şık tasarımıyla, aynı fiyat segmentindeki diğer telefonlar arasında dikkat çekmeyi başarıyor

Ekranı büyük, parlak, duyarlı, renk doğruluğundan bahsetmiyorum bile. Snapdragon 778G 4G işlemci, ona eşlik eden 8 GB RAM, sadece günlük işler için değil, oyun, fotoğraf düzenleme ve video oluşturma gibi işlerde de ihtiyaçlarınıza iyi bir şekilde cevap verebilir. 4500 mAh pille de hardcore kullanımda bile bir günü rahatlıkla çıkarabilirsiniz. 100W Huawei Super Charge desteği ise, kısa sürede pilinizi doldurmanız konusunda size yardımcı olabilir.  Ön ve arka kameralar ise farklı senaryolarda memnun edici sonuçlar ortaya koyarken video tarafında da sınıfına göre iyi bir performans sergiliyor.

Kısacası, YouTube, Instagram veya TikTok gibi ortamlara içerik üretmek için sağlam kameralara ve işlem gücüne sahip şık bir akıllı telefon istiyorsanız Huawei Nova 10 Pro modeline bakabilirsiniz.

Benzer yazılar

 HP Omen Transcend 14 inceleme

HP’nin olağanüstü derecede ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarı...

Nitecore BB21 inceleme

Fotoğraf makinelerini, kameralarını, lenslerini veya sensörlerini temiz tutmak isteyenler...

Asus ZenBook Duo 2024 inceleme

Dünyanın çift ekranlı ilk OLED dizüstü bilgisayarı Asus ZenBook...

Redmi Note 13 Pro ve Redmi Note 13 Pro+ 5G inceleme

Xiaomi’nin şu anda fiyat/performans anlamında en iyi cihazlarından olan...

Philips 32M1N5800A inceleme

Philips’in 32 inç büyüklüğünde, 4K çözünürlük ve 144Hz yenileme...