Kanser tedavisinde yarasa dönemi başlıyor

Yarasalar koronavirüs pandemisi ile bağlantıları nedeniyle kötü bir şöhrete sahip, ancak bu hayvanlar kanseri tedavi etmenin sırrını taşıyor. ABD’li araştırmacılar yarasaların bağışıklık sistemlerini daha iyi anlayarak, insanlarda kanseri önleme ve tedavi etme yolları geliştirebileceklerine inandıklarını duyurdu. New York’taki Cold Spring Harbor Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmacı olan ve çalışmanın başyazarı Armin Scheben konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Yarasaların DNA’sı, onların kansere direnmesini sağlayan antikanser genleri barındırıyor. Araştırmamız, yarasalarda genetik değişiklikler edinmiş tümörleri baskılayabilen birkaç gen tanımlıyor ve bu genlerin yarasaların kansere karşı direnme kabiliyetini insanlar da dahil olmak üzere diğer memelilerden daha fazla artırdığına inanıyoruz. Bulgularımız, insanlarda kanseri önlemek ve tedavi etmek için yarasadan esinlenen antikanser terapötiklerin geliştirilmesine yönelik ilk adımdır.”

200 yıl yaşıyor, nadiren kansere yakalanıyor

Diğer taraftan bilim insanları, birçok hayvanın kansere yakalanabildiğini ancak yaş bir risk faktörü olduğu için çoğu hayvanın bu hastalığa yakalanacak kadar uzun süre hayatta kalamadığını belirtti. Ancak, yarasalar uzun ömürlü olduğu bazlarının 200 yıl boyunca hayatta kaldığı ve nadiren kansere yakalandıkları vurgulandı.

Diğer taraftan Genome Biology and Evolution dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, Jamaika meyve yarasası ve Mezoamerika bıyıklı yarasası olmak üzere iki yarasa türünün tüm gen setini analiz etti. Ardından yarasaların genomik analizi diğer memelilerle karşılaştırıldı.

Bilim insanları yarasalarda, daha önceki araştırmacıların kanseri baskıladığını belirledikleri kanserle ilgili 46 proteinde genetik adaptasyonlar buldular. Ayrıca, araştırmacılar bu hayvanlarda DNA onarımıyla ilgili altı proteinde de genetik uyarlamalar keşfetti.

Benzer yazılar

Dünya’nın dönüş hızı azalıyor: 1 gün ne zaman 25 saat olacak?

Dünya'nın dönüş hızındaki azalma, bilim dünyasında önemli bir tartışma...

Voyager 1 uzay aracından 4 ay sonra ilk kez anlamlı veri geldi

Dünyaya en uzak olan insan yapımı nesne olan Voyager...

NASA, uzay teleskopu ile galaksi ve yıldızların oluşumunu inceleyecek

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yeni uzay misyonu...

ABD’nin özel Ay aracı, son Apollo Ay görevinden yarım yüzyıl sonra fırlatıldı

Houston merkezli havacılık ve uzay şirketi Intuitive Machines tarafından...

Elektronik cihazların neden olduğu göz kuruluğu ve başa çıkma yolları

Elektronik cihazlar, uzun süreli kullanımı sırasında bir dizi göz...