Huawei Freebuds 5i inceleme: İyi ses şık kasayla birleşmiş

Huawei geçtiğimiz yılın başlarında Türkiye’de satışa sunduğu Huawei FreeBuds 4i ile uygun fiyata aktif gürültü engelleme, iyi pil ömrü ve kullanışlı tasarım gibi özellikler sunmuştu. Aslında FreeBuds 4i, o dönemde iyi bir fiyat-performans ürünü olduğunu kanıtlamıştı.

Huawei Freebuds 5i ise nispeten uygun fiyata, tasarım veya ses kalitesinden çok fazla ödün vermeyen bir kulaklık olmuş.

Huawei’nin tüm ürünlerinde iyi yaptığı bir şey varsa tasarım. Geliştiriciler, birinci sınıf dizüstü bilgisayarlarından uygun fiyatlı kulaklıklarına kadar her şey üzerine iyice düşünüyor ve size en iyi görünen bir ürünü sunmaya çalışıyor. Huawei Freebuds 5i de buna iyi bir örnek, hem pratik hem de tek başına gösterişli. Ancak buna ek olarak, performans ve özellikler söz konusu olduğunda da bir premium değil.  

Huawei’nin şu anda Freebuds Pro 2, Freebuds SE ve Huawei Freebuds 4i kulaklıkları hala piyasada. Peki Freebuds 5i bunlar karşısında neler sunuyor?

Tasarım

Öncelikle Huawei Freebuds 5i, Seramik Beyaz, Nebula Siyahı ve Toz Mavisi olmak üzere üç farklı renkte geliyor. Biz Toz Mavisi olanı test ettik. Kulaklıklar ve şarj kutusu aynı renkte olsa da kulaklıkların dışı parlak, şarj kutusu ise mat bir yüzeye sahip. Üstelik şarj kutusuna çakıl taşı havası görünümü de kazandırılmış ve bu his cidden başarılı.

Çakıl taşı şeklindeki şarj kutusu ilk açtığınızda, yumuşak kıvrımlara sahip kulaklıklar sizi karşılıyor.

Kaliteli plastikten yapılmış kulaklık oldukça dayanıklı ve IP54 derecesiyle toza ve suya karşı dayanıklı. Yani su sıçraması gibi küçük kazalara, sahil gezilerine veya ani sağanak yağmurlara karşı dayanabilir. Tabi tere karşı da dayanıklı, bu da onları antrenmanlarınız için sağlam bir seçim haline getiriyor.

Kutunun içinde, doğru uyumu bulmanıza yardımcı olması için üç farklı boyutta silikon kulak ucu var.

Kulaklık başına yalnızca 4,9 gram olan Huawei Freebuds 5i’nin kullanımı son derece rahat. Bu arada gerçekten hafifler, bu yüzden onları kulaklarınızda zar zor hissedebiliyorsunuz. Onlarla ne yaparsak yapalım, hatta merdivenlerden inip çıkarken bile güvende kaldıklarını gördük.

Her bir kulaklığın dış tarafındaki dokunmatik kontroller, çift dokunuşla müziği duraklatmanıza veya çalmanıza, basılı tutarak aktif gürültü engellemeyi açmanıza veya gövde boyunca yukarı ya da aşağı kaydırarak sesi ayarlamanıza olanak tanıyor. Kontroller iyi çalışıyor ve hatırlaması kolay, diğer rakip kulaklıklardaki gibi çok hassas değiller.

Performans

10 mm sürücülerle gelen Huawei Freebuds 5i, fiyatına göre beklediğinizden çok daha iyi ses çıkarabiliyor. Onlarla dinlediğimiz farklı türdeki her parça, birçok ayrıntıyla net ve iyi dengelenmiş olarak kulağımıza geldi. Her enstrümanı, her arka vokali ve her sözü burada duyabilirsiniz.

Sesin çok bas ağırlıklı olmadan bir etkisi var, ancak bazı durumlarda da tizlerin çok az bastırıldığını fark ettik.

Yerleşik aktif gürültü engelleme, müziğe odaklanmanıza yardımcı oluyor. Bununla birlikte etrafınızda olup bitenin çoğunu hala duyabilir ya da dış dünyayı tamamen devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıca çevrenizden gelen sesleri artıran ve yakındaki konuşmalar, yol trafiği veya trendeki anonslar gibi şeyleri duymanıza olanak tanıyan bir farkındalık modu da var.

Önceki kulaklıkta 22 dB’lik bir engelleme sunulurken şimdi aktif gürültü engelleme derinliği 42 dB seviyesine kadar ulaşabiliyor. 5i ayarları içinde Gürültü kontrolü için üç farklı mod var.  Bunların içinde gerçekten de çok fazla sesin olmadığı, evde veya iş yerindeki bir odada Sıcak mod en ideali denebilir. Sokakta veya hareket halindeki bir araçta Süper modunu kullanabilirsiniz.

Her bir kulaklıki, bir çift mikrofonla geliyor. Bu iki mikrofonun algıladığı ses dalgaları dışarıdan gelen gürültünün büyük oranda süzülmesini sağlıyor. Gürültülü bir ortamda telefon görüşmesi gerçekleştirdik ve sesimiz karşı tarafa net bir şekilde iletildi. Telefon görüşmeleri sırasında arka plandan gelen gürültünün bastırılması konusunda kulaklık iyi bir performans sergiledi. Bir kablosuz kulaklıkta bulacağınız en etkileyici arama kalitesi değil ama herhangi bir şikayetimiz olmadı.

Bu kulaklıklardan en iyi şekilde yararlanmak için Huawei AppGallery, Google Play Store veya App Store’dan  AI Life uygulamasını telefonunuza indirmeniz gerekiyor.

Uygulama, Varsayılan, Basları Yükselt ve Tizleri Yükselt olmak üzere üç farklı EQ modu arasında geçiş yapmanıza izin veriyor. Evet, rakip uygulamalar size çok daha fazla seçenek, hatta ayrıntılı manuel kontroller sunuyor. Ancak özel bir audiophile değilseniz, bun çok da önemli değil.

Mobil uygulama, hareket kontrollerini size daha iyi uyacak şekilde ayarlamanıza olanak tanıyor. Ayrıca bir kulaklık takma testi gerçekleştirebilir ve o anda hangi cihazlara bağlı olduğunuzu görebilirsiniz. Buna ek Kulaklıkları Bul ise herhangi bir kulaklık tekini bir yerde unutmanız durumunda konumunu harita üzerinde görmenizi sağlıyor. Güncellemeler de AI Life üzerinden yapılabiliyor.

Özellikle bir Huawei telefon, dizüstü bilgisayar veya tablet kullanıyorsanız, bu kulaklıklara bağlanmak son derece kolay. Kulaklığın kapağını açar açmaz, eşleştirme için sizden izin istiyor. Android veya iOS cihazda kurulum için de Bluetooth ayarlarınıza gitmeniz yeterli.

En yeni Bluetooth 5.2 sayesinde kulaklıklar cihazınıza bir kez bağlandıktan sonra güvenilir bağlantı sunuyor. Burada bağlantı yerine ses kalitesine öncelik vermeyi de seçebilirsiniz. Bu, seste hafif bir gecikmeye neden olabilir ama müzik dinlerken aradaki farkı fark etmiyorsunuz.

AI Life uygulamasında Ayarlar bölümü altında Dinamik gecikme şeklinde bir seçenek var. Bunu etkinleştirdiğinizde, oyun başlatıldığı anda otomatik olarak düşük ses gecikmesi moduna geçiş yapılıyor. Bunu yaptığınızda PUBG Mobile oynarken silahın sesini anında kulaklarınıza hissedebilirsiniz.

Codec desteği açısından, AAC ve SBC’nin yanı sıra Hi-Res Audio sertifikası ile ses desteği için LDAC de var. FreeBuds 5i’yi birlikte kullanacağınız cihazda LDAC desteği de bulunmalı, bunu unutmayın. Ancak gerçekten iyi olan, sesin cihazlar arasında geçişini tamamen sorunsuz hale getiren çok noktalı bağlantı.

Pil ömrü konusunda ANC kapalıyken kulaklıkları yaklaşık 7,5 saat kullanabilirsiniz, bu süre ANC açıkken 6 saate düşer. Şarj kutusunun yanı sıra, bu size ANC’siz toplamda 28 saat veya onunla 18,5 saat müzik çalma sağlıyor. Kabul ediyorum, sınıfının en iyisi değil ama kötü de değil.

Kutuyu yeniden şarj ettiğinizde, sıfırdan tam dolu duruma geçmesi 2 saatten biraz daha kısa sürüyor. Kulaklıkların kasa içinde şarj olması ise yaklaşık bir saat sürer.

Burada kablosuz şarj özelliği yok ama hızlı şarj desteği var. 15 dakikalık şarj ile 4 saat müzik oynatma süresi elde edebilirsiniz.

Sonuç

Huawei Freebuds 5i, sağlam bir kablosuz kulaklık. Sadece harika görünmekle kalmayıp, aynı zamanda kulağa hoş gelen sesler de sunuyor.

Üst sınıf kulaklıklarda görülen birçok yüksek profilli özellik Huawei FreeBuds 5i’de de mevcut. Öncelikle tasarımı ve hafifliği sayesinde rahat ve uzun süreli kullanıma sağlıyor. Aktif gürültü engellemenin performansı, daha yüksek fiyatlı kulaklıklarla boy ölçüşebilecek seviyede. 10mm dinamik sürücüler temiz ve net ses sunarken LDAC desteği sayesinde yüksek kaliteli ses deneyimini de yaşatıyor. Kulaklık, telefon görüşmeleri sırasında ise dışarıdaki gürültüyü bastırabiliyor.

Huawei Freebuds 5i, ANC de dahil olmak üzere pek çok özelliğiyle paranızın karşılığını fazlasıyla verebilecek bir kulaklık. Kısacası bütçesini fazla zorlamadan iyi bir kulaklık isteyenler Huawei Freebuds 5i modeline bakabilir.

Benzer yazılar

 HP Omen Transcend 14 inceleme

HP’nin olağanüstü derecede ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarı...

Nitecore BB21 inceleme

Fotoğraf makinelerini, kameralarını, lenslerini veya sensörlerini temiz tutmak isteyenler...

Asus ZenBook Duo 2024 inceleme

Dünyanın çift ekranlı ilk OLED dizüstü bilgisayarı Asus ZenBook...

Redmi Note 13 Pro ve Redmi Note 13 Pro+ 5G inceleme

Xiaomi’nin şu anda fiyat/performans anlamında en iyi cihazlarından olan...

Philips 32M1N5800A inceleme

Philips’in 32 inç büyüklüğünde, 4K çözünürlük ve 144Hz yenileme...