HP’nin olağanüstü derecede ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarı Omen Transcend 14’ü sizler için detaylı bir şekilde inceledik. Son derece taşınabilir form faktörü, oyun gücü açısından kendi sınırlarına sahip olduğu anlamına geliyor. Ancak iyileştirilmiş performansı, kaliteli ekranı ve çantada az yer kaplaması pek çok kişi için çekici olabilir.
Oyun dizüstü bilgisayarları cephesinde pek çok marka daha önce “ince ve hafif” anlayışıyla hareket etti. Ancak HP Omen Transcend 14 daha önce çok az üreticinin yapabildiğini yapıyor.
Oyun tutkunları ve içerik üreticiler için tasarlanan bu laptop, içindeki Intel işlemci ve Nvidia GPU ile kompakt ve ince bir güç merkezi. Ayrıca, alanınız kısıtlıysa veya ofise taşıyabileceğiniz bir şeye ihtiyacınız varsa, Omen Transcend 14, fazla yer kaplamıyor, çok fazla gürültü yapmıyor ve sırtınıza veya omuzlarınıza fazla yük bindirmiyor. Asus ROG Zephyrus G14 ve Lenovo Legion Slim 5i’ye benzer bir teklif sunması, Windows dizüstü bilgisayarların bu ince dengeyi yakalamaya çalıştığını gösteriyor. Peki bu laptop pratikte neler yapıyor gelin bakalım?
Tasarım
Omen Transcend 14, HP’nin şimdiye kadar ürettiği en iyi görünümlü oyun dizüstü bilgisayarı olabilir. Dış tarafta yuvarlatılmış kenarların yanı sıra dizüstü bilgisayarın kapağı ve gövdesinde HP Spectre x360’dan ilham alınmış. Açıkçası uzaktan bakıldığında bu bir oyun dizüstü bilgisayarına benzemiyor ama her şeyi tek bir çatı altında yapmaya çalışan 14 inç’lik dizüstü bilgisayarlar kategorisinde bu iyi bir şey.
Gövde alüminyumdan yapılmış ve oldukça kaliteli hissettiriyor. Özellikle sağlam ekran menteşesi göz önüne alındığında, dizüstü bilgisayarın dayanıklılığı konusunda en ufak bir endişem yok. Ancak ellerinizdeki his en pahalı laptop algısının biraz gerisinde kalıyor.
Daha önce bahsettiğim gibi, boyutlarıyla oldukça kompakttır ve yalnızca 17,9 mm kalınlığında. Dahası kenarlardaki bazı akıllı şekillendirmeler, olduğundan daha ince görünmesi ve hissedilmesini sağlıyor. Bağlantı noktalarına gelirsek, sol tarafta yalnızca bir adet Thunderbolt 4 ve kulaklık girişi; sağda ise iki adet USB 3.2 Gen 2 Tip-A bağlantı noktası var. Ancak arkadaki havalandırma deliklerinin arasındaki ince siyah panelde, şarj için kullanılan ikinci bir Thunderbolt 4 bağlantı noktasının yanı sıra bir adet HDMI 2.1 video çıkışı bulacaksınız.
Kablolu ağ iletişimi için ethernet yok, ancak bu kesinlikle şık hatlara müdahale ederdi. Wi-Fi 7’nin dahil edilmesi ise işleri kolaylaştırıyor. Muhtemelen henüz uyumlu bir yönlendiriciniz olmayabilir, ancak varsa bu dizüstü bilgisayar onu destekliyor.
Başlangıçta klavye konusunda şüphelerim vardı. Burada standart çiklet klavyeyle membran oyun klavyesi arasında bir yere yerleştiren düşük profilli tuşlar kullanılmış. Ancak zaman geçtikçe onu sevmeye başladım. Tuşlar büyük, üst kısmı düz ve parmak uçlarınızın altında kolayca kayıyor. Aksiyon, anti-ghosting ile oyun oynamak için yeterince hızlı, aynı zamanda uzun süre yazı yazmak için de yeterince rahat. Ayrıca çoğu mekanik klavyeden önemli ölçüde daha sessiz. Her tuş yerine, 4 bölgeli RGB aydınlatma sayesinde çok fazla kontrol elde edemezsiniz, ancak yine de animasyonlu efektlerle biraz eğlenebilir veya en sevdiğiniz renk tonu ve parlaklık düzeyine kolayca ayarlayabilirsiniz.
Ayrıca Omen Transcend 14’ün dokunmatik yüzeyinin de büyük bir hayranıyım. Pürüzsüz, neredeyse cam benzeri bir yüzeye ve alt köşelerde iyi bir tıklama mekanizmasına sahip. 12,4 x 8 cm ile boyutu da gayet büyük. Windows ve yaratıcı uygulamalar için yeterince hassas. Elinizde bir fare yoksa onu RPG ve strateji oyunları için bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.
HP, şu anda sürdürülebilirlik konusunda en iyi üreticilerden biri. Omen Transcend 14’te de geri dönüştürülmüş malzemeler kullanıldı. Buna ek dizüstü bilgisayarda hiçbir kötü plastik, köpük veya ambalaj bulunmadan karton bir ambalajda geliyor.
Ekran
Transcend 14, zarif tasarımıyla harika bir ilk izlenim bırakmasına ek OLED ekranıyla parlıyor. Aynı zamanda renkler bu panelde son derece canlı görünüyor. 2880 x 1800 çözünürlük, bu ekran boyutunda mükemmel bir şekilde çalışarak size net ve ayrıntılı metinler, resimler ve videolar sunuyor. Kontrast ise olabildiğince iyi.
Bunlara ek panel, 500 nit’e kadar parlaklıkla HDR’yi de destekliyor. Bu, en makul koşullarda oyunlar ve videolar için yeterince iyi. Açıkçası Transcend 14’te göze tuhaf görünmeyen hiçbir şey izlemedim veya oynamadım. Renk kapsamı anlamında ise panel, sRGB’nin %100’ünü, DCI-P3’ün %99,9’unu ve Adobe RGB’nin %97,1’ini kapsıyor. Yani bu değerlerle hem eğlence hem de içerik üretimi için gereken renk derinliğine sahip.
Ses konusuna gelirsek, ortalama denebilir. Bu kadar kompakt bir dizüstü bilgisayar için geniş, çok sayıda üst düzey ayrıntıya ve alt uçta küçük bir gürültüye sahip. Yine de, ses seviyelerini yükselttiğinizde biraz tizleşiyor ve yol boyunca orta aralıktaki netliğin bir kısmını kaybedebiliyor. Ancak burada daha iyi bir ses deneyimi istiyorsanız, HP’nin güçlü tonlar ve mükemmel surround sağlayan HyperX Cloud III kablosuz kulaklığına yatırım yapabilirsiniz.
Gelelim asıl performans konusuna
Elimizde Omen Transcend 14’ün Core Ultra 9 185H işlemci, 32GB DDR5 RAM, 1 TB SSD ve RTX 4070 ekran kartına sahip versiyonu var. Bu kadar ince bir dizüstü bilgisayarda alacağınız boyut ve soğutma sistemleri göz önüne alındığında, buradaki donanım epey sağlam.
Bu sistemle hem 3A oyunlarında yüksek kare hızları alabilir, hem de üretkenlik ve yaratıcı uygulamalarda akıcı bir şekilde çalışabilirsiniz.
Transcend 14 aynı zamanda Cinebench R23 ve Blender görüntü oluşturma kriterlerinde de öne çıkıyor. Dolayısıyla 3D modelleme, görüntü oluşturma veya daha karmaşık video birleştirme işlerini gerçekleştirebilecek bir şey arıyorsanız Omen Transcend 14 o tarafta da kullanışlı bir cihaz olabilir.
Yine de pek çok kişi burada dikkat çekici olan oyun performansı. Bu kadar ince ve hafif bir şey, en yeni AAA oyunları yüksek kare hızlarında çalıştırabiliyor. Doğal çözünürlükte maksimum ayarlarda bazı oyunlarda 60 FPS’i görebilirsiniz.
Üstelik tüm bunlar yaşanırken Transcend 14 çok fazla ses çıkarmıyor. Yük altındayken fanlar, ortamdaki gürültü seviyelerinde fısıltı kadar ses çıkarıyor. Üretkenlik uygulamalarını çalıştırırken bunları neredeyse hiç fark etmiyorsunuz.
HP ayrıca burada hızlı, 1 TB SSD kullanarak biraz daha fazla kredi kazanıyor. Bu SSD 6980 MB/sn ve 4541 MB/sn’lik sıralı okuma/yazma hızlarıyla hafife alınmamalı. Bu, ana akım oyunlar için son derece yeterli.
Yazılım tarafındaysa Omen oyun bilgisayarlarıyla aynı, Omen Gaming Hub uygulamasına sahip oluyorsunuz. Bu size farklı oyun hizmetleriniz genelinde merkezi bir oyun kitaplığı, video ve ses akışı için iyileştirmeler ve oyunları çalıştırmak için bir optimizasyon özelliği de sağlıyor. Aynı zamanda oldukça etkili bir sistem ve depolama temizleme aracına sahip. Bunun ötesinde, performans profillerini değiştirmek veya soğutmanın manuel kontrolünü ele almak için seçeneklerin yanı sıra bazı yararlı izleme araçları da var. Bazı oyun bilgisayarlarında bulacağınız hız aşırtma özelliklerinin tamamını burada alamıyorsunuz ama burada seçtiğiniz yapılandırmadan en iyi şekilde yararlanmanız için fazlasıyla yeterli özellik mevcut.
Pil ömrü
Transcend 14’ün pil ömrüne gelirsek ortalama denebilir. PC Mark 10 Modern Office testinde tek bir şarjla 6 saate yakın bir sonuç aldım.
Bu nedenle, taşınabilir verimliliğin altın standardı olan MacBook Pro ile aynı seviyede değil, ancak grafiksel açıdan güçlü kompakt bir Windows dizüstü bilgisayar için yeterince sağlam. Video tarafında, parlaklık açıkken bir saat Netflix’ten bir şeyler izlediğinizde pilin yaklaşık %16’ı tükendi.
Bir de ne olursa olsun, bu bir oyun dizüstü bilgisayarı, bu nedenle mükemmel bir pil ömrü beklememelisiniz. Olumlu tarafı, 140W USB-C şarj cihazının son derece taşınabilir olması olması ve her iki USB-C bağlantı noktasının da güç dağıtımını desteklemesi.
Bir de burada HyperX Pulsefire Haste 2 mini Wireless ve HyperX Cloud III Wireless’tan da bahsetmek istiyorum.
HyperX Cloud III Wireless
HyperX Cloud III Wireless, basit ama şık bir kablosuz kulaklık.
Tasarım anlamında HyperX Cloud III’e benziyor. İki kulaklık, bir istisna dışında tasarımsal açıdan birebir aynı, kablolu kulaklığın kablosunun takıldığı yerde bir güç düğmesi var.
Kulaklık, sağlam alüminyumdan yapılmış ve yeterince büyük. Kafa bandı ve kulak yastıkları da iyi bir şekilde doldurulmuş. Büküldüğünde veya sıkıştırıldığında da çıtırdamıyor. Bu nedenle çantanıza koyup yola çıkarken endişelenmeniz gerekmiyor.
Onu Xbox, oyun bilgisayarları veya konsollarla kullanmak için USB-C vericisini kullanabilirsiniz.
Windows için Ngenuity yazılımı sayesinde kulaklık üzerinde ince ayar yapabilirsiniz. Ne yazık ki DTS Headphone:X Spatial Audio iyileştirmelerine sadece Windows kullanıcıları erişebiliyor. PS5 oyuncuları için de Tempest 3D mevcut. Ayrıca burada birkaç ekolayzer ön ayarı ve kendi 10 bantlı EQ ayarlarınızı oluşturma seçeneği de bulunuyor.
Kulaklık, ses konusunda da bir hayli başarılı. 53 mm sürücüleri, oyunlar, filmler ve müzik için kullandığınızda memnun kalacaksınız. Hatta o kadar iyi ses çıkarıyor ve o kadar rahat hissettiriyor ki, onu hiç çıkarmak istemeyebilirsiniz.
Kulaklığın mikrofonu da iyi. Testlerim sırasında bir video konferanstaki katılımcılara veya Apex Legens oturumları sırasında takım arkadaşlarımla konuşurken hiçbir sorun yaşamadım. Bu kulaklığın diğer büyük iddiasıysa 120 saat gibi şaşırtıcı bir pil ömrüne sahip olması. Bu kulaklığı haftalardır tek şarjla test ediyorum ve şarjım henüz %50’ye inmedi.
HyperX Pulsefire Haste 2 mini Wireless
Bu ise alabileceğiniz en ufak ve hafif oyuncu mouse’larından biri, çünkü kendisi 59 gram. Eğer eliniz çok büyük değilse, hemen her el ebadına uygun. Aynı zamanda çantada çok az yer kaplıyor.
Bal peteğini sevmeyenler için burada Honeycomb tasarımı da yok. Üstelik hafif pürüzlü üst yüzeyin malzeme kalitesi de iyi, parmak izi bırakmıyor ve kavrama hissi oldukça kuvvetli.
Tek bölge RGB aydınlatma ile gelen farenin 2.4Ghz adaptörünü içinde taşıyabiliyorsunuz. Haste 2 mini Wireless’a baskı uyguladığımda da hiçbir çatırdama olmadı. 2.4Ghz’e ek burada Bluetooth desteği de var ki bu harika.
Performans tarafında burada HyperX 26K Sensor kullanılmış. 26000 dpi çözünürlük, 50G hızlanma, 650 IPS hız ve 1000Hz polling rate gibi harika performans değerlerine sahip olan sensör, tüm bunlara rağmen son derece verimli ve güç tüketimi düşük. MotionSync özelliği de farenizi hareket ettirdiğinizde konum doğruluğu olağanüstü derecede artıyor.
HyperX Switch’ler 100 milyon tıklamaya kadar dayanıklı. Oldukça tok, tactile bir his veriyorlar. Sıradan ve rekabetçi oyunlar için cidden hızlı ve her yönüyle diğer kuzenleri kadar iyi.
Sonuca bağlıyorum
Omen Transcend 14, HP’nin bu sınıftaki ilk oyun dizüstü bilgisayarları ve ilk deneme için cidden başarılı. Sağlam, ince ve hafif tasarım, bunu yalnızca bir oyun iş istasyonunun ötesine taşıyor. OLED ekran ise göz kamaştırıyor. Ancak HP’nin bu dizüstü bilgisayarın taşınabilirliğine biraz fazla odaklandığı da görülüyor.
Benchmark sonuçları
3DMark Time Spy: 10308
3DMark Fire Strike: 21.522
Cinebench R23 Multi Core: 16435
Oyun testi sonuçları (Ortalama FPS’ler)
Apex Legends
2.8K, Max: 94 FPS
2.8K, Low: 165 FPS
Helldivers 2
2.8K, Ultra, Med Textures, RS Quality: 55 FPS
Dragon’s Dogma 2
2.8K, Ultra, RT On, DLSS Q: 41 FPS
Illuvium
2.8K, Epic, DLSS Q: 55 FPS
God of War
2.8K, Ultra, DLSS Q: 45 FPS
2.8K, Original, DLSS Q – 81 FPS
Cyberpunk 2077
2.8K, RT Ultra, DLSS Q: 40 FPS
2.8K, RT Off, High, DLSS B: 80 FPS
Witcher 3
2.8K, RT Ultra, DLSS Q: 42 FPS
2.8K, Ultra, RT Off, DLSS Q: 75 FPS