SmallRig 3374 TP10 teleprompter inceleme

Teleprompter’lar, televizyon yayınlarında onlarca yıldır kullanılıyor ve kullanılmaya da devam ediyor. Ancak geleneksel tipte olanlar gerçekten pahalı. Ancak, daha ucuz, daha küçük ve daha hafif yeni nesil cihazlar artık Twitch ve YouTube gibi platformlarda kullanıcılarına hizmet ediyor. Tıpkı SmallRig teleprompter’ı gibi.

Bu ekipman aslında bir şeyler anlatırken, hedef kitlenizin doğrudan gözlerinin içine bakmanıza yardımcı oluyor. Notlarınızı doğrudan kameraya bakarak okuyabilirsiniz.

İşleyiş nasıl derseniz, aslında çok basit ve kolay. Telefonunuzu veya tabletinizi teleprompter’ın önündeki tepsiye düz bir şekilde koyuyorsunuz. Ardından dosyanızı cihazın ekranında görüntülemek için bir uygulama açıyorsunuz. Buradaki metin, ekipmanın camına yansıyor. Bu camın arkasında ise kendinizi filme almak için kameranızı veya akıllı telefonunuzu yerleştirebileceğiniz bir alan var. İşte bu kadar.

Teleprompter kullanmanın avantajları neler?

Smallrig’in incelemesine geçmeden önce çekimlerinizde teleprompter kullanmanın avantajları neler onlardan da kısaca bahsedelim.

Öncelikle hızınızı artırır. Çünkü bir teleprompter, sabit hızda konuşmanıza yardımcı olur, bu da kitlenizin ilgisini çeker ve bilgilerinizin daha kolay takip edilmesini sağlar.

Özgüvenizi artırır. Kamera karşısındayken ezberlediğiniz replikleri ya da cümleleri hatırlamaya çalıştığınızda, bunları unutup, takılabilirsiniz. Ancak notlarınız bir teleprompter ile önünüzde olduğunda, kendinizi daha güvende hissedeceksiniz.

Profesyonelliği katkı sağlıyor. Bir teleprompter, konuşurken kamerayla göz teması kurmanıza izin verdiği için daha profesyonel görünmenize yardımcı olabilir.

En önemlisi hata oranınızı azaltır. Yazdığınız metni ya da notlarınızı sürekli unutuyorsanız, teleprompter ile bunları satır satır takip ederek hata olasılığınızı azaltabilirsiniz.

Tabi zaman da kazandırıyor. Bu çekimde hem de çekim sonrasında geçerli. Çekim sonrası kurgu kısmında hata oranı da az olduğundan kesip biçme işleri daha kısa sürüyor.

Tabi şunu da unutmayın illa bir teleprompter aldınız diye videonuz muhteşem olmayacak. Evet kesinlikle daha profesyonel olmanıza yardımcı olacak ama burada ışıklandırma, ses, kamera açısı ve kurgu gibi diğer unsurlar önemli.

Şimdi gelelim SmallRig teleprompter’a…

SmallRig bu ürünü aslında video prodüksiyonlar için izleme çözümleri sağlayan Çinli üretici Desview ile ortaklaşa piyasa sürüyor. Çünkü bu ürün Desview’in T3 teleprompter’ı ile aynı.

Ürün son derece kompakt ve kurulumu kolay. Altta metal montaj delikleri bulunan sert plastik bir yapısı var. Metinleriniz için telefon ya da tableti konumlandırmak adına ayarlanabilir bir plakaya da sahip. Üst kısım, üniteyi saklamak ve taşımak için son derece sağlam.

Kasanın üst kısmında, küçük bir ışık veya mikrofon gibi aksesuarlar için iki adet cold shoe bağlantı noktası bulunuyor. Ancak bende size buralara çok ağır aksesuarlar takmayın. Neden derseniz, bunu yaptığınızda lensin önüne fazla ağırlık bineceğinden dengede sorun yaşayabilirsiniz.

Telefon ya da tableti konumlandıracağınız tabanı da arka plakaya takmanız gerekiyor. Bu tabla da plastikten yapılmış ve 19 cm yani 11 inç’e kadar akıllı telefon veya tabletleri burada kullanabilirsiniz. Geri çekilebilir yaylı metal kasa da oldukça sağlam. Birkaç farklı tabletle bunu test ettim ve iyi çalıştı.

Tam bu noktada ufak da bir dipnot paylaşayım.  Teleprompter, 11 ineç kadar tabletler ile uyumlu dedim ama bu büyüklükte bir tableti, teleprompter’ı ve kameranızı taşıması için sağlam da bir tripoda ihtiyacınız var. Ben burada yine SmallRig’in video tripodunu kullandım. Çünkü bu tripod maksimum 8 kg yük taşıyabiliyor. Sağlam olmasına ek, üzerindeki ağırlığa rağmen pan ve tilt yaparken akıcı çalışıyor.

Teleprompter’a dönersem, camı, minimum renk tonu kaymasıyla net metin görünürlüğü sağlıyor. Aynı zamanda telefon ya da tabletin ekranı da kameranıza yansımıyor.

Cam, alt kenar boyunca yapıştırıldığı için içini temizlemek için çıkarılamıyor. Bu nedenle kullanmadığınızda hem ön hem de arka kapağı takılı bırakın.

Alt kısımdaki montaj noktaları, üstte aksesuarlarla birlikte kullanıldığında veya bir telefona kayıt yaparken üniteye destek oluyor.

Burada kamera olarak, telefonunuzu kullanacaksanız kutudan çıkan telefon kıskacını, teleprompter’ın arkasına tutturmanız gerekiyor. Bu tutamaç da tamam plastikten yapılmış. Dayanıklılık konusunda da çekinceleriniz olmasın, çünkü bunlar değiştirilebilir parçalar olduğundan ileride bir şey olduğunda kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

Gelelim kurulum konusuna…

Daha önce de dediğim gibi kurulumu ve kullanımı çok basit.

Lenslerinizin teleprompter’a kusursuz bağlanabilmesi için kutudan dokuz adet adaptör halka çıkıyor. DSLR veya aynasız kameranızı burada dikey de kullanabiliyorsunuz. Çünkü geniş açılı bir lens kullandığınızda, yatay çekimde asgari odak uzaklığı 24mm ve dikey çekimde 35mm.

Çekimlerimde yansıtıcı ekrandaki metni 4 metre uzaklıktan bile net bir şekilde görmede hiçbir sorun yaşamadım. Üniteyi akıllı telefon veya tablet ile kullanırken de kamerada gölgelenme veya parlama görmedim.

Smallrig’in teleprompter’ıyla çalışmanın en faydalı kısmı, Bluetooth destekli uzaktan kumandası ve sunulan mobil uygulama. Bunlar, siz kamera ve teleprompter’dan uzaktayken metnin kaydırılmasını kolayca kontrol etmede size yardımcı oluyor. Uzaktan kumanda 2 adet AAA pil ile çalışıyor.

Öncelikle kumandayı telefonunuzla eşleştirmeniz gerekiyor. Ardından iOS veya Android için Desview uygulamasını telefonunuza indirmelisiniz. Bu, metninizin ekranda kayıp gitmesine yardımcı olacak.

Uzaktan kumandayı cihazınızla eşleştirdiğinizde, uygulama içindeyken kaydırmayı başlatıp duraklatabilir, sayfayı yukarı ve aşağı kaydırabilir veya kaydırma hızını kontrol edebilirsiniz. Tuşların hassasiyeti de iyi.

Uygulama, uzaktan kumandayla sorunsuz çalışıyor. Geçmişte bir dizi farklı teleprompter uygulaması denedim. Arayüz ve kurulum seçenekleri açısından çoğunlukla çok benzerler. Metindeki arka plan renginin yanı sıra yazı tipi ve boyutunu değiştirmek için çok sayıda seçeneğiniz var.

Uzaktan kumanda, Desview uygulaması dışındaki uygulamalarda farklı şekilde çalışabilir ve her uygulamada kumanda düğmesi eylemlerini ayarlamanızın yolu yok.

Uygulamaya ileride Google Drive ile canlı entegrasyon eklense çok güzel olabilir. Bu sayede metni uzaktan da kontrol edebiliriz.

Sonuca bağlıyorum

SmallRig’ın teleprompter’ını tavsiye eder miyim? Kesinlikle Evet.  

Öncelikle oldukça sağlam. Buna ek kompakt ve portatif. Her boyuttaki telefona ve çoğu tablete uyum sağlayabiliyor. Kurulumu ve kullanımı çok basittir. Ayrıca, ek bir masraf yapmadan ücretsiz uygulaması da kullanışlı.

Bu ürünlere Fujifilm Shop’tan ulaşabilirsiniz. Linkleri aşağıda iletiyorum:

SmallRig 3374 TP10 teleprompter

SmallRig 3751 AD-01 video tripodu

Benzer yazılar

RODE Interview PRO inceleme

Dahili kayıt özelliğine sahip ve tek başına bir saha...

Asus Zenbook S 16 inceleme – AMD’den MacBook Air’a büyük rakip

Verdiğiniz paraya değecek, gerçekten benzersiz bir ultrabook istiyorsanız, Asus...

Dyson OnTrac incelemesi

Dyson’ın hem tasarıma hem de ses kalitesine önem veren...

Redmi 13 inceleme

Redmi 13, Xiaomi’nin alt markası tarafından piyasaya sürülen bütçe...

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless inceleme

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless, müzikten çok oyun oynamaya...