The Guardian’ın aktardıklarına göre, işitme kaybı olan ve işitme cihazı kullanmayan insanların işitme kaybı olmayanlara göre demansa yakalanma riskinin daha yüksek olduğu bulgularına ulaşıldı. Bulgular, The Lancet isimli dergide yayımlandı.
Uzmanların tahminlerine göre, demans vakaları, 2050 yılına kadar üç katına çıkarak yaklaşık 153 milyon kişide görülecek. Hızla büyüyen tehdit, gelecek için tüm toplumları tehdit etmesi yönüyle global bir sorun olarak görülüyor.
The Lancet dergisinde demansla mücadele için çalışan bir komisyon, 2020 yılında yayımladığı bir çalışmada, dünya üzerinde görülen demans vakalarının yüzde 8’inin işitme kaybı ile ilgili olabileceğini paylaşmıştı.
Shandong Üniversitesi’nden Prof. Dongshan Zhu, yaptığı açıklamalarda, “Kanıtlar, işitme kaybının orta yaşlarda görülen demans için değiştirilebilir ve en etkili risk faktörü olduğunu gösteriyor. Ancak işitme cihazı kullanımının etkinliği belirsizliğini koruyor.” dedi ve şu sözleri ekledi:
“Çalışmamız, işitme cihazı kullanımının, işitme kaybının demans üzerindeki etkisini azaltmak için, en güvenli ve uygun maliyetli tedavi olduğunu gösteriyor.”
Yüzde 42 oranında demansa daha yatkınlar
Araştırmacılar, Birleşik Krallık’taki verileri biyobankta yer alan yaklaşık 440 bin kişilik, oldukça geniş bir grup üzerinde çalıştı. Grubun ortalama yaşının 56 olduğu ve ortalama takip süresinin 12 yıl olduğu açıklandı.
İşitme kaybı yaşamasına rağmen işitme cihazı kullanmayanlarda demans görülme oranı yüzde 1,7 iken; işitme kaybı olmayan veya işitme cihazı kullananlarda demans görülme oranı yüzde 1,2 olarak tespit edildi. Bu oranlar, duyma kaybı olmasına rağmen işitme cihazı kullanmayan insanların, duyabilen insanlara göre yaklaşık yüzde 42 oranında demansa daha yatkın olduğu anlamına geliyor.
Prof. Zhu, İngiltere’de işitme kaybı yaşayanların yüzde 80’inin işitme cihazı kullanmadığını söyledi ve şu sözleri ekledi:
“İşitme kaybı erken 40’lı yaşlarda başlayabilir ve sonraki 20-25 yılda, demans teşhisi konulmadan bilişsel kayıp kademeli olarak düşebilir. Buluşlarımız, işitme kaybı tespitinin koyulmasının ardından acil bir şekilde işitme cihazı kullanılması gerektiğini işaret ediyor. İşitme cihazlarının maliyetinin düşürülmesi ve birinci aşama sağlık hizmetlerinde işitme muayenelerinin artırılması gerekiyor.”
Londra Üniversitesi’nde ileri yaş psikiyatri alanında çalışan profesör Robert Howard, “Bu çalışma oldukça geniş ve iyi yürütülmüş bir çalışma fakat unutmamak gerekir ki iki veri arasında ilişki olması, nedenselliği kanıtlamaz.” dedi.
Howard, ayrıca, “İşitme cihazı kullanımının demans riskini düşürdüğünden emin değilim fakat The Lancet’in bulgularını ve işitme cihazı kullanımı konusunda farkındalık oluşturmasını değerli buluyorum.” dedi.