Bosch, Avrupa’nın ilk tam otomatik batarya boşaltma tesisini geliştiriyor

Giderek daha fazla sayıda elektrikli otomobil yollara çıkıyor. Bosch, 2030 yılına kadar Avrupa’da yeni tescil edilen tüm binek otomobillerin yaklaşık yüzde 70’ini elektrikli otomobillerin oluşturacağını tahmin ediyor. Bu, bataryalara ve içerdikleri lityum, kobalt ve nikel gibi hammaddelerin geri dönüşümüne olan talebi artırıyor.

Bosch bu amaçla özel makine, ekipman ve yazılımlar geliştirdi. Bosch Grubu şirketi Bosch Rexroth, REMONDIS’in Bosch Grubu TSR Recycling ile Rhenus Automotive‘in ortak girişimi olan Battery Lifecycle Company‘e batarya modüllerinin boşaltılması ve sökülmesi için Avrupa’nın ilk tam otomatik sistemini tedarik ediyor.


Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stefan Hartung konu hakkında, “Elektromobilite, ancak batarya üretimi için yeterli ham madde mevcutsa uzun vadede kendini kabul ettirebilir. Geri dönüşüm burada önemli bir rol oynuyor ve çıktımızı sürdürülebilir bir temele oturtmaya yardımcı oluyor: kullandığımızı yeniden kullanıyoruz ve hammaddeleri geri kazanıyoruz.” dedi.

Uzmanlar, 2030 yılına kadar Avrupa’nın her yıl 420.000 tona kadar batarya malzemesi için geri dönüşüm kapasitesine ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor (Kaynak: Fraunhofer ISI, 2023). Hartung, “Avrupa’da döngüsel bir ekonomi inşa etmek istiyorsak, geri dönüşümü ürün yaşam döngüsüne sıkı bir şekilde entegre etmemiz ve bunu yapmak için gerekli altyapıyı oluşturmamız gerekiyor. Bosch, teknik uzmanlığıyla buna katkıda bulunuyor.” dedi. Bosch, batarya geri dönüşümüne ilişkin endüstriyel teknolojiyi Hannover Messe’de (17–21 Nisan 2023) sergileyecek.

Fraunhofer Sistem ve İnovasyon Araştırma Enstitüsü’ne göre, geri dönüşüm için gereken teknik sistemler 2040 yılına kadar yalnızca Avrupa’da 6 milyar Euro’dan fazla yatırımı gerekli kılacak. Geri dönüşüm bu zahmete değecek: optimum geri dönüşüm, bir bataryanın kimyasal elementlerinin yüzde 95’e kadarını geri kazanabilir ve bunları batarya üretim sürecine geri dönüştürebilir. Bosch tarafından geliştirilen otomatik boşaltma sistemi yalnızca geri dönüşümü basitleştirmekle kalmaz, aynı zamanda verimliliği ve güvenliği de artırır. Bir modülü tamamen boşaltmak sadece birkaç dakika sürer. Sistem farklı batarya tasarımlarını tanıyarak kısa devre ve yangın gibi riskleri en aza indiriyor.

Benzer yazılar

Vivo X200 serisi resmi olarak tanıtıldı

Vivo, yeni amiral gemisi X200 serisi ile mobil teknolojide...

Türk Telekom, Fiber Mobilite çağını başlattı

Türk Telekom, Türkiye’nin dijital dönüşümünde kritik rol oynayan fiberdeki...

Yapay zekanın gelir kapısı: Veri

Yapay zeka, şirketlerin rekabet gücünü belirleyen en önemli faktörlerden...

iPhone 16 Pro Max tanıtıldı

iPhone 16 Pro modelleri, 9 Eylül 2024’te düzenlenen Apple...

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus tanıtıldı

Apple, düzenlediği “It’s Glowtime” etkinliği kapsamında iPhone 16 ve...