Apple Pencil, karalamalar, eskiz ve not almanın zevkli bir yolunu sunsa da fiyatı nedeniyle alternatiflere göz atmak isteyebilirsiniz ve son derece haklısınız.
ViewSonic ACP501 ise sunduklarıyla sağlam bir Apple Pencil alternatifi. Neredeyse 2018’den sonra çıkan tüm iPad’lerde çalışabiliyor. Elbette, Bluetooth bağlantısı yok ve basınç hassasiyeti sunmuyor. Bu nedene dijital sanatçılara yönelik değil de tabletiyle not alan, karalamalar yapan veya kaba eskizleri hızlı bir şekilde çizmek isteyenler için son derece kullanışlı. Avuç içi reddetme özelliğine de sahip olduğundan çizim yaparken elinizi ekran üzerinde dinlendirebilirsiniz.
Kutudan çıkar çıkmaz Viewsonic’i iPad’inizle kullanmaya başlayabilirsiniz. Kullanım açısından da iki modu var ve bunları kalemin tepe kısmına hafifçe basarak değiştirebilirsiniz. Mavi renk evrensel, yeşil olan ise iPad için olan mod. ışık yanmazsa da kalem kapalı demek. Modu seçtikten sonra, kullanmaya hazırsınız. Kurulumu da aslında Apple Pencil ile aynı diyebiliriz.
Viewstylus’ın 165.5mm uzunluğundaki plastik gövdesi, silindirik yapıda. Bu sayede elinize rahatça oturuyor. Yalnızca 13.5 gram ağırlığındaki kalemle yazı yazmak veya bir şeyler çizmek, gerçek bir kurşun kalem kullanmak kadar sezgisel ve doğal hissettiriyor. Minimalist tasarım burada siyah renkle noktalanmış.
Manyetik gövdesi sayesinde cihazların yanına yapışabiliyor. Bu sayede hem temiz bir görünüm oluşuyor hem de kaleminizi kaybetme konusunda endişelenmiyorsunuz. Üst kısmı da tıpkı Apple Pencil gibi düz, bu sayede iPad kenarına yapıştığında daha derli toplu duruyor. Şunu da belirteyim hazır yeri gelmişken iPad kenarında yapıştığında kalem otomatik olarak şarj olmuyor. Manyetik özelliği sadece cihazın kenarına yapışması için. Şarj etmek için üzerindeki Type C yuvasını kullanmanız gerekiyor.
Kutudan ultra ince değiştirebilir kalem uçları da çıkıyor. Ucu değiştirmek normal kalem uçları gibi hızlı ve kolay. ucun kolayca çıkarılması için ucun vidasını açmanız yeterli. Şunu da belirteyim, bu kalem iPad kullanımı için tasarlanmış. Bunu bir ViewBoard üzerinde kullanmak, ucun erken aşınmasına neden olabilir. Zaten şirket bu yüzden de kutuya ekstradan 2 tane daha eklemiş.
Kalem 6. nesil iPad’den tutun 5. nesil iPad Pro’ya kadar çoğu modelle uyumlu. Buradaki kurulum ise son derece kolay. Kalemin üzerindeki açma düğmesine basıp, anında iPad’de yazı yazmaya veya çizmeye başlayabilirsiniz.
Oldu da ViewStylus ACP501, iPad’inize bağlanmadı, onunla eşleşemedi. Bu durumda iPad’iniz başka bir kalemle eşleştirilmiş olabilir. Apple Pencil gibi. Bunun için ayarlara gidip, iPad’inizde “Bu Cihazı Unut” seçeneğine dokunarak bağlantıyı kesin. Sonrasında ViewStylus’ın eşleştirilmesi gerekmediğinden sadece doğru modu seçip kullanabilirsiniz.
Kalemin 2 mm’lik ucu, Apple Pencil’ınki kadar ince, bu da onu doğru bir şekilde çizmek ve not almak için hassas bir araç haline getiriyor. Burada fark edilebilir bir gecikme de söz konusu değil.
Crayon, Apple Pencil’ı destekleyen birçok uygulamayla da uyumlu. Pages, Procreate, LumaFusion gibi.
Procreate ve Sketchbok ile yaptığımız testlerde uygulamalar ViewSonic’i hemen tanıdı ve kalemi farklı açılarda tuttuğumda, çizdiğim çizgilerin kalınlıkları ve koyulukları değişiyordu. ViewStylus ACP501, çizgi kalınlığını kontrol etmek Apple Pencil gibi basınç hassasiyetini desteklemiyor. Bu nedenle bu kalemin üst düzey iPad Pro kullanıcılarından çok günlük not alanlar ve eskiz sanatçıları için daha iyi olabileceğini söyleyebiliriz.
Kalemi Samsung ve Huawei tabletlerle de kullandık. Notlar alıp, çizimler yaptık ama herhangi bir gecikme ya da sorun yaşamadık.
Mavi moddayken standart bir stylus kalem görevi görüyor dedim. Yani tüm dokunmatik ekranlarda bu kalemi kullanabiliyorsunuz. Bu modda çok yüksek bir hassasiyet yok. iPad’ddeki hassasiyeti burada aramayın. İmza atarken, not alırken ya da yazı yazarken çok hassas değil ama genel bir performans söz konusu. Parmağınızla ekrana yazı yazdığınızda nasıl bir performans varsa bu modda da aynı durum söz konusu. Tabi parmağa kıyasla kalemi kullanmak çok daha rahat ve konforlu.
ViewStylus ACP501, tek bir şarjla 11,5 saate kadar yazma, kullanma süresi sağlıyor. Bu arada Yeşil ışık modu için 11,5 saat geçeli. Mavi ışık modu için bu süre 10,5 saatte olabilir. Her halükarda pil ömrü son derece başarılı.
Kalem tepe kısmındaki Type C üzerinden şarj oluyor. 130 mah pile sahip. Bu şarj portu açık şeklide, belki bu alan toz dolmasın diye üzerinde ufak bir kapak olabilirdi. Belki ViewSonic bunu bir sonraki modelinde yapabilir.
Bir önceki gece şarj etmeyi unutsanız bile, 10 dakikalık hızlı şarj, yeşil ışık modunda kullanmanız için 1 saat güç verebiliyor. Mavi ışık modunda ise 7 dakika şarj 1 saat süre verebiliyor. Tam şarj ne kadar da oluyor derseniz kalemin %0’dan %100e çıkması yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Kalem tamamen şarj olduğunda bekleme süresi bir yıl kadar sürebilir.
Sonuç
Öncelikle viewsonic’in kalemiyle çalıştıktan sonra bundan epey memnun kaldık. Basınca duyarlılığa ihtiyacınız yoksa ve iPad’iniz için basit bir yazma aracına ihtiyacınız varsa, gerçekten Apple Pencil’a sağlam bir alternatif.
Öte yandan Viewsonic ViewStylus ACP501, Apple Pencil’ın teknolojisini ve ince ucunu da ödünç alıyor. Silindirik şekli rahat bir tutuş sağlarken, siyah renk onun şık görünmesini sağlıyor. Aslında tam beyaz yakalılar ve öğrenciler için bir elektronik kalem olmuş.
Kısacası, iPad’inizle hareket halindeyken çizim yapma, not alma gibi konularda işlerinizi kolaylaştırmak için ihtiyacınız olan her şeye sahip bir kaleme ihtiyacınız varsa Viewsonic ViewStylus ACP501’e bakabilirsiniz.