Dünyanın amonyakla çalışan ilk araç motoru tanıtıldı

Motor, GAC’ın araştırma ve geliştirme merkezi tarafından geliştirildi ve sıvı amonyağı önceki denemelere göre daha verimli ve güvenli bir şekilde yakabileceği söyleniyor. Amonyak, karbon içermemesi ve yenilenebilir kaynaklardan üretilebilmesi nedeniyle araçlar için potansiyel bir alternatif yakıt oluyor.

Bununla beraber amonyak özelinde toksisitesi ve düşük yanıcılığı nedeniyle de eleştiriliyor. GAC, motorunun bu zorlukların üstesinden geldiğini ve geleneksel yakıtlara kıyasla karbon emisyonlarında %90 azalma sağlayabildiğini söylüyor. Motor hala geliştirmenin erken aşamalarında ve seri üretim araçlarda ne zaman kullanıma sunulacağı henüz açıklanmadı. GAC’nin duyurusu, ulaşım için uygun bir alternatif yakıt olarak amonyağın geliştirilmesinde ileriye doğru atılmış önemli bir adım olarak görülüyor.

Amonyak, karbon içermediği ve yenilenebilir kaynaklardan üretilebildiği için araçlar için potansiyel temiz yakıt oluyor. GAC, sıvı amonyağı daha verimli ve güvenli bir şekilde yakabilen 2.0 litrelik bir motor geliştirdiğini, 120 kilovat güç ve yüzde 90’a ulaştığını ve motorun bu zorlukların üstesinden geldiğini ve karbon emisyonlarında öncekine kıyasla %90 azalma sağlayabildiğini söylüyor.

Motor hala geliştirmenin ilk aşamalarında görünüyor. Amonyağın ulaşım için uygun bir alternatif yakıt olarak geliştirilmesinde ileriye doğru atılmış önemli bir adım sayılıyor. Amonyağın otomobiller için ana yakıt haline gelip gelmeyeceği şimdilik bilinmezliğini koruyor. Ancak GAC’nin duyurusu, şirketin alternatif yakıt seçeneklerini keşfetmeye ve karbon ayak izini azaltmaya kararlı olduğunun bir işareti oluyor.

Benzer yazılar

Togg T10F tanıtıldı! Togg T10F’in sundukları neler?

Togg’un yeni modeli T10F ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen...

Tesla Çin’de 1 milyon 600 bin aracı geri çağırdı

Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi tarafından yapılan açıklamada, geri...

Motosiklet sahipleri 125 CC düzenlemesini bekliyor

Türkiye'de son yıllarda 2 tekerlekli araç sayısında oldukça büyük...

ABD, Çin’in elektrikli araçlarına daha yüksek gümrük vergisi uygulamayı düşünüyor

Bu değerlendirme, Başkan Biden'ın kısa bir süre önce Birleşik...

Tesla Şanghay’da batarya projesini başlatıyor

Bugün Şanghay'da gerçekleştirilen ve Tesla'nın bölgedeki üretim kapasitesinin önemli...