Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasının ardından Microsoft, ürünlerinin Rusya’daki tüm yeni satışlarını durduracağını açıklamıştı. Bu bağlamda Xbox konsolları, Azure, Windows ve Microsoft 365 satışları tamamen durdurulmuş, hizmetlerde kesintilere gidilmişti.
Microsoft, işgal sonrası aldığı kararın ardından 400 çalışanını işten çıkararak Rusya’daki operasyonlarını da küçülttü. Yeni satışlar askıya alınırken Rus müşterilerle olan sözleşme yükümlülüklerinin yerine getirileceği belirtildi. Sonuç olarak, yeni Rus müşterileri Windows 11 veya Windows 10’u artık indiremediklerini bildirmeye başlamışlardı.
Rusya’nın en eski yayınevlerinden biri olan Kommersant’a göre Microsoft, müşterilerine lisanslarını yenilemeleri için bildirim göndermeye başladı. Bu hamle, daha önce Microsoft’un yaptığı açıklamalarla doğrudan çelişiyor. Aktarılanlara göre yaptırım altında olmayan ofislerin, şirketlerin ve tüzel kişiliklerin lisansları Rusya’da artık yenilenebilecek. Microsoft’un almış olduğu bu yeni karar Rusya’nın korsanı yasallaştırmasıyla ilişkili görünüyor. Rusya kısa bir süre önce batı teknolojisi ile oyun ve film gibi içeriklerin korsan satışını yasallaştırdı.
Ağır yaptırımlar, korsanlıkla boğuşan ülkede lisanslı bir kopya elde etmenin tüm yasal kaynaklarını tüketti. Microsoft’a göre, şirkete 125 milyon dolara mal oldu. Microsoft’un pazar payını ve mevcudiyetini elinde tutma girişimi, itibar riski ve Batılı ülkelerden kamuoyu tepkisi alma riskiyle karşı karşıya.