F1 23 inceleme : Formula 1’de yarışmak hiç bu kadar iyi hissettirmemişti

Daha önce F1 serisini oynayanlar Breaking Point hikaye modunu hatırlayacaklardır, fakat oynamayanlar için ufak bir özet geçelim. Aiden Jackson adındaki kurgusal karakterin F1 yolculuğunu kontrol ediyoruz, ilk sezonda Alpha Tauri ya da Alfa Romeo gibi takımları seçme şansımız vardı ama hikayenin devamında olmuyor. Bu sene yeni kurulan bir takım olan Konnorsports için yarışıyoruz ve gelecek vadeden yeni genç pilot Callie Mayer da bize eşlik ediyor.

Breaking Point 2’de çok radikal değişikliklerinin yapıldığını söylemek zor ama gerek de yok zaten. Yarışlara katılıp, pit duvarında röportaj verip takımın itibarını yukarı taşımaya çalışacaksınız.  Bu sene gelen yeniliklerden birisi takım patronu olarak da karar vermeniz istenecek, verdiğiniz karalarda pilotlarla olan ilişkiniz, basın ve sosyal medya ilişkileriniz etkilenebiliyor.


F1 23’teki yeni hikaye, karakterler ve karar alma mekanizmaları güzel ama beni etkileyen şey ara sinematikler oldu. Yüz taramalarını o kadar iyi yapmışlar ki bütün mimikleri kusursuz bir şekilde görebiliyoruz. Drive to Survive’ın video oyun versiyonu gibi olmuş adeta.

Oynanıştaki değişikliklerden bahsedecek olursam; Precision Drive Technology adı altında yapılan yeni güncellemelerle araçların yol tutuş ve fren hissiyatı daha gerçekçi bir hal almış. Özellikle sert frenlerden sonra arabalar spin atmaya daha elverişli olmuş, kendi setup’larınız ile girseniz bile sizi zorlayabiliyor. Her viraj ve düzlükte yeni mücadeleler bizi bekliyor diyebiliriz. Özellikle üst zorluklarda AI kendini aşıyor ve koltukta rahatça yarışamıyorsunuz. Şimdiden rekabete hazır olun derim.

Oyun grafiksel anlamda bir yarış oyunu için oldukça iyi görünüyor. Özellikle HUB’ların görsellerinin iyileştirilmesi güzel olmuş, sıralama için yarışlarda kullanılan ile hemen hemen aynı liste kullanılmış. Çevre dokuları ve taraftar sesleri de etkileyici duruyor, araba seslerinin üzerinde ekstra çalışılmış. Gerçek F1 arabaları ile karşılaştırdığımız zaman geçen seneye göre bu sene oldukça yakın motor sesleri çıkıyor, hızlanma ve vites geçişlerindeki sesler de güzel. Daha önce eski F1 arabalarını da oyuna dahil ediyorlardı o özellikte keşke yeniden gelse.


Oynanış ile ile ilgili eklemek istediğim diğer bir yorum ise, DualSense desteğindeki gelişmeler. Bu sene DualSense ve F1 entegrasyonu bir üst seviyeye çıkmış, her vites değişimini, şikanları, çarpışma temasın avucunuzun içinde hissediyorsunuz. Adaptif tetik tuşları sayesinde de hızlanmanın keyfi başka oluyor.

Sonuca bağlamadan önce F1 World’den de bahsetmek istiyorum. F1 World, yarıştıkça XP kazandığınız karakterinizin geliştiği ve diğer oyuncularla yarıştığınız çevrim içi bir ortam. Yarıştıkça yeni sponsorluk anlaşmaları, bileşenler ve arabanızı geliştirmek için yeni parçaların kilidini açacaksınız. Arabanızın parçalarını detaylı şekilde seçip en uygun yapıyı hazırlayabiliyorsunuz. Yarışlara katıldıkça ehliyetinizin seviyesi artıyor ve daha deneyimli oyuncularla daha yüksek XP kazanabileceğiniz yarışlara katılabiliyorsunuz. EA Games bizim F1 dünyasında daha çok vakit geçirmemizi istediği için bu tür bir mod tasarlamış ve bu mod FIFA Ultimate Team gibi P2W bir yapıya sahip değil, yarıştıkça karakterinizi geliştirebiliyorsunuz.

Sonuca bağlayacak olursak

Formula 1 severlerin bu deneyimi yaşamaları için açıkçası çok az seçeneği var, Asetto Corsa’ya mod yüklediğimizde de bu kadar gerçekçi olmuyor açık konuşmak gerekirse. Breaking Point 2 ve yeni sürüş modu güncellemeleri ile oyunun havasının değiştiğini söyleyebilirim. Herkese 3 mor sektörlü yarışlar diliyorum.

Benzer yazılar

Redmi 13 inceleme

Redmi 13, Xiaomi’nin alt markası tarafından piyasaya sürülen bütçe...

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless inceleme

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless, müzikten çok oyun oynamaya...

Tecno Spark 20 Pro+ inceleme

Sanırım birçoğumuz bütçe dostu segmentteki akıllı telefonların günümüzde, gerçekten...

Lenovo LOQ 15AHP9 inceleme

Lenovo marka sağlam bir oyun dizüstü bilgisayarı istiyorsunuz ama...

 HP Omen Transcend 14 inceleme

HP’nin olağanüstü derecede ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarı...