Kioxia son dönemin en dikkat çeken SSD üreticisi oldu. Hatta rakiplerine göre uygun maliyetli Exceria SSD ile de bizleri etkiledi. Ancak üst düzey PCI-Express 4.0 teklifinden yoksun kalmışlardı. Kioxia Exceria Pro ile bu sonunda değişti. Kioxia’nın en yeni SSD’si, günümüzün üst düzey PCI-Express 4.0 SSD’lerinin büyük çoğunluğunda gördüğümüz Phison E18 kontrolcüsüne sahip. Bu sürücülerin çoğu 96 katmanlı veya 176 katmanlı TLC flaş kullanırken, Kioxia kendi 112 katmanlı BiCS5 TLC NAND yongasını kullanıyor. Ayrıca rastgele yazma işlemleri için 2 GB DRAM önbelleği de var.
Bu arada E18, Phison’ın sekiz kanallı PCI-Express 4.0 amiral gemisi kontrolcüsü. TSMC’nin 12 nanometre düğümünde üretilen bu kontrolcü beş adet Arm Cortex R5 CPU çekirdeği kullanıyor. E18, NVMe 1.4, TLC, DDR4 bellek ve 32 adet bellek yongasını destekliyor. Bu kontrolcüye 2 GB kapasiteli Hynix DDR4-3200 MHz bellek eşlik ediyor.
SSD, 22 mm genişlik ve 80 mm uzunluğuyla M.2 2280 form faktörünü kullanıyor. Rakip M.2 NVMe SSD’ler, verileri PCI-Express 3.0 x4 arayüzü üzerinden aktarırken, Kioxia Exceria Pro, teorik bant genişliğini iki katına çıkaran PCI-Express 4.0 x4 arayüzü kullanarak ana sisteme bağlanıyor. Isı yayıcı veya soğutucu kutuya dahil değil.
Kioxia, Exceria Pro’nun üst yüzeyini (en soldaki NAND modül dışında) bir etiketle kaplamış.
Depolama hücrelerinin dikey bir biçimde üst üste yığıldığı yongalara 3D NAND yonga deniliyor. Kioxia da BiCS FLASH adını verdiği 3D NAND yongalar kullanıyor. Bu sayede maliyet düşerken kapasite artmış oluyor.
Bu ürün yalnızca profesyonel kullanıcılar için tasarlandığından, Kioxia, Exceria Pro’yu sadece 1 ve 2 TB modellere kullanıcılara sunuyor. Başka kapasiteler ne yazık ki yok. Bizim test ettiğim model ise 2 TB olan. Bu, oyun ve proje dosyalarınızı depolamak için gerçekten iyi bir çözüm. Eskiden yüksek depolama alanı ve hızına sahip modellere ulaşmak daha pahalıydı. Ancak fiyatların düşmesi ve fiyat performans odaklı modellerin gelmesiyle daha iyi çözümlere sahip olmak eskiye göre kolaylaştı.
Performansa geçmeden ufak da bir dipnot geçelim. Bu SSD’den tam verim almanız için anakartınızın PCIe 4.0 desteğine sahip olması gerekiyor. Tabii bu, SSD’yi PCIe 3.0 destekli anakartınızda kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Ancak eski bir anakart üzerinde kullandığınızda okuma ve yazma hızında gözle görülür bir düşüş olacaktır.
Şimdi gelelim performans konusuna… Kioxia, SSD’nin 7.300 MB/sn’ye kadar sıralı okuma ve 6.400 MB/s de sıralı yazma hızına ulaştığını belirtiyor. Bu hızlar oyun yükleme sürelerini azalttığı gibi 4K ve üstü çözünürlüklü videolarla çalışmayı da kolaylaştırıyor. Crystal Disk Manager ile yaptığımız testte SSD, okuma tarafında 7030 MB/s, yazma tarafında 6396 MB/s hızlarına ulaştı. Bu rakamlar donanıma göre değişkenlik gösterebiliyor ama genel olarak baktığımızda SSD vaat edilen değerlere neredeyse ulaşıyor. Hatta yazma tarafında nokta atışı yaptığını görüyoruz.
Dosya transferi testinde ise SSD, 64 GB boyutundaki bir dosyayı saniyede 3 GB üstünde yazma hızıyla yaklaşık 32 saniyede tamamladı. Özellikle bizim gibi yüksek boyutlu video ve projelerle uğraşıyorsanız bu hızlar dosya aktarımında oldukça önemli.
Aslında bu sonuçlar, Exceria Pro’yu daha önce incelediğimiz en iyi Gen 4 SSD’lerden biri durumuna getiriyor.
Bu tasarımla ilgili tek endişemiz, bir ısı yayıcı olmamasıydı. SSD boştayken 35 – 40 derece civarında çalışıyor. Yük altında özellikle video render yaparken veya oyun oynarken sıcaklık 74 dereceye kadar çıkıyor. Burada yaptığımız testlerde SSD üzerinde ayrı bir soğutucu olmadığını tekrar belirtelim. Bir soğutucu kullanırsanız çok daha düşük değerler elde edebilirsiniz. Bu arada iyi bir soğutucu takarsanız bu SSD’yi PS5 konsolunuzda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Sonuç
Exceria Pro ile Kioxia nihayet PCI-Express 4.0 destekli üst düzey bir M.2 NVMe SSD’yi pazara sundu. Şirket, son sürüm cihazlara güç sağlamak için Phison E18 kontrolcüsünü seçmekle akıllıca davranmış.
Gerçek hayattaki testlerimizde Kioxia Exceria Pro şimdiye kadar test ettiğimiz tüm PCI-Express 3.0 SSD’lerden daha yüksek sonuçlar elde etti. Burada Kioxia Exceria’ya göre %8 ve Kioxia Exceria Plus G2’ye göre %4’lük performans artışı var. Yalnızca birkaç sürücü Exceria Pro’dan daha hızlı ama ara %2 gibi küçük bir oran var. Bunlar Kingston KC3000, Samsung 980 Pro, WD Black SN770 ve WD Black SN850. Bu da yüksek performanslı bir PCI-Express 4.0 SSD arıyorsanız, Kioxia Exceria Pro’yu mükemmel bir seçim haline getiriyor.
Kioxia Exceria Pro’nun sözde SLC önbelleği 200 GB ile makul boyutta. Ancak bazı rakipler daha da büyük önbellekler sunabiliyor. Çok büyük yazma yükleriniz olmadıkça, bunun herhangi bir fark yaratacağını düşünmüyoruz.
Öte yandan SSD bir soğutucuya sahip değil. Üsteki etiket sadece plastik. Diğer şirketler, ısının etrafa yayılmasına yardımcı olan, içinde biraz bakır bulunan plakalar sunuyor. Yük altında performansın temel olarak durduğu diğer sürücülerin aksine, Exceria Pro’nun kısma işlemi daha düzgün ve performansı kademeli olarak düşürüyor. Ancak günün sonunda Kioxia’nın bu SSD’ye bir soğutucu dahil etmesi güzel olurdu.
1 veya 2 TB’lık depolama alanı seçeneklerine ek 4 TB’lık bir model de olsa iyi olurdu. Neden derseniz bu ürün profesyonel kullanıcılar için düşünüldüğünden, bazen daha fazla alana ihtiyaç duyulabiliyor.
Kısacası PCIe 4 destekli bir anakartınız varsa ya da ileride buna geçiş yapmayı planlıyorsanız Kioxia Exceria Pro üst seviye modellerden biri. Aynı zamanda bu SSD hem oyun oynarken hem de video kurgularken işlerini epey kolaylaştıracak. Son olarak garanti süresi de 5 yıl.
Teknohype puanı: 8/10
Artıları
- Üst düzey performans
- PCIe 4.0
- DRAM önbelleği
- Termal ısı azaltma kontrollü
- Kompakt form faktörü
Eksileri
- Donanım şifrelemesi yok
- Isı dağıtıcı plaka yok
- Yalnızca 1 veya 2 TB modelleri mevcut