Yapay zeka alanında Microsoft ve OpenAI’ın güçlü teknolojilerine yanıt vermek için Google, yeni bir arama motoru geliştirmeye başladı.
The New York Times’a göre Google, çok daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunma umuduyla ondan ne istediğinizi tahmin etmeye çalışacak bir arama hizmeti oluşturmaya çalışıyor. Proje için net bir takvim belirlenmedi ama Google’ın mevcut arama motoru için “Magi” kod adı altında bir dizi yeni yapay zeka özelliği geliştirdiği de söyleniyor.
Google’ın geliştirmekte olduğu özellikler arasında, yazılım mühendisliği sorularını yanıtlayabilen ve kod parçacıkları oluşturabilen bir sohbet robotu yer alıyor. Şirket ayrıca, insanların sohbet botuyla konuşarak müzik aramasına olanak tanıyan bir özelliği deniyor. The New York Times’ın haberinde şirketin yeniden tasarım için 160’tan fazla çalışanı görevlendirdiği belirtildi.
“Çeşitli geliştirme aşamalarındaki” diğer yeni eklemeler arasında “Searchalong” olarak adlandırılan bir Chrome özelliği de yer alıyor. Bu özellik, bir sohbet robotunun okuduğunuz web sayfasını tarayarak bağlamsal bilgiler sunmasına olanak tanıyacak. Örneğin, Airbnb’de kalacak bir yer arıyorsanız, chatbot’tan planladığınız konaklama yerinin yakınında görülecek ve yapılacak şeyleri size söyleyebilecek.
Google yapay zeka tabanlı başka özellikler de hazırlıyor. İnternet devinin diğer deneysel özellikleri ise “GIFI” ve “Tivoli Tutor” adlarıyla anılıyor. Bu özellikler, kullanıcıların Google Görsel Arama’dan resimler oluşturmasını istemesine ve yeni bir dil öğrenmek için bir sohbet robotuyla sohbet etmesine olanak tanıyor. Söz konusu özelliklerin büyük kısmının demosunun daha önce Google tarafından yapıldığının veya Duolingo gibi başka platformlarda mevcut olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin, görsel oluşturma özelliği halihazırda Google Slaytlar uygulamasında mevcut.
Google, Magi’yi büyük ihtimalle mayıs ayında duyuracak. Şirketin sonbaharda da ekstra yeni özelliklerin duyurusunu yapması bekleniyor. Google’ın Magi’nin yeteneklerini ilk olarak ABD’de 1 milyon kişiye sunmayı ve yıl sonu itibarıyla bu sayıyı 30 milyona çıkarmayı planladığı söyleniyor.