Kilo vermek için günün hangi saati yemek yenildiği tek başına etkili değil

ABD’de bulguları Journal of the American Heart Association’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre yemek yenilen saatler, kilo verme konusunda tek başına yeterli değil.

Şimdiye dek sıkça başvurulan diyet reçetelerinde öğünlerin ve yemeklerin yenildiği saatlerin kilit önemde olduğu iddia ediliyordu. Söz konusu diyetlerde sık aralıklarla, belli saatlerde ve az yiyecek tüketilmesi öngörülüyordu.

Araştırmaya katılan 547 kişi, 6 ylık bir süre zarfında günde yemek yedikleri zamanların takip edilmesi için bir telefon uygulaması kullandı.

Katılımcıların hangi öğünleri küçük, orta veya büyük olarak tanımladıkları ve ne kadar kilo aldıkları veya verdikleri izlendi.

Sonunda katılımcıların ilk ve son öğünleri arasındaki sürenin ve yemek yedikleri zamanın, uyandıkları veya uyudukları saate göre kiloyu etkilemediği keşfedildi.

Araştırmada özellikle dikkat edilen şey porsiyonlardı; büyük ve orta büyüklükte öğünler tüketenlerin kilo alma olasılığı daha yüksekken ufak porsiyonlar tüketenlerin kilo verme olasılığı daha yüksek çıktı.

‘Nihai araştırma değil’

Johns Hopkins Tıp Fakültesi doçenti ve çalışmanın ortak yazarı Dr. Wendy Bennett, kısmen gözlemsel bir çalışma olduğu için bunun yemek zamanlaması konusunda nihai çalışma olmadığını vurguladı.

Çalışmaya katılmayan Chicago Illinois Üniversitesi’nde aralıklı öğün üzerine çalışan diyetisyen Krista Varady, örneklemin dar olması, katılımcıların sunduğu güven, belirli kalori sayımlarının kaydedilmemesi, porsiyonların büyük ya da küçük olması ve doktor muayenehanelerinde katılımcıları tartmak için farklı ölçeklerin kullanılması da dahil olmak üzere sonuçları gölgeleyebilecek bir dizi faktörün olduğuna işaret etti.

Öte yandan Johns Hopkins Tıp Fakültesi doçenti Dr. Nisa Maruthur, “Kalorilerinizi ne zaman yerseniz yiyin aynıysa saatlerin kilo üzerinde bir etkisi olmaz” ifadelerini kullandı.

Belirli zamanlarda yemek yemenin faydalı olmadığını ama daha sağlıklı beslenmeye yardımcı oluyorsa buna başvurulması gerektiğini tavsiye eden Maruthur, “Herkes için en iyi diyet, muhtemelen uyabilecekleri bir diyettir” dedi.

Benzer yazılar

Dünya’nın dönüş hızı azalıyor: 1 gün ne zaman 25 saat olacak?

Dünya'nın dönüş hızındaki azalma, bilim dünyasında önemli bir tartışma...

Voyager 1 uzay aracından 4 ay sonra ilk kez anlamlı veri geldi

Dünyaya en uzak olan insan yapımı nesne olan Voyager...

NASA, uzay teleskopu ile galaksi ve yıldızların oluşumunu inceleyecek

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yeni uzay misyonu...

ABD’nin özel Ay aracı, son Apollo Ay görevinden yarım yüzyıl sonra fırlatıldı

Houston merkezli havacılık ve uzay şirketi Intuitive Machines tarafından...

Elektronik cihazların neden olduğu göz kuruluğu ve başa çıkma yolları

Elektronik cihazlar, uzun süreli kullanımı sırasında bir dizi göz...