Sensörler ve otomasyonları olmayan bir akıllı evi temel olarak uzaktan kumandalı bir ev olarak düşünebiliriz. Işıkları açmak için sesinizi veya bir uygulamayı kullanmak, ışık düğmesine basmaktan çok daha kolay. Ya da siz odaya girdiğinizde ışıkların yanması güzel bir olay. Ama içeri girdiğinizde ışıklar açılmıyorsa bu kötü bir durum. İşte bu gibi durumlarda TP-Link’in Tapo T100 akıllı hareket ve zil özellikli Smart Hub Tapo H100 sensörleri işinize yarayabilir.
Tapo, TP-Link’in akıllı ampul, güvenlik kameraları, akıllı prizler, ışık şeritleri gibi akıllı ev çözümleri içeren ailesi. Biz de bu ürünleri aktif olarak günlük hayatımızda kullanıyoruz. Bunların her biri işini çok iyi bir şekilde yapıyor. Güvenlik kameralarıyla bağladığınız yeri her zaman izleyebilir, siz orada yokken görüntü algıladığında da bunu size bildirmesi için görevlendirebilirsiniz. Akıllı prizleriyle de siz evde olmadığınızda bağlı cihazın elektriğini kolayca kesebilir ya da elektrik tüketimini görebilirsiniz.
Öncelikle zil özellikli Smart Hub Tapo H100’den başlayalım. Tapo H100 Smart Hub, aslında tüm Tapo ürünlerinizi bir arada kullanabilmenizi ve bunlarla akıllı ev merkezi kurabilmenizi sağlıyor.
Eğer evinizde birden çok Tapo cihazı varsa bunu onların kalbi olarak düşünebilirsiniz. Bu cihaz sayesinde 64 adede kadar Tapo cihazını, kablosuz protokol ile tek bir noktada toplayabiliyorsunuz. İlerleyen dönemde bu cihaza bağlayabileceğiniz cihazlar genişleyecek. Anahtarlar, düğmeler ile birlikte farklı senaryolarda farklı kullanım şekilleri üretebileceksiniz.
Tapo Hub aynı zamanda daha az kullanılan, daha düşük frekanslı geniş bant üzerinden sinyaller göndererek, evinizin herhangi bir köşesindeki cihazlara parazitsiz olarak ulaşabiliyor. Bunun sayesinde, bataryalı cihazlar 10 kata kadar daha uzun süre çalışabiliyor.
Tapo Smart Hub H100 ile sensör algılamasına dayalı veya bir düğmeye basarak, kısayol tetikleyebilir veya Tapo cihazları (akıllı fişler, akıllı lambalar, akıllı anahtar, vb.) yönetebilirsiniz. Tapo T100 akıllı sensör de burada devreye giriyor. Bu aslında bir hareket sensörü. Bunu bağladığınız yerde herhangi bir hareket algılandığında telefonunuza anında bir bildirim geliyor. Eğer ayarladıysanız bunun ardından Tapo Smart Hub bir alarm gibi (90 dB’ye kadar) çalmaya başlıyor. Bu durumda Smart Hub’ı akıllı bir alarm ya da akıllı kapı zili olarak da kullanabiliyorsunuz. Ancak Smart Hub’ı kapı zili olarak kullanmak için Tapo Akıllı Düğme ile eşleştirmelisiniz.
Smart Hub önceden belirlediğiniz 19 farklı zil sesinden biriyle çalabiliyor. Hareket sensörünü ve Tapo ampulleri Hub üzerinde programlayarak, ev içinde hareket ederken ampullerin otomatik olarak yanmasını da sağlayabiliyorsunuz. Yani bu cihazları bir arada kullanarak evinizi hem bir akıllı eve dönüştürebiliyor hem de güvenliğini sağlayabiliyorsunuz. Evde olmadığınızda bu sayede içiniz daha rahat edebilir.
Tapo ortam sensörleri ile de çalışan Tapo Hub, evinizdeki sıcaklık, su kaçağı gibi durumları takip etmenize de yardımcı oluyor. Örneğin bir su sızıntısı algılandığında veya sıcaklık ve nem seviyeleri belirlediğiniz aralıkların dışına çıktığında bir hub alarmı alıyorsunuz. Ardından evinizdeki akıllı prizi bile devre dışı bırakabilirsiniz.
Cihazların kullanımı ve kurulumu nasıl derseniz son derece kolay. Smart Hub ve sensörü, Tapo uygulaması üzerinden birkaç adımda aktifleştirebilirsiniz. Diğer Tapo ürünlerinizi de bu uygulama üzerinde görebilirsiniz. Bu sayede herhangi birine istediğiniz gibi erişebilir, kontrollerini sağlayabilirsiniz.
Hareker sensörünün arkası manyetik. Böylece metal yüzeylere kolayca yapışabiliyor. İsterseniz kutudan 3M yapışkan da çıkıyor, bu sayede onu istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Test ederken hareket sensörünü koridora yerleştirdik. Bu sayede sensör bir hareket algıladığında otomatik olarak Hub alarm vermeye başlıyor.
Bu arada Smart Hub’ın ses seviyenizi ihtiyacınıza göre ayarlayabilirsiniz. Burada 3 farklı (Yüksek, Normal, Sessiz) ses düzeyi arasından seçim yapabilirsiniz. Hareket sensörünün algılama menzilini de 3 , 5 ve 7 metre şeklinde belirleyebiliyorsunuz. Sensör 120 dereceye kadar görüş alanına sahip. Ayrıca sensörün dönebilen başlığı sayesinde görmesi gereken alanı da seçebilirsiniz. Eğer evinizde evcil hayvanınız varsa, algılama alanını belirleyerek hatalı alarmları azaltabilirsiniz. Sensörün pil ömrü de iki yıl.
Eğer bir adet daha hareket sensörünüz ve Tapo kameranız varsa, hareket algılandığında Tapo kameranız kayıt almaya başlayabiliyor ya da akıllı ampül yanabiliyor. En güzel yanı ise eğer Tapo ışık şeridiniz varsa, bu şeridini yatağın çevresine sarıp, sensörü de yatağın hemen yanına yerleştirerek, ayağınızı yataktan aşağı attığınızda ışık şeridinin odayı aydınlatmasını sağlayabilirsiniz. Burada senaryolar tamamen size bağlı.
Sonuç
Genel olarak, bu ikiliden epey etkilendik. Bu tür bir güvenilirlik ve hızın, akıllı ev konseptine geçmek isteyenler için iyi bir deneyim sunabileceğini söyleyebiliriz.
Evinizde Tapo marka başka bir ürün varsa deneyim tabi ki de daha iyi olacaktır ama bu ikisi de akıllı ev konseptine giriş için yeterli olacaktır. Sistem Apple HomeKit, Amazon Alexa, Google Home ve Samsung SmartThings ile ne yazık ki çalışmıyor.
Bununla birlikte, bu küçük cihazlar, akıllı bir ev inşa etmek isteyenler için mükemmel bir ikili olabilir. Çünkü esnek bir kullanım şekli sağlıyor ve kullanım senaryonuza ayak uydurabiliyorlar. Buna ek cihazlar, kolay bağlama olanağı, anlık uyarı, uygulama bildirimleri, güvenilir uzun menzilli bağlantı, akıllı ampul veya güvenlik kameraları ile ekosistem kurabilme gibi özelliklere de sahip.
Teknohype puanı: 9/10
Artıları
- Süper hızlı
- Işık seviyelerini algılayabiliyor
- Nispeten uygun fiyatlı
- Kolay kurulum
- Tüm evi kapsama alanı
- Uzaktan bağlantı desteği
Eksileri
- En iyi performans için başka Tapo ürünleri de gerekli
- Sıcaklık sensörü yok
- Alexa, Google veya SmartThings desteği yok