Verdiğiniz paraya değecek, gerçekten benzersiz bir ultrabook istiyorsanız, Asus Zenbook S 16 sağlam bir yatırım gibi görünüyor. Hem hafif hem de sağlam yepyeni bir malzemeden üretildi, harika bir ekrana sahip ve bağlantı noktaları kullanışlı. Ayrıca AMD’nin yapay zeka destekli işlemcisine sahip. Peki bu cihazın gerçek hayatta sunduğu performans nasıl, gelin bakalım.
Asus‘un Zenbook serisindeki dizüstü bilgisayarlar her zaman etkileyici görünümlü ultrabook’lardı ve onları piyasadaki diğer dizüstü bilgisayarlardan ayıran benzersiz bir tasarıma sahip oldular. Asus Zenbook S 16 da aynı çizgiden devam ediyor. İkonik çizgili görünüme sahip, buna ek ince ve hafif bir kasayla geliyor.
Ancak bu yılki yenilemede iki önemli güncelleme var. Birincisi AI işlemcinin eklenmesi ki bu AMD Ryzen AI 9 HX 370 ve ikincisi de kasada da kullanılan yeni geliştirilmiş malzeme. Bu yıl Asus’un Zenbook serisine yeni bir hayat verdiği açık.
O halde detaylara tasarımdan başlayalım…
Şöyle ki Zenbook tasarımı her zaman kusursuzdu ki da öyle. Asus, ‘A’ logosundaki çizgileri burada yine kapak kısma işlemiş.
Üzerindeki belirgin kazınmış işaretler ve benzersiz dokusu, onu satın alabileceğiniz diğer en iyi ultrabook’lardan ayırıyor. Özellikle bu tasarım bu beyaz renkle eşleşince daha çekici hale gelmiş. Bir de bunun daha koyu versiyon var, onda çizgiler daha fazla öne çıkarıyor. Bu yüzden her iki versiyon da kendince farklı tarzda denebilir.
En çok konuşulan konulardan biri Zenbook S 16‘nın Ceraluminum adı verilen yeni malzemeden yapılmış olması. Karmaşık bir kimyasal işlemle alüminyum oksit, kırılgan bir malzemeden güçlü, hafif ve sağlam bir şeye dönüştürülüyor. Bu da alüminyum ve seramik karışımı bir doku sağlıyor. Açıkçası dizüstü bilgisayarı elime ilk alışımda malzemedeki farkı hissedebildim. Çok daha hafif ama önceki modeller kadar sağlam hissettiriyor.
Ayrıca, sol üstte şık parlak gümüş renkte minik bir Asus Zenbook logosu var. Kasanın görünüşünü ve hissini gerçekten sevdim.
Kapağı açtığınızda ortada şık bir klavye ve hemen üstünde havalandırma delikleri bulunan standart beyaz renkteki çalışma alanımız ortaya çıkıyor. Sağdaki havalandırma deliğine Star Trek vari görünen Zenbook logosu yerleştirilmiş. Dokunmatik yüzey güvertenin büyük bir bölümünü kaplarken ekran neredeyse tamamen çerçevesiz. Üstte web kamerası var ama bir gizlilik kapağı yok.
Boyut anlamında Asus Zenbook S 16, MacBook Air kadar hafif ve ince. Kendisi 15 inç M3 MacBook Air, LG Gram SuperSlim ve Asus Vivobook S15 ile benzer bir aralıkta yer alır.
Zenbook S 16, 1.19 cm inceliğindeki kasasına rağmen etkileyici sayıda bağlantı noktası sunuyor. Bağlantı noktası seçimi fena deği. İki adet Thunderbolt 4 , bir adet USB-A, kulaklık jakı, SD kart yuvası ve HDMI bağlantı noktası var. Ne yazık ki ethernet bağlantı noktası yok. Her açıdan premium olması gereken bir ultrabook da bu olsaydı harika olurdu. Ama şu da var ki bu olsaydı, kasa bu kadar ince olmazdı.
Buradaki USB-C’lerin Thunderbolt 4’ü desteklemesi güzel, böylece 4K monitörlere, taşınabilir SSD’lere, USB dock’lara yani bağlantı istasyonlarına ve daha birçok çok şeye kolayca bağlanabilirsiniz
Kablosuz olarak da Asus, yüksek hızları gerçekten sağlayabilen bir yönlendiriciniz olduğunu varsayarsak Wi-Fi 7’yi bile destekliyor.
Klavye sağlam, her parmak boyutu ve türü için iyi boyutlandırılmış tuşlara ve hızlı bir geri bildirime sahip. Ancak bu dizüstü bilgisayarı öne çıkaran diğer şey, yalnızca ultra pürüzsüz ve duyarlı hissettirmekle kalmayıp aynı zamanda Smart Gesture diğer bir tabirle Akıllı Hareket adı verilen bir özelliğe sahip olan cam dokunmatik yüzeyi. Bu, ses, video kontrolleri gibi çeşitli görevleri kontrol etmek için yüzeyin üst ve yan taraflarına kısayollar atayabileceğiniz anlamına geliyor.
Ekran
Şahsen OLED ekranları seviyorum. Asus da buraya oyun odaklı olmayan bir dizüstü bilgisayar için şaşırtıcı derecede yüksek olan 120Hz yenileme hızına sahip 3K çözünürlüklü bir ekran koymuş. Bu ekran fotoğraf ya da video düzenleme projeleri için de mükemmel.
Ekran parlak olduğundan, arkanızdaki pencereden biraz ışık yakalayabilir ama bu büyük bir sorun değil. Karanlık bir alanda olduğunuzu varsayarsak, panel film veya dizi izlerken detayları yakalamak için yeterince parlak. Normalde panel 357 nit ama HDR kullanırsanız 582 nit’e kadar çıkıyor.
Buradaki renkler o kadar zengin ki, dizi filmler izlerken cilt tonlarını seçebilir, animasyon izlerken de oradaki rengarenk evrenin tadını çıkarabilirsiniz. Panel ayrıca epey keskin, karakterlerin başlarındaki her bir teli sergiliyor.
Şunu da sorabilirsiniz, “Peki bu ekranda oyun oynayabilir miyim?” Evet oynanabilir ama bunun bir oyuncu paneli ve laptopu olmadığını unutmayın. 120Hz yenileme hızı evet oyun oynarken size yardımcı olabilir. Ancak yine söylüyorum bu bir oyun laptopu değil, oyun için Asus ROG serisine bakabilirsiniz.
Altı adet hoparlörle donatılan Zenbook S16, bası sergileyen kaliteli bir ses veriyor. Buradaki davullar, daha önce duyduğum sessiz, içi boş hoparlörlere kıyasla anlamlı bir etkiye sahipti. Vokaller, çok keskinleşmeden orta ve tiz seslere ulaşabiliyor.
Dolby Access uygulamasıyla Oyun, Film, Müzik veya Ses gibi ön ayarları ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca sesi otomatik olarak ayarlayan Dinamik özelliği de mevcut.
Performans
Zenbook S 16, AMD’nin yeni Ryzen AI 9 HX 370 işlemcisine sahip, hatta buna sahip ilk dizüstü bilgisayardan biri. Ekran kartı tarafında ise AMD Radeon 890M var. Bu ikiliye 32GB RAM ve 2TB SSD eşlik ediyor.
Peki bu donanımla cihazın performansı nasıldı derseniz şu anda sentetik testlerin sonuçlarını görüyorsunuz.
5.1 GHz’e kadar hıza sahip 12 çekirdek ve 24 iş parçacığıyla AMD Ryzen AI, M3 MacBook Air’dan bir adım önde. Ryzen AI da NPU için XDNA2, entegre grafik birimi için RDNA 3.5 ve merkezi işlem birimi için Zen 5 mimarileri kullanılmış.
Piyasadaki diğer NPU konfigürasyonlu çiplerle karşılaştırıldığında AMD’nin yeni işlemcisi en yüksek TOPS değerine de sahip. Çünkü kendisi 50 TOPS işlem kapasitesi sunuyor. Bu nedenle Microsoft Copilot+ standardının minimum gereksinimini karşılıyor. Şunu da belirteyim bu bir Copilot+ PC olarak pazarlanmasa da, birçok Copilot özelliğinden faydalanıyor. En belirgin olanı, aynı zamanda tartışmalı bir özellik olan Recall. Bu, yaptığınız her şeyin ekran görüntüsünü alan ve sorduğunuzda geri çağıran bir özellik.
Bir de bu işlemci yapay zeka iş yüklerini daha verimli bir şekilde yönetebiliyor.
Gerçek hayatta Zenbook S 16, performans anlamında temel ofis görevlerini ve Photoshop ile fotoğraf düzenlemelerini rahatlıkla gerçekleştirebiliyor. Ancak içinde özel bir grafik işlemcisi olmadığından, oyunlar için çok elverişli değil. Yine de grafik açısından daha az zorlu olan bazı oyunları oynamaya devam edebilirsiniz.
Office programları, mailleşmeler, webde gezinme gibi günlük görevlere ek 10’dan fazla Chrome sekmesi açıkken gözle görünür bir yavaşlama da görmedim. Photoshop’ta bir fotoğrafı hızla yeniden boyutlandırmak, kırpmak veya ışık seviyelerini ayarlamak istiyorsanız, bu cihaz fotoğraf düzenleme konusunda da oldukça hızlı diyebilirim. Premiere Pro’da da çok fazla transition veya efekt kullanmadan FHD videoları rahatlıkla kurgulayabilirsiniz.
Burada pek çok kişi için dikkat çekici olan şey oyun performansı. Cihaz en yeni AAA oyunları yüksek kare hızlarında çalıştırabiliyor. Doğal çözünürlükte maksimum ayarlarda bazı oyunlarda 60 FPS’i görebilirsiniz. Kısacası Zenbook S 16 bir oyun dizüstü bilgisayarı mı? Hayır. Bunun oyun oynanabilir mi? Kesinlikle.
AMD daha önce pil ömrü konusundaki başarısını kanıtlamıştı. Yeni işlemciyle de bunu devam ettiriyor. Zenbook S16 normal kullanımda ortalama 11 saat 40 dakika ayakta kalabiliyor. Bu değer, ortalama premium dizüstü bilgisayarların üzerinde.
Kutudan çıkan 65W şarj cihazıyla cihazın yüzde 0’dan yüzde 100’e çıkması yaklaşık 120 dakika sürüyor. Bu arada şarj cihazı da oldukça kompakt ve hafif. Çantanıza ekstra ağırlık eklemiyor. Bu da hareket halindeyken cihazı şarj etmeyi kolaylaştırıyor.
Tüm bunlar yaşanırken Asus çok fazla ses çıkarmıyor. Beklendiği kadar diyelim. Ancak stres altındayken fanları biraz ses çıkartabiliyor. Çıkardığı ses boşta 25-26 dB, yük altında ise 36 dB.
Zenbook S16 biraz ısınıyor, ama çok da sıcak değil. 15 dakikalık bir video izledikten sonra alt taraf 36 santigrat dereceye ulaştı. Oyun oynarken veya stres testi sırasında, cihazın alt kısmı 50 santigrat derecenin üzerine çıkabiliyor.
Yazılım söz konusu olduğunda her şeyi, yani güç profillerini, klavye özelleştirme seçeneklerini, sistem güncellemelerini, pil ayarlarını ve daha birçok şeyi MyASUS uygulaması üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Sonuca bağlıyorum
Zenbook S 16 muhtemelen Asus’un şu ana kadar sergilediği tüm dizüstü bilgisayarlar arasında en büyük değişikliklere sahip. Sadece AI işlemci yükseltmesine sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda Asus, dizüstü bilgisayar üretmek için tamamen yeni bir malzeme bulmuş.
Testlerim sırasında da harika bir izlenim bıraktı ve şu anda piyasadaki en iyi çok yönlü ürünlerden biri. Yüksek kaliteli ve ince kasası dizüstü bilgisayarın sağlamlığı konusunda hiçbir taviz vermiyor. Günlük kullanım için yeterli bağlantı noktaları ve rahat bir klavyesi de var.
Hoparlörleri güçlü, cihazın OLED ekranı hakkında da şikayet edecek hiçbir şeyim yok. HDR modundaki parlaklığı biraz daha iyi olabilirdi ancak görüntü kalitesi yine de olağanüstü. Asus sRGB ve P3 renk alanları için doğru profiller eklemiş.
Yeni AMD Zen 5 işlemci de benzer şekilde harika bir izlenim bıraktı. Özellikle CPU performansı söz konusu olduğunda Zenbook S 16, çok daha fazla enerji kullanan Intel CPU’larla rekabet edebilir. Yeni Radeon GPU da ayrı bir avantaj getiriyor. Verimlilik bu kartın ana odağı olduğundan, cihazın performansını yükseltiyor.
Bir de hızlı NPU’su sayesinde Zenbook S 16, aynı zamanda bir Copilot+ dizüstü bilgisayarı. Bu nedenle kullanıcılar canlı altyazı gibi tüm AI işlevlerine erişebilir. Bunu yaparken, mevcut Qualcomm dizüstü bilgisayarlarının uğraşmak zorunda olduğu uyumluluk sorunlarından tek bir tanesiyle bile karşılaşmıyorsunuz.
Toparlayacak olursam Asus ve AMD’nin gerçekten üstün olduğu bir cihaz arıyorsanız Zenbook S 16 modeli listenizde ilk sıralarda yer almalı.
Teknohype puanı: 8.5/10
Artıları
- Benzersiz tasarım
- 120Hz OLED ekran
- Verimli AMD Zen5 işlemci
- Sağlam grafikler
- Uzun pil ömrü
- USB 4 ve Wi-Fi 7
Eksileri
- Ethernet portu yok
- Biraz pahalı