Intel NUC 11 Essential Kit inceleme

Intel, Jasper Lake işlemcileri kullanan NUC 11 Essential Kit serisini Atlas Canyon kod adıyla yayınladı. PC’lerin barebone versiyonları yurt dışında oldukça uygun fiyatlı. Bizdeki model ise Intel Celeron N4505 işlemciye ve Intel UHD ekran kartına sahip. Barebone sistemler genellikle RAM ve SSD’ler olmadan satılıyor, maliyetleri hesaplarken bunu da aklınızda bulundurun. Bu işlemciye 16 GB DDR4 RAM ve 512 GB SSD eşlik ediyor.

Intel NUC11 Essential Kit tamamen siyah bir gövdeye sahip ve parlak yüzeyi yok. İlk bakışta, plastik kasa biraz ucuz hissettirse de kasaya dokunduğunuzda sunduğu hissiyat çok daha iyi. Cihaz, iç metal destekleri sayesinde çok sağlam. Bu, NUC serisindeki diğer cihazlara çok benziyor. Boyut olarak ise serideki diğer modellere göre biraz farklılık görebilirsiniz. Mini PC’nin kapladığı alan 13,5 x 11,5 santimetre. Apple TV kadar diyebiliriz. Intel NUC 11 Essential Kit birlikte verilen VESA montajı kullanılarak bir monitöre de takılabiliyor.

Mini PC, kendi sınıfındaki diğer cihazlar gibi oldukça standart bağlantı noktalarına sahip. Altı adet USB Type-A bağlantı noktası, günlük kullanım için fazlasıyla yeterli. Monitörlerinizi DisplayPort veya HDMI aracılığıyla bağlayabilirsiniz. 

Intel NUC11 Essential Kit, Intel’in kendi WLAN modülü olan Kablosuz AC 9462’ye sahip. Performansı rakiplerine kıyasla gayet iyi, hatta bazen onlardan daha iyi.

Cihazın alt kısmı yani alt plaka yalnızca dört vidayla tutturulduğu için kolayca açılabiliyor. İçeride, RAM yuvalarına ve M.2 bağlantı noktasına kolayca erişilebilirsiniz. CPU fanını temizlemek istiyorsanız, cihazı parçalara ayırmanız gerekiyor.

4 çekirdek, günlük kullanımda daha iyi akıcılık sağlıyor

Intel NUC11 Essential Kit, birkaç Jasper Lake seçeneğine sahip. Bunlar arasında Intel Celeron N4505 ve Intel Pentium Silver N6005 yer alıyor. Intel Celeron N4505, yalnızca 2 çekirdeğe sahip olduğundan hız anlamında sınırda kalıyor. Günlük kullanım için Intel Pentium Silver N6005 kesinlikle daha mantıklı bir seçim olabilir. 4 çekirdeği, performansta gözle görülür bir gelişme sağlıyor. Ancak, daha hafif bir işletim sistemiyle belirli kullanımlar için, Intel Celeron N4505 ile Intel NUC11 Essential Kit yine sağlam bir seçim olabilir. Özelliklerine göre Linux da bu model tarafından destekleniyor.

Test cihazına Western Digital’den 512 GB’lık bir SSD yerleştirdik. Bunun ardından mini PC, hızlı ve istikrarlı aktarım hızları sağladı. Intel, cihazı soğutmak için alt plakayı kullanıyor. Bu arada cihaza sadece bir adet SSD takılabiliyor.


Mini PC, kelime işlem, elektronik tablolar üzerinde çalışma, web’de gezinme ve video konferans gibi ofis merkezli görevler için yeterli performans sunuyor.

Buadaki yerleşik iGPU, oyun oynamak için yeterli değil. Test ettiğimiz oyunların çoğundan oynanabilir kare hızları elde edemedik. Zaten bu bir oyun bilgisayarı değil bunu da belirtelim.

Cihaz çalışırken ses çıkarıyor mu derseniz, aslında oldukça sessiz çalışıyor. Fan her zaman kullanımda olmasına rağmen, arka planda çok kısık bir ses çıkarıyor. Yük altında maksimum 36,8 dB(A) ölçtük.

Kasanın sıcaklığıyla ilgili olarak, Intel NUC11 Essential Kit normal sıcaklıklar sunuyor. Aslında sıcak hava, herhangi bir ısı oluşumuna neden olmadan etkili bir şekilde kasadan dışarı atılıyor. Intel Celeron N4505 ile yük altında sadece 71°C ölçtük.

Sonuç

En başta şunu belirteyim, çalışma alanınızda yer kaplamayan bir masaüstü bilgisayar istiyorsanız, Intel NUC 11 Essential Kit mantıklı bir seçim olabilir. Hem kurumsal hem de profesyonel müşteriler için küçük ama önemli bir cihaz olmuş.

Tabi Intel  Celeron N4505, çift çekirdekli bir işlemci ve yüksek güç gerektiren uygulamalar karşısında yapabilecekleri sınırlı. Intel Pentium Silver N600, günlük ofis işlerinde kesinlikle daha iyi. Çünkü bu işlemci, 4 çekirdeğe sahip ve bu nedenle daha iyi performans sağlıyor.

Port sayısı, kullanım amacı için fazlasıyla yeterli. WLAN performansları biraz hayal kırıklığı yaratsa da büyük resme baktığımızda rakiplerinden daha iyi performans gösterdi. Bunlar küçük sistem olduğundan zaten büyük miktarda veriyle uğraşmayacaksınız. Çok daha önemli olan istikrarlı performansı. WLAN ve CPU performansı, uzun süre boyunca sabit kalabiliyor. Aynı şeyi sürekli yükte istikrarlı performans sağlayan SSD için de söyleyebiliriz. 

Intel NUC 11 Essential Kit, bir oyun makinesi de değil. Ancak boyutu ve fiyatını düşünürsek, özellikle iş günü üretkenliği ve çoklu ekran senaryoları için performansı takdir edilebilir. Bunu, Intel’in şu anda mobil bilgisayar alanında yaptığı en iyi örneklerden biri olarak kabul edebilirsiniz.

Teknohype puanı: 8/10

Artıları

  • Kompakt kasa
  • Kullanması kolay
  • Birden fazla USB bağlantı noktası
  • Düşük enerji tüketimi

Eksileri

  • Oyuncular için uygun değil
  • Maliyete SSD dahil değil

Benzer yazılar

Monster Pusat Rapid Ultra inceleme

Günümüzde klavyeler, oyun deneyimini bir üst seviyeye taşıyan en...

Xiaomi 14T Pro incelemesi

Xiaomi, 13T Pro'ya kıyasla bazı önemli iyileştirmelerle, son derece...

RODE Interview PRO inceleme

Dahili kayıt özelliğine sahip ve tek başına bir saha...

Asus Zenbook S 16 inceleme – AMD’den MacBook Air’a büyük rakip

Verdiğiniz paraya değecek, gerçekten benzersiz bir ultrabook istiyorsanız, Asus...

Dyson OnTrac incelemesi

Dyson’ın hem tasarıma hem de ses kalitesine önem veren...