Dijital korsanların sadece saldırıya odaklanırken şirketlerin güvenliğin yanı sıra ticari faaliyetlerine de odaklanmak zorunda olduklarına dikkat çeken TD SYNNEX Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, “Şirketler iş ortakları aracılığı ile siber güvenlik operasyonlarının bir kısmını ya da tamamını kapsayan hizmet satın alabilir.” dedi.
Günümüzde siber güvenlik pazarı, “hizmet modeli” ile sunulan çözümler sayesinde yetenek açığına karşın büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Fortune Business Insights’a göre, 2022 yılında 155,83 milyar dolar olan pazar büyüklüğünün yıllık ortalama yüzde 13,4’lük artış ile 2029 yılına kadar 376,32 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Benzer şekilde IDC’ye göre Türkiye’nin güvenlik çözümleri pazarının da önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir şekilde büyüyerek 2025 yılında 344,89 milyon dolara yükseleceği tahmin ediliyor.
Çoğu şirket siber saldırıların baskısı altında olduğundan kullandıkları çözümlerden de sonuç almak istiyor. Ayrıca, şirketlerde tehdit seviyesine bağlı olarak savunmalarını yukarı ve aşağı yönde ölçeklendirmeye yönelik artan bir talep de bulunuyor. Bu ölçeklendirme sayesinde uygun maliyetler ile siber güvenlik sağlanıyor. Bu nedenle şirketler kendilerini korumak için kurum içi güvenliklerini güçlendirmeye yardımcı olacak “hizmet modeli” ile güvenlik için tedarikçilere yöneliyor. Diğer yandan fidye yazılımlarının da “hizmet modeli” ile sunulabilmesi nedeniyle siber saldırılar son yıllarda artarak devam ediyor. Saldırganlar artık şirketlerin sistemlerinde daha uzun süre fark edilmeden kalmalarını sağlayan gelişmiş teknikler kullanıyor. Bu da dijital korsanların geçmişte hızla verileri elde edip sistemlere zarar verme taktiklerinin de değiştiği anlamına geliyor. Günümüzde saldırganlar artık sistemlerde saklanıp en değerli verilerin ve en kritik dosyaların nerede olduğunu öğrenmek için uzun süre gözetleme yapıyor.