James Cameron: Patlama biliniyordu, uyarılar umursanmadı

Titanik batığına turistik sefer düzenlerken Atlas Okyanusu’nda kaybolan Titan isimli batiskafın 19 Haziran’da Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinde kaybolması üzerine başlatılan arama-kurtarma seferberliği sonucu dün gece ‘iç patlamayla infilak eden aracın içindeki 5 zenginin öldüğünün’ açıklanması, yeni soru işaretleri doğurdu.

Günler önce batiskafın infilak sesi saptanmıştı

ABD, Britanya, Kanada ve Fransa’dan gemiler, uçaklar ve derin deniz robotlarıyla yürütülen çalışmalara liderlik eden ABD Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral John Mauger, dün 96 saatlik oksijeninin tükenmiş olması gereken saatlerde Titan’dakileri kurtarmaya tümüyle odaklı çalışmaya devam ettiklerini açıklamıştı. Ancak bugün ABD Donanması’nın günler önce batiskafın infilak etme sesini duyduğu ortaya çıktı.

The Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre pazar sabahı dalmasından 1 saat 45 dakika sonra kaybolan Titan’ın sefere başlamasından birkaç saat sonra, düşman denizaltılarını tespit etmek için tasarlanmış ABD Donanması’nın gizli sualtı mikrofonları infilak sesini saptadı.

ABD Donanması akustik verileri analiz etmişti

WSJ’ye konuşan üst düzey bir yetkili, “ABD Donanması, akustik verilerin bir analizini yaptı ve iletişim kesildiğinde Titan’ın faaliyette bulunduğu yerin genel çevresinde bir iç patlama veya patlamayla tutarlı bir anormallik tespit etti” diyerek ekledi:

“Kesin olmamakla birlikte, bu bilgi devam eden arama ve kurtarma görevine yardımcı olmak için Olay Komutanı ile hemen paylaşıldı.”

Kamuoyuyla paylaşılmadı

Oysa Mauger, dün Titan’ın içindekilerin canlı bulunmasına dair umutların tükenmesine rağmen muazzam kaynakların seferber edilmeye devam edilmesine “Özellikle karmaşık vakalarda insanların yaşama iradesinin de gerçekten hesaba katılması gerektiği durumlarla karşılaşmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyoruz” açıklamasını getirmişti. Amiral, ABD Donanması’nın patlama sesi yakaladığından hiç söz etmemişti.

Mauger, dün gece bir robotun enkaz mahaline ulaşmasının ardından, ‘Titanik’in pruvasından yaklaşık 500 metre uzakta basınç odasının feci kaybıyla tutarlı 5 büyük enkaz parçasının bulunduğunu’ duyurdu.

OceanGate şirketine ait Titan’da havacılık şirketi Action Aviation’ın sahibi Britanyalı milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ile oğlu Süleyman Davud, OceanGate kurucusu ve CEO’su Stockton Rush, Fransız kaşif Paul Henry Nargeolet bulunuyordu.

Benzer yazılar

Bir yılda bin 567 kez yemek sipariş etti

Yemeksepeti, 2023 yılında bir müşterisinin bin 567 kez yemek...

Matthew Perry’nin vasiyeti ortaya çıktı: Tek istediğim bu

Ölümüyle birçok kişiyi üzen Friends dizisinin efsane oyuncusu Matthew...

Kim Kardashian neredeyse tanınmaz hale geldi

CR Fashion Book dergisi, 10'un yıl dönümü baskısının kapağında...

Shakira’ya vergi kaçaklığından yeni dava

İspanya'da savcılık, Kolombiyalı şarkıcı Shakira'yı vergi kaçırmakla suçladı. Ülkede yaşadığı...

Yargıtay’dan Kemal Sunal filmleri için emsal karar

Türk sinema tarihinin unutulmaz ismi Kemal Sunal'ın mirasçıları Ali...