Philips 27M1F5500P inceleme

Philips piyasadaki en saygın ekran üreticilerinden biri ve 27M1F5500P ise şirketin geniş ürün yelpazesi arasında oyuncu alanına giren bir model.

Ben bu monitörü, birkaç hafta boyunca gündüzleri ana iş monitörüm olarak, geceleri ise oyun oynamak ve ara sıra film izlemek için kullandım. Peki günümüzün en iyi oyun monitörlerine rakip olacak kadar iyi mi? Hadi öğrenelim…

Tasarım

Philips ürünlerinin genellikle iyi yapılmış olduğuna güvenebilirsiniz. Buradaki durum da kesinlikle şirketin geleneğine uygun, çünkü ekran ve birlikte gelen stand, kutudan güven veren bir havayla çıkıyor. 27 inç Nano IPS ekran, parlama önleyici bir kaplama ve küçük çerçeveli bir çerçeveye sahip, aynı zamanda ilk andan itibaren sağlam hissettiren bir yapı bütünlüğü var.

Aslında, monitör o kadar ince çerçeveli ön tarafında Philips logosu bile yok. Aslında gösterişli bir tasarımı da ancak kullanım amacına iyi bir şekilde hizmet ediyor. Kurulumu da hızlı, standı monitörün arkasına takıp masaya hemen yerleştirip kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bir diğer faydalı tasarım unsuru da yine kompakt masalara yardımcı olan altıgen şekilli stand ayağı. Masanızda az yer varsa, sahip olduğunuz alandan en iyi şekilde yararlanmak için monitörün ön kısmına bir klavye yerleştirebilirsiniz. Bu yararlı bir özellik ve stand ile de oldukça iyi görünüyor. Philips logosu da ayakta yazıyor.

Tamamı metal olan stand çok sağlamdır ve monitörü yeniden konumlandırmayı zorlaştırmadan sağlam bir şekilde yerinde tutar.

Ayrıca monitör epey ergonomik. Yükseklik 130 mm’e ayarlanabiliyor, ekranı -5°/+20° eğebilir, -45°/+45° çevirebilir ve her iki yönde dik konuma getirebilirsiniz.

Standın arkasında entegre bir kablo yönetim klipsi var ama çok büyük değil. Güç , birkaç ekran kablosu ve belki birkaç USB’yi rahatça alabilir.

27M1F5500P’deki menü sistemi Philips oyun monitörlerinin tipik bir örneği. Biraz sade görünüyor ama çok mantıklı bir şekilde düzenlenmiş ve ihtiyacınız olan ayarı bulmanızı kolaylaştırıyor. Menüler arasında geçiş ve ekranı açmak için kullanılan joystick, hızlı ve duyarlı.

Gelelim özelliklerine…

Bu Philips Momentum 5000 monitör çok sayıda bağlantı noktasıyla donatılmış. Ancak bunlara ulaşmak ne yazık ki biraz zor. Cihazın arkasında iki adet HDMI 2.0, iki adet DisplayPort 1.4 , bir adet HDCP 1.4 (HDMI/DisplayPort), bir adet HDCP 2.2 (HDMI/DisplayPort), bir adet USB-B ve dört adet USB 3.2 Gen 1 bağlantı noktaları var. Bunlara ek bir de ses çıkış bağlantı noktası bulunuyor.

Bağlantı noktalarına bir şey takmanız gerektiğinde, ya monitörü yan çevirip eğmeniz ya da yeriniz varsa neyi nereye taktığınızı daha net görebilmek için monitörü tamamen dik konuma getirmeniz gerekiyor. Statik bir kurulumunuz varsa, yani bir şeyleri bir kez takıp haftalarca veya aylarca bu şekilde tutmanız gereken bir kurulumunuz varsa bu bir sorun değil. Ancak düzenli olarak kabloları takıp çıkarmanız gereken şeyler varsa (fotoğrafçılar için taşınabilir sürücüler, ikinci ekran olarak kullanmak için dizüstü bilgisayar bağlantıları vb. gibi) bu durum sıkıntı yaratabilir.

Monitör tamamen dik olabiliyor. Bu da fotoğraf/video çalışmaları için monitörü dikey konumda kullanmak isteyenler için kullanışlı.

Oyuncuların ve ses tutkunlarının oturumlar arasında kulaklıklarını koyabilmeleri için standın üst kısmında çıkarılabilir bir kulaklık kancası var. Bu kesinlikle hoş bir dokunuş, ancak kanca standın üstünde biraz gevşek duruyor. Bu nedenle kulaklıkları olduğu yerden buna dikkat edin.

Monitörde bir web kamerası bulunmuyor. Bu nedenle, bu monitörle video konferans yapmak veya yayınlarınız için kayıt yapmak istiyorsanız bağlı bir dizüstü bilgisayarın kamerasına güvenmeniz veya harici bir web kamerasına yatırım yapmanız gerekiyor. Aslında oyun için tasarlanmış bir monitör olduğu düşünüldüğünde dahili web kamerasının olmaması da normal karşılanabilir.

Peki sunduğu performans nasıl?

Philips 27M1F5500P, DisplayHDR 600 sertifikalı Nano IPS paneliyle size 2.4K çözünürlük sunuyor.  Daha önce hiç Nano-IPS ekran görmediyseniz, bu monitörün ürettiği renkler muhteşem olduğundan çok memnun kalacaksınız.

Her zaman olduğu gibi burada da çok sayıda oyun ön ayarı mevcut. Test ettiğimiz diğer ekranlarla karşılaştırıldığında bunlar, renkleri soluklaştırmıyor ve kontrastı engellemiyor.

HDR modu bu monitörde gerçekten mükemmel, bunu açtığınızda renkler çok daha canlı hale geliyor. Ancak başlangıçta kırmızılar HDR modunda pembeye döndüğü için biraz kalibrasyon gerekebilir, bilginiz olsun.

PC’nizi HDMI üzerinden bağlandığınızda standart 60Hz’den 120 veya 144Hz’e; DisplayPort üzerinden bağlandığınızda 240Hz’e kadar size uygun bir yenileme hızını seçebilirsiniz. Bu panelde yüksek yenileme hızıyla aksiyon tabanlı veya yarış oyunlarını oynamak, gerçekten zevkli. Yarış oyunları oynarken, aksiyonun artan akıcılığını somut bir şekilde hissedebilirsiniz.  Monitör Freesync Premium ve G-Sync’i de destekliyor.

1.07 milyar renk gerçekten göz kamaştırıyor. %111.6 NTSC , %131.9 sRGB ve %92.9 Adobe RGB renk kapsama alanlarıula bu monitörün premium bir oyun monitörünü söyleyebiliriz. Ancak rakipleri daha iyi Adobe RGB kapsamı sunacağından profesyonel fotoğraf düzenleme için ilk tercihiniz olmayabilir.

Kullanıma hazır renk kalibrasyonu, hiçbir ayar gerektirmiyor. 1.46’lık ortalama DeltaE (renk doğruluğu) oranı iyi.  Varsayılan gama ayarı 2.2, orta parlaklıkta eğriden hafif bir sapma göstererek aslında 2.3’e yaklaştı ve görüntünün hafif kararmasına neden oldu.

Etkili parlama önleyici ve %25 mat kaplama da göz yorgunluğu azaltıyor. Ekrandan ne kadar uzakta oturursanız, gözünüz o kadar az ağrıyacaktır.

Klasik 16:9 en boy oranı, film veya TV izlemek için iyi. Bazılarınız 4K bir monitör olmadığını söylese de bu monitörde film ve dizi izlemekten keyif aldık. 450 nit ile hem harika parlaklık hem de 1000:1 kontrast sunuyor.

Sonuca bağlıyorum

Philips 27M1F5500P’nin HDR renkleri, mükemmel kare hızı ve şık tasarımıyla oyuncular için sağlam bir monitör olduğunu söyleyebilirim. Yanıt verme ve hareket işleme son derece iyi, buna ek 27 inç 1440p 240Hz panel, canlı renklerin yanı sıra keskin görüntü netliğiyle yüksek kare hızları isteyenler için mükemmel bir dengeyi temsil ediyor. Etkileyici bir şekilde, Nano-IPS ekran, üstün renk doğruluğu ve canlılığıyla medya tüketimi için de aynı derecede iyi.

Dezavantajı var mı derseniz, bir web kamerasının olmaması ve ulaşılması zor bağlantı noktaları diyebiliriz. Ancak yine de güçlü standı ve ergonomik tasarımıyla, hızlı oyun seanslarınızı ve çalışma deneyiminizi tamamlayabilir. Entegre hoparlör de yok, ancak çoğu monitör hoparlörünün zaten yetersiz olduğu göz önüne alındığında, bu çoğu insanı rahatsız etmeyecektir.

Tüm bunlara ek mükemmel bir oyun performansı sunan bir monitör istiyorsanız Philips 27M1F5500P listenizde kesin olmalı.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

Teknohype puanı: 8.5/10

Artıları

  • Mükemmel HDR modu
  • İnce çerçeveler
  • Sağlam yapı ve şık stand
  • Doğru fabrika kalibrasyonu

Eksileri

  • Web kamerası yok
  • Ulaşılması zor bağlantı noktaları
  • Dahili hoparlör yok

Benzer yazılar

 HP Omen Transcend 14 inceleme

HP’nin olağanüstü derecede ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarı...

Nitecore BB21 inceleme

Fotoğraf makinelerini, kameralarını, lenslerini veya sensörlerini temiz tutmak isteyenler...

Asus ZenBook Duo 2024 inceleme

Dünyanın çift ekranlı ilk OLED dizüstü bilgisayarı Asus ZenBook...

Redmi Note 13 Pro ve Redmi Note 13 Pro+ 5G inceleme

Xiaomi’nin şu anda fiyat/performans anlamında en iyi cihazlarından olan...

Philips 32M1N5800A inceleme

Philips’in 32 inç büyüklüğünde, 4K çözünürlük ve 144Hz yenileme...