Lenovo Türkiye konu hakkında şunları söyledi:
“Teknolojinin öncüsü Lenovo, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, CDP (Karbon Saydamlık Projesi) ve Dünya Doğa Fonu ortaklığında kurulan ‘Bilime Dayalı Hedefler Girişimi’nin (SBTi) doğrulayıp onayladığı, 2050’ye kadar sera gazı (GHG) emisyonlarını sıfırlama hedefini duyurdu. Lenovo böylece, dünya genelinde SBTi onayına sahip 139 şirketten biri ve ilk bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi oldu. SBTi iş birliğiyle, kuruluşun belirlediği dünyanın ilk ‘Net Sıfır Standardı’na uygun olarak Lenovo, bilimsel, iş birliğine dayalı ve sorumlu bir yaklaşımla emisyonları azaltmayı hedefliyor. “
Lenovo Yönetim Kurulu Başkanı Yuanqing Yang, konu hakkında şunları söyledi:
“Dünyanın önde gelen teknoloji şirketi olarak Lenovo, on yılı aşkın bir süredir emisyonlarını azaltmak için kararlılıkla çalışıyor. İklim değişikliğiyle mücadelede iş birliği ve hesap verebilirliği, kolektif başarı için gerekli iki kritik unsur olarak görüyoruz. İklim biliminin gerekliliklerini yerine getirme, ölçümlerimizi standartlaştırma ve hedeflerimizi ve ilerlememizi sürekli olarak kontrol etme konusunda kararlıyız.
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketi olarak Lenovo, on yılı aşkın bir süredir emisyonlarını azaltmak için kararlılıkla çalışıyor. İklim değişikliğiyle mücadelede iş birliği ve hesap verebilirliği, kolektif başarı için gerekli iki kritik unsur olarak görüyoruz. İklim biliminin gerekliliklerini yerine getirme, ölçümlerimizi standartlaştırma ve hedeflerimizi ve ilerlememizi sürekli olarak kontrol etme konusunda kararlıyız.”
Hedefleri SBTi ile uyumlulaştırmak, şirketlerin emisyon azaltımlarından sorumlu tutulmasına yardımcı oluyor. SBTi ile uyumlulaştırmanın gerçekleşmemesi net sıfır hedefine ne zaman ulaşıldığını anlamayı ve doğrulamayı zorlaştırıyor. Bu durumun nedenleri şöyle sıralanıyor:
- Standardizasyon: SBTi, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlama çalışmaları kapsamında net sıfırın içeriğini standardize eden ilk kuruluş olarak karşımıza çıkıyor.
- Uyarlama: SBTi standardı dinamik bir standart ve şirketlerin toplu çalışmalarına ve gezegenin değişen sıcaklık düzeyine uyarlanabiliyor.
- Hesap verebilirlik: 2050 birçok kişi için uzak bir tarih gibi görünürken bugün taahhütlerde bulunan birçok lider 27 yıl sonra görev başında olmayabilir. İklim değişikliğini azaltma hedeflerinin bir dış kuruluşla uyumlu hale getirilmesi ise hesap verebilirlik ve süreklilik sağlamayı hedefliyor.
Bilime Dayalı Hedefler Girişimi CEO’su Luiz Amaral ise şu açıklamalarda bulundu “İklim bilimi bize, dünya genelinde net sıfıra ulaşmak ve iklim değişikliğinin en zararlı etkilerini önlemek istiyorsak hızlı ve etkili emisyon kesintilerinin gerekli olduğunu söylüyor.
Lenovo’nun net sıfır hedefleri, iklim krizinin aciliyetine uygun nitelikte ve benzer şirketlerin izlemesi gereken net bir örnek oluşturuyor.