Yerli Duvar Arkası Radar depremde 20’den fazla can kurtardı

Türkiye’de meydana gelen merkez Kahramanmaraş Pazarcık üssü olarak kaydedilen 7.8’lik deprem beşinci gününde de can kayıplarına devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, savunma sanayi şirketleri de çalışmada büyük görev üstleniyor.

Baykar, İHA ve SİHA’larıyla deprem bölgesine destek gönderirken, STM ise sahip olduğu teknolojiler ile enkaz altındaki vatandaşı tespit ediyor. Asıl amacı askeri hizmetlere yönelik olan ‘Duvar Arkası Radar’ cihazı, Hatay bölgesinde 20’den fazla kişiyi tespit ederek kurtarılmasını sağladı.

Duvar arkasından depremzedeyi tespit ediyor

Ankara merkezli STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ tarafından yerli imkanlarla üretilen DAR, depremin en fazla etkilediği illerden Hatay’daki enkazlarda can kurtarmaya yardımcı oluyor. Cihazla enkaz altında canlının olup olmadığını tespit edilerek, kişinin göçük altındaki konumu arama kurtarma ekiplerine bildiriliyor.

STM yetkilileri firma tarafından görevlendirildikleri deprem bölgesinde faaliyetlerde bulunduklarını söylerken, DAR cihazının savunma sanayisi dışında ilk kez deprem bölgelerinde kullanıldığını da ifade etti. STM teknikeri Yusuf Hayırlı açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bu sayede savunma teknoloji ve mühendisliğinin gelişmesinin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu bu deprem bölgesinde de görmüş olduk. Duvar arkasında bulunan canlının nefes hareketlerinden, nefes alıp vermesinden, el kol hareketlerinden yerinin tespit edilmesi konusunda yardımcı oluyoruz. Bir canlıya ulaştığımız zaman ‘üç metre ileride, iki metre sağda’ şeklinde yaklaşık olarak tavsiyelerde bulunuyoruz. Ekipler de dinleme yaparak eğer konuşuyorsa o tarafa doğru yöneliyor. Koordineli bir şekilde kurtarma ekipleriyle beraber çalışmaya devam ediyoruz.”

Hayırlı, Hatay’da iki ekip olarak görev aldıklarını ifade ederek, “7 aylık bir bebeğin enkazdan çıkışına şahit olduk. Bu mutluluk tarif edilemez.” dedi.

Benzer yazılar

iPhone 16 Pro Max tanıtıldı

iPhone 16 Pro modelleri, 9 Eylül 2024’te düzenlenen Apple...

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus tanıtıldı

Apple, düzenlediği “It’s Glowtime” etkinliği kapsamında iPhone 16 ve...

Apple Watch Series 10 tanıtıldı

Apple, 9 Eylül’de düzenlediği etkinliğinde Watch Series 10 akıllı...

iPhone 16 Türkiye fiyatları belli oldu

iPhone 16 tanıtım etkinliğinin sona ermesiyle birlikte, Apple Türkiye...

Sony, FE 85mm F1.4 GM II’yi duyurdu

Sony, kompakt bir gövdede hızlı otomatik odaklama (AF) ile...