Philips 32M1N5800A inceleme

Philips’in 32 inç büyüklüğünde, 4K çözünürlük ve 144Hz yenileme hızıyla gelen 32M1N5800A adlı monitörünü detaylı bir şekilde inceledik. Star Wars Jedi: Survivor, God of War ve The Last of Us Part II gibi HDR desteği bulunan birçok oyunla bu monitörü test ettik ve gerçekten de HDR ile birlikte güzel bir deneyim sunduğunu söyleyelim.

Philips, profesyonel düzeydeki ekranlarıyla monitör pazarında kendine yer edinirken, Momentum serisi de oyun monitörleriyle birkaç yıldır adından sıkça söz ettiriyor. 32M1N5800A modeliyse 500 nit’lik tepe parlaklık, geniş görüş açıları ve 1 ms tepki süresi dahil olmak üzere, bir dizi etkileyici özelliğe sahip.

Tasarım

Philips 32M1N5800A, tasarım anlamında oldukça modern duruyor. Ekranın ön tarafında çerçevesiz bir tasarım kullanılıyor ve alt kenar yaklaşık 15 mm kalınlığında. Bu çerçevenin üzerinde gümüş renkte küçük bir Philips logosu da yer alıyor.

Monitörün büyük bir kısmı plastikten yapılmış olsa da stand metalden yapılmış ve oldukça sağlam bir his veriyor. İnce standın tabanı oldukça agresif, köşeli bir görünüme sahip, neredeyse Örümcek Adam logosunu anımsatıyor.

Stand da epey ergonomik. Burada 130 mm’e kadar yükseklik ayarı, hem sola hem de sağa 45 derece dönme, -5 ila +20 derece arasında eğme seçenekleriniz mevcut. Ayrıca ekranı dikey olarak kullanabilmeniz için 90 derece dönme işlevi de mevcut. Monitör kolu veya duvara montaj aparatı olanlar, VESA 100×100 braketlerinin de desteklendiğini duyunca memnun kalabilir.

Bağlantı noktalarına gelirsek burada iki adet DisplayPort 1.4 ve iki adet HDMI 2.1’i görmek güzel, yani dört bağlantı noktasının tümü PC’de 144Hz’de 4K’yı destekleyebilirken, her iki HDMI bağlantı noktası da PS5 ve Xbox konsollar için 4K/120’yi destekleyebilir. Ayrıca 3.5 mm’lik ses jakı ve ardından ikisi sarı olan BC 1.2 hızlı şarjı destekleyen toplam dört adet USB Tip-A bağlantı noktanız var. Ayrıca yerleşik bir çift 5W hoparlörünüz de bulunuyor.

Son olarak, monitörün sağ arka tarafında (önden bakıldığında) OSD’yi kontrol etmek için kullanılan küçük bir joystick yer alıyor. Bu zaten monitördeki tek düğme.

OSD’nin kendisi toplam 11 sekmeye bölünmüş. Bunlardan bazıları aslında diğer ayarlarla birleştirilebilirmiş. Örneğin sadece LowBlue Modu için neden tam bir sekmeye ihtiyaç duyulduğundan emin değilim. Öte yandan bu çok da önemli değil, çünkü joystick ile menüler arasında kolaylıkla gezinebiliyorsunuz.

Kullanıcı arayüzü genel anlamda hoş, temel işlevlerin neredeyse tamamı kolayca bulunabiliyor. Eksik olduğunu fark ettiğimiz tek şey herhangi bir gölge güçlendirme biçimiydi. Tabi bu kişiden kişiye değişebilir.

Monitörü USB yoluyla PC’nize bağlarsanız, Philips SmartControl yardımcı programını indirip, yazılım aracılığıyla ekran ayarlarında ince ayar yapabilirsiniz.

Gelelim performansına

Philips Momentum 32M1N5800A, 3840 x 2160 çözünürlüğe sahip flat bir ekranla geliyor. 32 inç ekran boyutu ve IPS paneli 500 cd/m2 arka aydınlatma ile çalışıyor. Bu aydınlatma hem doygunluk oranı hem de renk gamı konusunda monitörü olabildiğince canlı tutuyor.

10 bir renk derinliği ve 1.07 milyar renk sunan panel, aslında bir monitörden beklediğiniz tüm özellikleri sunmayı başarıyor. HDR tarafında ise DisplayHDR 400 sertifikasına sahip. Renk konusunda ise  panel sRGB’nin %100’ünü, AdobeRGB’nin %85’ini ve DCI-P3’ün %92’sini kapsıyor. Bunlara ek monitör, fabrikadan kalibre edilmiş şekilde çıkıyor ve 1.08’lik deltaE ortalamasına sahip. Rakipleri daha iyi Adobe RGB kapsamı sunacağından profesyonel fotoğraf düzenleme için ilk tercihiniz olmayabilir.

Oyun tarafındaysa… Panel,  48 ila 144 Hz aralığında FreeSync Premium ile birleştirilmiş 144 Hz yenileme hızı sunuyor. Buna ek G-Sync desteği de mevcut. Böylece bu ekranı bilgisayarına bağlamayı düşünen AMD ekran kartı ve NVIDIA ekran kartı sahipleri görüntü senkronizasyonu sağlayabiliyor. HDMI 2.1 üzerinden PlayStation 5 ya da Xbox Series X sahipleri de 4K çözünürlükte 120Hz desteği alabiliyor.

Monitörü hem PC hem de PlayStation 5’te deneyimledik ve sonuçlardan gayet memnun olduk. Aksiyonlu sahnelerin bolca yer aldığı oyunlarda yüksek kare hızlarına ulaşabilir ve akıcı bir deneyim elde edebilirsiniz. Piksel tepki süresi konusunda monitör oldukça net görüntüler sunuyor.

Sonuca bağlıyorum

Yüksek yenileme hızına sahip 4K monitörler son dönemde gerçekten yükselişe geçti. Philips Momentum 32M1N5800A ise 32 inç form faktöründe, IPS panel ve 4K/144Hz özelliklerini birleştirme konusunda sağlam bir iş çıkarmış.

Philips’in genel görüntü kalitesi de güçlü. Kutudan çıktığı haliyle renk doğruluğu oldukça etkileyici, gama ayarları neredeyse mükemmel ve 1070:1’lik tepe kontrast oranı bir IPS paneli için hiç de fena değil. Aynı zamanda hem GTG hem de MPRT için 1 ms tepki süreleri sunuyor.

Dezavantajları var mı derseniz, USB-C ve KVM özelliklerinin olmaması söylenebilir.

Hem PC hem de konsol odaklı, düşük tepki süresine sahip, 144 Hz ve 4K bir oyuncu monitörü arıyorsanız Philips Momentum 32M1N5800A modeline bakabilirsiniz.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

Teknohype puanı: 8/10

Artıları

  • 4K/144Hz ile hızlı tepki süresi
  • IPS panele göre sağlam kontrast
  • Alışılmışın dışında renk doğruluğu
  • Şık tasarım
  • Metal stand
  • 2 x DisplayPort 1.4 ve 2 x HDMI 2.1

Eksileri

  • USB-C ve KVM yok

Benzer yazılar

 HP Omen Transcend 14 inceleme

HP’nin olağanüstü derecede ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarı...

Nitecore BB21 inceleme

Fotoğraf makinelerini, kameralarını, lenslerini veya sensörlerini temiz tutmak isteyenler...

Asus ZenBook Duo 2024 inceleme

Dünyanın çift ekranlı ilk OLED dizüstü bilgisayarı Asus ZenBook...

Redmi Note 13 Pro ve Redmi Note 13 Pro+ 5G inceleme

Xiaomi’nin şu anda fiyat/performans anlamında en iyi cihazlarından olan...

Huawei telefonlara Google uygulamaları nasıl yüklenir?

İlk olarak yapmanız gereken şey Huawei'nin kendi uygulama marketi...