Apple Vision Pro sonunda tanıtıldı

CEO Tim Cook, kayak gözlüğüne benzeyen cihaz hakkında “Bakılan, sadece bakılan değil, içine bakılan ilk Apple ürünü” dedi. Söylentilere göre ayrı bir pil paketine sahip olan bu cihaz, gözler, eller ve sesle kontrol edilebiliyor.

Vision Pro, öncelikle bir artırılmış gerçeklik cihazı olarak konumlandırılmış olsa da, bir kadran kullanarak artırılmış ve tam sanal gerçeklik arasında geçiş yapabiliyor. Cihazda kontrolcü yok ve uygulama simgelerinin sıralarını gözlerinizi kullanarak gezinebiliyorsunuz. Seçmek için dokunabilir ve kaydırmak için hızlıca sürebilirsiniz, ayrıca ses komutları da verebilirsiniz. Apple, size çevrenizdeki insanlardan izole olmayacağını söz veriyor. Başlık, EyeSight adı verilen bir sistemle gözlerinizi görüntüleyecek.


Apple, çevrenizdeki insanlardan da izole olmayacağınızı vaat ediyor. Kulaklık, EyeSight adlı bir sistemle gözlerinizi gösterecek ve tam VR’deyseniz, müsait olmadığınızı göstermek için parlayan bir ekran gözlerinizi kapatacaktır. Cihaz, gerçek dünyayı tam renkli görmenizi sağlayan doğrudan video kullanır, ancak nesneleri bir mesaj dizisinden gerçek dünyaya çekmek de dahil olmak üzere 3D nesneleri gerçek boşluğa yansıtabilirsiniz.


Siri’nin merkezde olduğu sistem, EyeSight sistemi ile yukarıda da dediğimiz gibi takan kişinin gözlerini dışarıya aktarıyor, bu sayede ortamdaki kişiler ile başlığı çıkarmadan etkileşim sunulabiliyor. Yakındaki kişileri sanal arayüze entegre eden ürün, diğer Apple ürünleriyle senkronize olarak çalışıyor. Konforlu duran geniş bir kafa bandı olan ürün, Apple’ın klavye ve faresiyle çalışabiliyor ve Mac’lerin ekranlarını sanala aktararak çoğaltabiliyor. Yani bir Mac monitörü haline getirilebilen ürün, FaceTime’ı farkı bir seviyeye çıkarıyor ve kişileri ortama devasa görüntüler ile getiriyor.

Kulaklık, uzun yıllar süren gecikmeler ve birkaç iterasyonun ardından geliştirildi. CEO Tim Cook, Apple ürün serisine imza atmayı hedefledi ve henüz gelişmemiş bir pazara girmesine rağmen endüstri uzmanları tarafından övgü aldı. Ana rakibi, oyun odaklı Quest 2 kulaklığı ile göreceli bir başarı elde eden ve çok yönlü Quest Pro’ya daha karışık bir tepki alan Meta olacaktır.

En hafif malzemeler kullanıldı

Vision Pro üzerinde olabilecek en hafif malzemeleri kullanan Apple, üründe modüler yapıyı benimsiyor. Bu sayede model her yüze iyi şekilde oturuyor. Ekranların önündeki optikler için ZEISS ile ortaklık kuran Apple, harici batarya ile aralıksız 2 saatlik bir kablosuz kullanım getiriyor, ürün istenirse güce bağlı olarak sürekli çalışır kalabiliyor.

Vision Pro’da 23 milyon piksellik micro-OLED ekranlara ve üç elementli özel optikler yer alıyor. Takan kişinin karşısına gerçek 4K çözünürlükte içerikler getirebilen model, yerleşik hoparlör sistemine sahip. Üç boyutlu ses verebilen bu sistem, çok sayıda gelişmiş sensöre sahip. LiDAR’a da sahip olan model, içerideki kamera sistemiyle göz hareketlerini inanılmaz bir hassasiyet seviyesiyle takip ediyor. Gücünü “M2” ve “R1” işlemcilerden alan ürün, bu sayede yüksek performansı düşük ısı ile bir araya getiriyor. Çok düşük gecikmeyle çalışan ve bu konuda rakipleri geride bıraktığı belirtilen Apple Vision Pro, dışarıya verdiği görüntüyü sizin sanal karakterinizi yaratarak yerine getiriyor. Burada çok özel bir altyapı kurduğunu belirten Apple, başlığın merkezine visionOS işletim sistemini yerleştiriyor. Başlık için çok sayıda uygulama geliştiren ve fazlasının da yolda olduğunu belirten Apple, ürüne Microsoft’un ofis uygulamalarını dahi getiriyor, Zoom’a destek veriliyor ve fazlası için de uygulama geliştiricilere çok sayıda araç sunuyor. Binlerce iPad ve iPhone uygulamasının Vision Pro’ya daha çıkışta hazır olacağını belirten çünkü temelden destek veren Apple, hepsine ek olarak Unity temelli oyunları ve uygulamaları da başlığa uyumlu hale getirdiklerini belirtiyor. İnanılmaz görünen karma gerçeklik başlığı için özel bir uygulama marketi hazırlayan Apple, üründe Optic ID adı verilen bir güvenlik sistemine yer veriyor. Bu sistem Face ID’den farklı olarak göze ya da spesifik olarak iris’e bakıyor, bu sayede yüksek güvenlik elde ediliyor.


Apple başlık sayesinde Disney’in premium içerikleri de dahil olmak üzere TV ve Arcade içeriklerini de sergiledi. Disney, Apple’ınVision Probaşlığı ile spor, Star Wars, Marvel, National Geographic ve daha fazlası için temalı deneyimleri tanıttı. Disney+, cihaz piyasaya sürüldüğünde kulaklık için kullanılabilir olacak. Vision Pro, ekranı odanızın boyutlarının ötesine ölçeklendirmek için sinematik bir video izleme deneyimi de sunuyor. Vision Pro aynı zamanda “Apple’ın ilk 3D kamerası” ve Spatial Audio ile videoda derinlik gösteriyor.

Apple, Vision Pro’nun Arcade kütüphanesinden 100’den fazla farklı oyunu desteklediğini ve sistemin gerektiğinde bir PS5 veya Xbox kumandasıyla da eşleştirilebildiğini söylüyor.


Kulaklığın tüm ön kısmı, hafif bir alüminyum çerçeveyle bezenmiş camdan yapılmış durumda. Cihazın iç tarafları ise beş sensör, 12 kamera, ekran ve görünüşe göre bir fanla soğutulan bir yonga içeriyor. Kulaklığın üst kısmında bir düğme ve Digital Crown bulunuyor. Optimum uyum sağlamak için modüler bir sisteme sahip olan Vision Pro, yan taraflarında audiopodlar barındırıyor. Başlığın pili ayrı olup manyetik bir bağlantıyla kulaklığın yan tarafına bağlanıyor.

Vision Pro’da microOLED Apple silikon arka panel bulunuyor ve iki ekran panelinde 23 milyon piksele sahip. 4K video tam çözünürlükte işlenebiliyor. Vision Pro, ortam sesi sağlayan yeni bir Spatial Audio sistemine sahip. Vision Pro, ses ışını izleme özelliğini kullanarak sesi ortamla eşleştirebiliyor.

iPhone ve iPad uygulamaları, cihazın piyasaya sürülmesinin ardından çok sayıda uygulama sağlamak için visionOS’ta çalışabilecek. Uyumlu iPhone ve iPad uygulamalarının yanı sıra visionOS için geliştirilmiş uygulamaları keşfetmek için yepyeni bir App Store’a sahip olunacak. Güvenlik tarafındaysa Vision Pro, Optic ID özelliğine sahip olacak. İsimden de anlaşılacağı üzere, cihaz takıldığında kullanıcısını iris tarama ile tanıyacak.

Apple Vision Pro’nun fiyatı ne kadar?

“Şimdiye kadarki en gelişmiş kişisel elektronik cihaz.” olarak tanıtılan Apple Vision Pro’nun yurt dışı fiyatı 3500 dolar ve gelecek yılın başlarında satışa çıkacak.

Benzer yazılar

YandexART’ın sinir ağıyla artık görseller oluşturulabilecek

Uluslararası teknoloji şirketi Yandex, bugün bir duyuru yaptı ve...

Heltia, en kapsayıcı dijital sağlık uygulaması olmayı hedefliyor

2022 yılı Nisan ayında Salus ismi ile kurulan, yeni...

Huawei nova 12i, 108MP kamera,5000mAh  pil ve daha fazlasıyla geliyor

HUAWEI nova Serisi’ne gençlerin yeni gözdesi olacak yeni bir...

Huawei yeni akıllı giyilebilir cihazları piyasaya sürüyor

HUAWEI, yepyeni HUAWEI WATCH FIT 3 ve HUAWEI WATCH...

TÜV NORD Türkiye, otomotiv sektörünün geleceğine yön veriyor

Almanya merkezli bağımsız gözetim firması TÜV NORD, kalite yönetim...