Doğmamış bebeklerin genetiğini değiştiren bilim insanı hapis cezası aldı

The Guardian’da yer alan habere göre, 2018 yılında doğmadan önce Lulu ve Nana adında ikiz bebeklerin genlerini değiştirdiğini açıklayan bilim insanı He Jiankui dünyayı şoke etmişti. Jiankui, yaptığı açıklamadan sonra riskli, etik olarak tartışmalı ve tıbbi olarak yetkisi olmayan işlemi gerçekleştirdiği için çalıştığı üniversiteden atılmış ve üç yıl hapis cezası almıştı.

He Jiunkai, Hong Kong’da uluslararası bir konferans sırasında anne karnındaki iki embriyonun genetiğini değiştirdiğini açıklamıştı. HIV virüsünün hücrelere girmesini engelleme amacıyla bu adımı attığını söyleyen He Jinkuai, bebeklere HIV’e karşı bağışıklık kazandırdığını iddia etmişti.

Bilim insanı: Çok hızlı davrandım

Yaptıklarıyla ilgili konuşan He Jiankui, “Son zamanlarda yaptığım şeyi düşünüyorum. Tek cümlede özetlemek gerekirse çok hızlı davrandım” dedi.

Bu konuda pişmanlık duyup duymadığını ya da özür dileyip dilemeyeceği yönündeki soruyu yanıtlayan He Jiunki “Bunu düşünmek için biraz zamana ihtiyacım var” dedi.

He Jiunkai, Çin’de fizik eğitimi aldıktan sonra ABD’ye taşınarak doktorasını tamamlamıştı. Doktora sonrası araştırmasını Stanford Üniversitesi’nde tamamlayan Jiunkai, 2012’de Çin’e dönerek gen düzenleme çalışmaları yapmıştı.

Hücrelerde gen düzenlemesi, yetişkinlerde klinik tedavilerde kullanılsa da embriyoların genetik olarak düzenlenmesi etik açıdan tartışmalı bulunuyor.

Benzer yazılar

Dünya’nın dönüş hızı azalıyor: 1 gün ne zaman 25 saat olacak?

Dünya'nın dönüş hızındaki azalma, bilim dünyasında önemli bir tartışma...

Voyager 1 uzay aracından 4 ay sonra ilk kez anlamlı veri geldi

Dünyaya en uzak olan insan yapımı nesne olan Voyager...

NASA, uzay teleskopu ile galaksi ve yıldızların oluşumunu inceleyecek

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yeni uzay misyonu...

ABD’nin özel Ay aracı, son Apollo Ay görevinden yarım yüzyıl sonra fırlatıldı

Houston merkezli havacılık ve uzay şirketi Intuitive Machines tarafından...

Elektronik cihazların neden olduğu göz kuruluğu ve başa çıkma yolları

Elektronik cihazlar, uzun süreli kullanımı sırasında bir dizi göz...