Uzmanlardan çağrı: ChatGPT-4’ten daha ileri yapay zeka geliştirmeye ara verilmeli

Microsoft destekli OpenAI tarafından geliştirilen sohbet robotu (chatbot) ChatGPT-4‘ün sektörü yerinden oynatmasıyla rakip çıkarma yarışının hızlandığı dönemde, Yaşamın Geleceği Enstitüsü isimli kar amacı gütmeyen kuruluş açık mektup yayımladı.

Tesla, SpaceX, Twitter CEO’su Elon Musk, Apple kurucu ortağı Steve Wozniak, Stability AI CEO’su Emad Mostaque, DeepMind araştırmacıları gibi yapay zeka sektörü yöneticisi ya da uzmanı 1124 kişi tarafından imzalanan açık mektupta, GPT-4’ten daha güçlü sistemlerin geliştirilmesine 6 aylık ara verilmesi çağrısı yapıldı.

Mola talebinin toplum ve insanlığa yönelik potansiyel derin risklerle gerekçelendirildiği açık mektupta şu soru yöneltildi: “Çağdaş yapay zeka sistemleri artık genel görevlerde insanlarla rekabet edebilir hale geliyor. Sonunda bize sayıca üstün gelebilecek, zekaca geçebilecek, bizi modası geçmiş hale getirebilecek ve yerimizi alabilecek insan olmayan zihinler geliştirmeli miyiz?”

OpenAI’nın kısa süre önceki “Bir noktada, gelecekteki sistemleri eğitmeye başlamadan önce ve yeni modeller oluşturmak için kullanılan bilgi işlemin büyüme oranını sınırlamayı kabul etmeye yönelik en gelişmiş çabalar için bağımsız inceleme almak önemli olabilir” paylaşımına atıf yapan açık mektupta şöyle denildi: “Hemfikiriz. Şimdi o noktadayız. Bu, genel olarak yapay zeka geliştirmede duraklama değil, yalnızca geri adım anlamına geliyor.”

İnsanla rekabetçi yapay zeka sistemlerinin ekonomik ve siyasi aksamalar şeklinde toplum ve uygarlığa potansiyel riskler oluşturabileceği uyarısı yapan açık mektupta, yapay zeka geliştiricilerin politika yapıcılarla ve düzenleyici kurumlarla birlikte çalışmaları tavsiye edildi.

Benzer yazılar

Kompakt oyuncu klavyesi Logitech G Pro X 60 tanıtıldı

Kompakt oyuncu klavyesi Logitech G Pro X 60 tanıtıldı....

Tap&Sign, sağlık sektörünün dijital dönüşümüne aracılık ediyor

Tüm dijital imza teknolojilerini tek çatı altında toplayan Tap&Sign,...

Vivo V30 ön satışa sunuldu

Vivo, fotoğraf ve video çekmeyi seven kullanıcıları mutlu edecek...

Geleceği Şekillendir etkinliğinde veri ve yapay zeka gündem oldu

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Context işbirliğiyle düzenlenen Kanal...

App Store kazançları Şubat ayında bir önceki yıla göre %15 arttı

Son aylarda gerileme yaşayan Apple hisseleri Pazartesi günü yaklaşık...