Rusya: ABD, Apple üzerinden casusluk yapıyor

Rusya’nın Federal Güvenlik Ofisi (FSB) tarafından yapılan açıklamada, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) iPhone telefonlar aracılığıyla Rus diplomatları takip ettiği öne sürüldü. FSB, diplomatların telefonlarına zararlı yazılım bulaştırıldığını ve bu sayede hassas bilgilerin ele geçirildiğini belirtti.

Federal Güvenlik Ofisi (FSB), iPhone telefonlarındaki arka kapı açıklarını kullanan Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından gerçekleştirildiği öne sürülen casusluk operasyonunu ortaya çıkardığını açıkladı.

Apple’ı suçladılar

Bu iddialar Apple’ın kullanıcı verilerine erişimi reddetmesi ve istihbarat servislerine arka kapı açmaması konusundaki tartışmaları da yeniden gündeme getirdi. Apple, kullanıcı gizliliğini koruma amacıyla güvenlik önlemlerini sıkılaştırmış ve Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın kullanıcı bilgilerine erişim taleplerini reddetmişti.

FSB yaptığı açıklamada, “Apple mobil cihazlarını kullanan Amerikan özel servisleri tarafından yürütülen bir istihbarat eylemi ortaya çıkarılmıştır” dedi.

Apple ile NSA arasında yakın bir ilişki olduğunu kaydeden Rus yetkililer, “Şirket, Amerikan istihbarat teşkilatlarına Beyaz Saray’ı ve Rus karşıtı faaliyetlerdeki ortaklarını ve kendi vatandaşlarını ilgilendiren herhangi bir kişiyi izlemek için çok çeşitli fırsatlar sunuyor.

Rus telekomünikasyon altyapısının güvenliğini sağlama çalışmaları sırasında, yalnızca Apple cep telefonu kullanıcılarına özgü olan ve üretici tarafından sağlanan yazılım açıklarını kullanan daha önce bilinmeyen kötü amaçlı yazılımların çalışmasından kaynaklanan anormallikler tespit edildi.” ifadelerini kullandı.

NATO ülkelerini de izliyorlar

Rusya Federal Güvenlik Ofisi’nin açıklamasına göre Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı sadece Rus diplomatları değil, aynı zamanda NATO ülkeleri, İsrail, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Çin’de görev yapan diplomatları da iPhone’a yerleştirilen bu yazılım sayesinde izliyor.

Açıklamada ayrıca Rus abonelere ek olarak, “Rusya’daki diplomatik misyonlara ve büyükelçiliklere kayıtlı SIM kartları kullanan yabancı numaralar ve abonelerin de” etkilendiği kaydedildi.

Benzer yazılar

YandexART’ın sinir ağıyla artık görseller oluşturulabilecek

Uluslararası teknoloji şirketi Yandex, bugün bir duyuru yaptı ve...

Heltia, en kapsayıcı dijital sağlık uygulaması olmayı hedefliyor

2022 yılı Nisan ayında Salus ismi ile kurulan, yeni...

Huawei nova 12i, 108MP kamera,5000mAh  pil ve daha fazlasıyla geliyor

HUAWEI nova Serisi’ne gençlerin yeni gözdesi olacak yeni bir...

Huawei yeni akıllı giyilebilir cihazları piyasaya sürüyor

HUAWEI, yepyeni HUAWEI WATCH FIT 3 ve HUAWEI WATCH...

TÜV NORD Türkiye, otomotiv sektörünün geleceğine yön veriyor

Almanya merkezli bağımsız gözetim firması TÜV NORD, kalite yönetim...