Deepfake aldatma tekniklerinin kullanımı, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların yüzlerini veya vücutlarını dijital olarak değiştirmeye, böylece herhangi birinin başka biri gibi göründüğü gerçekçi görüntü, video ve ses materyallerini üretmeye olanak sağlıyor. Bu manipüle edilmiş video ve görüntüler sıklıkla yanlış bilgi yaymak ve diğer kötü niyetli amaçlar için kullanılıyor.
Deepfake görüntüler, suçluların kurbanları tuzağa çekmek amacıyla ünlüleri taklit etmek için geliştirdikleri görüntülerin kullanıldığı sosyal mühendislik tekniklerine konu olabiliyor. Örneğin geçen yıl Elon Musk’ın şüpheli bir kripto para yatırım planından yüksek getiri vaat eden yapay olarak oluşturulmuş deepfake videosu, kullanıcıların para kaybetmelerine neden oldu. Dolandırıcılar bunun gibi sahte videolar yaratmak için ünlülerin görüntülerini kullanıyor.
Büyük şirketler hedef alınıyor
Deepfake videolarının bir başka kullanımı ise iş hayatında oluyor. Çalışanlar, siber suçlular tarafından üst düzey şirket yöneticilerinin deepfake videoları oluşturularak kandırılıyor.
Örneğin geçen aylarda Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir banka müdürü, siber suçlular tarafından ses deepfake’i kullanılarak kandırıldı. Suçlular banka müdüründen 35 milyon dolar çaldı.
Antivirüs yazılımı şirketi Kaspersky tarafından darknet üzerindeki deepfake videolarını oluşturma maliyeti hakkında bir rapor yayınlandı. Yayınlanan raporda açıklanan bilgilere göre deepfake videosu oluşturmanın oldukça maliyetli olduğu yer aldı.
Düşük kalitedeki deepfake videoları toplumun çok küçük bir kesimini kandırabiliyor. İnsanlar yüz ifadesindeki gecikmeleri veya çene şeklindeki bulanıklığı fark edebiliyor.
Bu nedenle, siber suçlular bir saldırıya hazırlanırken büyük miktarda veriye ihtiyaç duyuyor. Taklit etmek istedikleri kişinin fotoğrafları, videoları ve sesleri gibi. Farklı açılar, ışık parlaklığı, yüz ifadeleri, hepsi nihai kalitede büyük rol oynuyor. Sonucun gerçekçi olması için kullanılan bilgisayarın gücünün de üst düzey olması gerekiyor. Tüm bunlar büyük miktarda kaynak gerektiriyor ve bu kaynağa yalnızca az sayıda siber suçlu erişebiliyor. Bu nedenle deepfake sağlayabileceği tehlikelere rağmen hala son derece nadir bir tehdit olmaya devam ediyor ve yalnızca az sayıda insan bu dolandırıcılığa maruz kalıyor. Kaspersky’ın açıkladığı bilgilere göre bir deepfake videosunun fiyatı 20 bin dolardan başlıyor.