Uluslararası Bakalorya Örgütü, öğrencilerin kasımda başlayan ve kısa süre içinde dünya genelinde ses getiren yapay zeka uygulaması ChatGPT’den alıntı yapabileceklerini duyurdu.
Guardian’ın haberine göre öğrencilerden ChatGPT kullandıklarında bunu açık bir şekilde alıntı olarak belirtmeleri istenildi.
ChatGPT, verilen talimatlar doğrultusunda deneme yazıları da oluşturabiliyor.
Dünyanın dört bir yanında öğretim üyeleri sınav değerlendirmelerinde ChatGPT kullanımının kopya olup olmadığını tartışıyordu.
Uluslararası Bakalorya Örgütü, bunun ‘olağanüstü bir olanak’ olduğunu ifade etti.
Örgütün değerlendirme prensipleri birimi başkanı Matt Glanville, yaptığı açıklamada “Deneme yazmak yeni teknolojilerle birlikte köklü değişimlerden geçiyor. Gelecekte daha az yeri olacağına şüphe yok. Yapay zeka bir tuşa basarak metin yazabilse de öğrencilerimizin bunu analiz etme, değerlendirme yeteneklerinin gelişmesini istiyoruz” dedi.
ULUSLARARASI BAKALORYA (IB) NEDİR?
Uluslararası Bakalorya Organizasyonu; ilk kez, İsviçre´nin Cenevre kentinde, 1968´de, ticari olmayan bir kurum olarak kuruldu. O günden bu yana tüm dünyada kabul edilen en yetkin, en akılcı, en işlevsel eğitim programıdır. Kuruluş amacı; lise ya da üniversite eğitimini kendi ülkesi dışında başka bir ülkede sürdüren öğrencilerin okudukları müfredat programının ortak ve evrensel bir çerçeve dahilinde yürütülmesidir.
Uluslararası Bakalorya (IB) Programı 16-19 yaş arası öğrenciler için hazırlanmış, geniş kapsamlı, üniversite öncesi iki yıllık bir programdır. Bu programı seçen yüksek motivasyonlu lise öğrencileri bitirme sınavları sonunda uluslararası geçerliliği olan IB Diploması´nı alırlar. Türkiye´de üniversiteye giriş öncesi akademik alanlaşma dikkate alınarak IB programı MEB gerekliliklerine uygun bir biçimde hazırlanmıştır.
Liselerin 10.sınıfında öğrenciler bu diplomaya hazırlık yılını okumaktadırlar. Bu yıla Pre-IB yılı denir. Meslek seçimlerine göre belirleyecekleri dersler yönünde IB programı için alıştırma yılıdır.