Adata Legend 960 Max inceleme – Soğutucu sayesinde artık daha iyi

Adata Legend 960 Max, PS5 veya masaüstü bilgisayarınız için yaygın olarak kullanılan bir PCIe 4.0 NVMe SSD ve çalışırken serin kalması için bir soğutucu avantajına da sahip. Aslında soğutucu dışında genel olarak Legend 960 ile aynı diyebiliriz.

Soğukkanlılıkla uzun süre işlem yapabilme yeteneği, bu sürücüyü bazı kullanımlar için ilgi çekici hale getirebilir. 

Aslında heatsink,  sadece ısı dağıtımına yardımcı olan basit bir alüminyumdan ibaret değil. Bu, yük altında bile throttling ile karşılaşmanızı engelleyen bir detay.

PCI Gen4 x4 bir SSD olan Legend 960 Max, standart M.2 2280 yapısında. Legend 960 Max, orijinal Legend 960’da olduğu gibi 1, 2 veya 4 TB seçenekleriyle geliyor. 4 TB’lık Legend 960 Max, muhtemelen PlayStation 5 kullanımı için üst düzey bir PCIe 4.0 SSD olabilir.

Cihazın sıralı okuma hızı PC’lerde 7400 MB/s, PS5’te ise 6400 MB/s değerine ulaşabiliyor. Sıralı yazma hızı ise 6800 MB/s.  bu hızlarla PS5’in kendi SSD’sine çok yakın bir performans elde etmeyi başardık.

Adata, SSD Toolbox yazılım paketi için bir indirme olanağı  da sağlıyor. Buradan sürücü bilgileri, tanılama, klonlama, TRIM optimizasyonu, ürün yazılımı güncelleme ve güvenli silme gibi özellikleri bulabilirsiniz.

Tasarım

Siyah ve altın renginde gelen Legend 960 Max, orijinal Legend 960’a oldukça benziyor. Temel değişiklik, tam teşekküllü bir soğutucunun eklenmesi. Orijinal sürücü sürekli iş yükleri sırasında ısınabileceğinden bu hoş bir eklenti. Şu anda bu sürücüler benzer şekilde fiyatlandırılsa da, orijinalin üzerine kendi soğutucunuzu ekleyebilir veya anakart soğutucusunu kullanabilirsiniz.

Bu arada soğutucuda alüminyum kullanılmış ve çok katmanlı kanatçık tasarımına sahip. Hava boşlukları sayesinde daha fazla ısıyı dağıtabiliyor.

Legend 960 Max, Legend 960 ile aynı denetleyiciyi ve DDR4’ü kullanıyor. Bol miktarda DRAM var ve denetleyici yetenekli olduğunu kanıtladı, ancak olağanüstü değil.

Flaş bellek tarafında, Micron’un her yerde bulunan 176 Katmanlı TLC’si var. Zamanla Micron’un 232 Katmanlı tasarımının, özellikle üst düzey sürücülerde daha yaygın hale gelmesini bekliyoruz. Buna, yakında çıkacak bir dizi PCIe 5.0 SSD de dahil.

Performans

Test ettiğimiz 1 TB Adata Legend 960 Max, performans anlamında piyasadaki en iyi sürücülerden bazılarıyla yarışıyor. Hatta performans testi sonuçları bazılarından çok daha iyi.

Legend 960 MAX, Gen4x4 sürücülerinden biri olan Samsung 980 PRO’nun önünde yer alıyor. Şöyle ki SSD, Samsung 980 PRO’yu yazmalarda yalnızca 4MB/sn geride bırakıyor.

1 TB kapasitenin tamamını doldurduktan sonra, sadece anakartın soğutucusunu kullanarak 960 MAX’ın 52 santigrat dereceye ulaştığını belirtelim. Bu çok iyi bir sonuç. Yani SSD çok ısınmıyor. Hatta yük altında bile ortalama sıcaklıkta çalışıyor. SSD, soğutucu olmadan 74 santigrat derece termal sınırına ulaşabiliyor.

Legend 960 Max, oyun yükleme, Windows sistemini çalıştırma ve çeşitli programları başlatma gibi günlük depolama görevlerinde de oldukça hızlıydı. Özellikle Windows başlatma, Adobe Photoshop ve Premiere Pro yükleme gibi alanlarda mükemmel sonuçlar verdi. Oyun başlatma sonuçları da ortalamanın üzerindeydi.

Sonuca bağlıyorum

Adata Legend 960 Max, yüksek düzeyde performans sunabilen bir PCIe 4.0 SSD. PS5 veya masaüstü bilgisayarı için iyi bir SSD isteyenlere alternatif olabilir.

Sürücü, sahip olduğu soğutucuyla normal Legend 960’a göre daha avantajlı. Bu sayede daha serin çalışabiliyor.

Sisteminizin neyi işleyebileceğine bağlı olarak bu, iyi performans sunabilen hızlı bir SSD. Soğutucu da PS5 için M.2 yuvası boyutlarına uygun olacak şekilde yapılmış, böylece bu sistemde sabit sıcaklıklar elde edebilirsiniz. Saf oyun kullanımı için, sürücü çok iyi bir genel performans sunuyor. Bununla birlikte, 5 yıllık üretici garantisi ve 1 TB modeli için en az 780 TBW derecelendirmesi genel kullanım için oldukça rekabetçi.

Günün sonunda sürekli yazma potansiyeli ile birlikte bu sürücü, belirli iş yükleri veya uygulamalar için epey faydalı olabilir. Çünkü Adata Legend 960 Mac ile son derece hızlı okuma ve yazma hızlarına, mükemmel dayanıklılığa ve soğutma performansına sahip oluyorsunuz.

Teknohype puanı: 9/10

Artıları

  • Sürdürülebilir yüksek performans
  • Serin çalışıyor
  • Başarılı soğutucu

Eksileri

  • Güç tüketimi biraz yüksek

Benzer yazılar

 HP Omen Transcend 14 inceleme

HP’nin olağanüstü derecede ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarı...

Nitecore BB21 inceleme

Fotoğraf makinelerini, kameralarını, lenslerini veya sensörlerini temiz tutmak isteyenler...

Asus ZenBook Duo 2024 inceleme

Dünyanın çift ekranlı ilk OLED dizüstü bilgisayarı Asus ZenBook...

Redmi Note 13 Pro ve Redmi Note 13 Pro+ 5G inceleme

Xiaomi’nin şu anda fiyat/performans anlamında en iyi cihazlarından olan...

Philips 32M1N5800A inceleme

Philips’in 32 inç büyüklüğünde, 4K çözünürlük ve 144Hz yenileme...