TECNO CAMON 19 Pro inceleme

Daha önceki videolarımda da bahsetmiştim ama bilmeyenler için TECNO, Çinli akıllı telefon üreticilerinden biri ve kullanıcılara farklı segmentte kullanışlı akılı telefonlar sunuyor. Bugün inceleyeceğimiz model ise CAMON serisinde yer alıyor. CAMON aslında Spark, POVA ve PHANTOM modellerine nazaran kamera odaklı cihazlara ev sahipliği yapıyor.

CAMON 19 Pro da nispeten uygun fiyatına göre başarılı kameraları, tatmin edici performansı, büyük ekranı ve uzun pil ömrüyle dikkat çekiyor.

Tasarım

TECNO CAMON 19 Pro tasarım anlamında modern ve güncel trendlere uygun şekilde üretildi. Telefon aynı zamanda tasarımıyla 3 farklı ödülün de sahibi. Bunlardan ilk ikisi, Avrupa’nın prestijli ödüllerinden IF Design Awards 2022 ve A Design Awards. Ayrıca renk değiştiren Mondrian versiyonu ile Muse Award’ı kazandı.

Burada çoğunlukla düz kenarlar ve yuvarlatılmış köşeler kullanılmış.  İnce uzun formu sayesinde de telefonu elde tutmak rahat hissettiriyor. Tek elle kullanımı da kolay.

204 gramlık gövdesi iyi dengelenmiş ve elde ağır hissettirmiyor. Telefonun kalınlığı ise 8.6 mm. Yaklaşık 6.8 inçlik ekrana sahip bir telefon için bunların makul değerler olduğunu söyleyebilirim.

Arka kısım polikarbonattan imal edilmiş. Son derece sağlam olmasına ek, parmak izini çok belli etmiyor.  Yine  burada üç sensör ve bir LED flaşı barındıran ikili kamera adası var.  Bu kamera adasının çıkıntısı çok yüksek değil. Bu nedenle telefon düz bir yüzeye konulduğu zaman fazla oynama yapmıyor. Yine de, bu kamera çıkıntısının etkisini tamamen kaldırmak için telefonun kutusundan çıkan şeffaf silikon kılıfı burada kullanabilirsiniz.

Bu arada telefonun arkası da buzlanmış görünüme sahip. Siyah renk te telefona ayrı bir hava katmış. Üç farklı renkle tercih edilebilen telefonun Kutup Mavisi, Eco Siyah ve özel olarak Mondrian rengi bulunuyor. Ben olsam bu üçü arasından Mondrian rengi tercih ederdim çünkü ışıkta güneş ışığında telefonun sırt kısmı farklı renklere dönüşüyor.

Ön yüzde ekran oldukça geniş bir alanı kaplıyor. Öndeki selfie kamerası tam ekranda video izlerken veya oyun oynarken fazla göz görmüyor.

TECNO ekran koruyucu filmi de ekranın üstüne muntazam biçimde yapıştırmış. Böylelikle şirket sizi ek masraftan da kurtarmış.

Sağ kenarda ses seviyesi ve güç tuşları bulunuyor. Yumuşaklık ve tuş basma derinliği de oldukça iyi. Güç tuşu, parmak izi tarayıcı olarak da çalışıyor. Bu sensörün kullanımı rahat çünkü konumu gereği kolayca erişilebilir bir noktada. Buna ek isabet oranı yüksek ve kilit ekranı hızlıca geçebiliyorsunuz. İsterseniz ön kamera yardımıyla yüz tanımayı da kullanabilirsiniz.

Alt kenarda hoparlör ve USB-C bağlantı noktası yer alıyor. Ayrıca, normalde orta segmentte kaybolma belirtisi gösteren 3,5 mm kulaklık jakı da burada bulunuyor.

Tıpkı CAMON 19 Neo’da olduğu gibi malzeme kalitesi, inceliği ve ışıkla renk değiştiren sırt kısmı, CAMON 19 Pro’yu aynı segmentteki rakiplerine nazaran onu öne çıkarıyor.

Ekran

TECNO CAMON 19 Pro, 120 Hz yenileme hızına sahip 6,8 inç Full HD+ IPS LCD ekranla geliyor.

Burada 396 ppi piksel yoğunluğuyla yeteri kadar keskinlik ve netlik sunuluyor. Ekran parlaklığı yüksek, içeride ve dışarıda rahat kullanım sağlıyor. 500 nit parlaklık seviyesiyle gelen telefon ayıca Widevine L1 Sertifikasına sahip.

Ekranın yenileme hızı gösterilen içeriğe göre dinamik olarak ayarlanıyor, bu da beraberinde pil tasarrufu sağlıyor. Arzu ederseniz, ekran ayarları içinden 120Hz veya 60Hz sabit ayarlarını da seçebilirsiniz. Yüksek yenileme hızının farkını öncelikle kullanıcı arayüzündeki geçişlerde, web sayfalarında veya başka noktalarda yukarı aşağı kaydırmalarda görüyorsunuz. Destekleyen oyunlarda da bu yüksek yenileme hızı, daha gerçekçi bir deneyim elde etmeye olanak sağlıyor.

TECNO CAMON 19 Pro’nun ekranı video izleme, internette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma gibi işler için fazlasıyla yeterli. Video konusunda sunduğu deneyim de iyi seviyede, ekranın üst kısmındaki kamera deliği çok fazla dikkat çekmiyor. YouTube’ta veya Netflix’te videolar izlerken kamera deliği göze kötü gelmiyor.

Ses tarafında TECNO CAMON 19 Pro mono hoparlöre sahip. Oyun oynarken ya da bir şeyler izlerken buradaki ses şiddeti yeterli.  3.5mm kulaklık jakının bulunması memnun edici. Üstelik TECNO, CAMON 19 Pro’nun kutusuna kulaklık da eklemiş. Bu kulaklık iyi bir ses çıkışına ve kaliteye sahip.

Performans

Performans tarafında TECNO CAMON 19 Pro, gücünü Mediatek Helio G96 işlemciden alıyor. 8 GB RAM ve 128 GB depolama alanına sahip telefonda sanal RAM teknolojisi de bulunuyor. Bu sayede depolama alanından kullanmadığınız 5 GB’ı RAM olarak kullanarak, bellek miktarını 13 GB’a kadar çıkarabilirsiniz.

Bunu yaptığınızda çoklu görev tarafında performansınız artıyor, buna ek aynı anda daha fazla uygulamayı arka planda aktif tutup uygulamalar arasında daha rahat geçişler yapabilirsiniz.

Ayrıca depolama alanını yetersiz gören kullanıcılar için Micro SD kart desteği sunan CAMON 19 Pro’nun hafızasını 256 GB’a kadar artırabilirsiniz.

CAMON 19 Pro, günlük işler için fazlasıyla yeterli bir telefon. Buna ek uygulamalar arasında geçiş kolaylıkla yapılıyor ve uygulamalar fazla zaman geçmeden başlatılıyor.

Telefon, oyun konusunda da iyi bir deneyim sunuyor. PUBG Mobile’ı burada akıcı ve kaliteli grafiklerle oynayabilirsiniz.  NFS No Limits ve Apex Legends

Gibi çoğu popüler oyunda da 60 fps’e çıkabilirsiniz.

Isınma konusuna gelirsek telefon, burada da iyi performans gösterdi. Yaklaşık 20 dakikalık  PUBG Mobile seansında telefonun sıcaklığı epey düşüktü.

Telefon yazılım tarafında Android 12 üzerinde HiOS 8.6 arayüzünü kullanarak, akıcı bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Ayrıca birçok farklı özelleştirmeyle kullanıcılara kişiselleştirme imkanı sağlıyor. Örneğin ekranı sağdan ya da soldan çektiğinizde minik bir hızlı erişim penceresi açılıyor ve buradan uygulamalara hızlı erişim sağlayabiliyorsunuz.

Pil

TECNO CAMON 19 Pro bataryasıyla da oldukça güçlü bir telefon. Ekranı ve işlemcisi göz önünde bulundurulduğunda 5000 mAh pil, yoğun kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Kullanım durumuna göre iki güne varan çalışma ömrü de elde edebilirsiniz.

Eğer şarjınız azalırsa kutudan çıkan 33W hızlı şarj cihazı sayesinde pilinizi kısa süre içerisinde doldurabilirsiniz. 30 dakikada telefon yüzde 0’dan yüzde %65’e çıkabiliyor. Aynı bataryayla yüzde 0’dan yüzde 100 çıkma süresi ise 1 saat 28 dakika. Bu süreler kendi segmentine göre hiç fena değil.

Bağlantı konusunda TECNO CAMON 19 Pro, kullanılan çipset sebebiyle 5G desteğinden yoksun.

Burada WiFi 5 ve Bluetooth 5.2 desteği de mevcut. Bu sayede diğer aygıtlarla olan bağlantısını gerçekleştirebiliyor. Bunun yanında NFC ile mobil ödemeleri gerçekleştirebilirsiniz.

Gelelim kameralara

Kamera konusunda CAMON 19 Pro’nun parladığı yer. Cihaz arka taraftaki üçlü kamerasıyla dikkat çekiyor. Burada f/1.6 değerinde 64 MP ana, 50 MP telefoto ve 2 MP portre, sensörleri yer alıyor.

Ana kamera, Samsung Kamera Laboratuvarları ile ortak geliştirildi. Burada TECNO için özel olarak geliştirilen ve düşük ışık hassasiyetini 1,7 kata kadar iyileştirdiği söylenen RGBW sensör kullanıldı. Yüksek netlikte cam lensin yer aldığı RGBW+G+P teknolojisi sayesinde ana lense ışık girişi %208 artış gösteriyor ve görsel parlaklık gözle görülür şekilde iyileştiriliyor. Bu sayede ortaya daha aydınlık kareler çıkıyor.

TECNO, daha iyi bir deneyim için OIS ve lazer otomatik odaklama gibi birkaç ekstrayı da buraya eklemiş. Sonuç olarak ana kamera, segment ortalamasının üzerinde bir performans sergiliyor. Yeterli ışık koşulları altında yeterli parlaklıkta fotoğraflar çekebiliyor. Bununla birlikte renklerin doygunluğu iyi. Düşük ışıktaki çekimlerde de parlaklık memnun edici, kumlanma beklediğimden düşük seviyede ki bu da şaşırtıcı.

Düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimler için telefonda Süper Gece Modu mevcut. Bu modda fotoğraf çekerken pozlama süresi normalden biraz uzun tutuluyor. Süper Gece Modu ile yapılan çekimlerde parlaklık ve renk canlılığı iyi seviyede. Karanlıkta kalan alanlarda detayları bu sayede seçilebilirsiniz. Bununla birlikte düşük ışıkta veya karanlık ortamlarda çekim yaparken telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var. Bu durumda harekete bağlı bulanıklık etkisi azalıyor.

Portre çekimlerde telefon memnun edici bir performans sunuyor. Genel olarak süjeye fazla yaklaşmadan, daha geniş açılı portre fotoğraflar çekmeye olanak sağlıyor. Arka plan bulanıklaştırması da yapay değil. Portre konusunda sizinle ufak bir dipnot paylaşayım.  Daha net ve daha gerçekçi portreler çekmek için burada 50mm portre lensi kullanabilirsiniz. Bunun için arka kameradayken portre modunu ardından bokeh ile 2x portreyi seçmeniz yeterli.

Önde yer alan 32 MP sefile kamerası gayet başarılı. Özellikle düşük ışıktaki performans beklentilerin üzerinde. Parlaklığın yüksek olduğu, gürültü etkisinin de düşük kaldığı fotoğraflar çekebiliyor. Gün ışığında çektiği kareler de renkli ve detaylar belirgin.

Video tarafında ön ve arka kamerayla maksimum 30 kare hızında 2K video kaydedebilirsiniz. Burada OIS var ama çekimlerde el titremesinin getirdiği ufak hareketler bazen fark ediliyor. Ancak bu rahatsız edici seviyede değil, netleme ise hızlı. Ses kaydına gelirsek ortalamanın üstünde bir kaliteye sahip. O nedenle bu telefon günlük hayatta iyi bir video çekim aracı olabilir.

TECNO, kamera tarafında farklı birkaç güzel özelliğe de sahip. Örneğin bu telefonla gökyüzünü değiştirebiliyorsunuz. Gökyüzü Mağazası özelliğiyle puslu, kapalı ya da farklı hava koşullarında gökyüzünü güneşli, hatta gökkuşağı olan bir şekle dönüştürebiliyorsunuz.

Diğer özellik ise Film modu. Burada seçeceğiniz sinematik temada kısa video klipler oluşturup, anılarınızı en renkli şekilde kaydedebilirsiniz.  

Sonuca bağlıyorum

Öncelikle TECNO CAMON 19 Pro rekabetçi bir fiyata sağlama özellikler sunuyor. Şık ve ödüllü tasarım burada ince kenar profilleri ve hafif gövdeyle tamamlanmış. Öte yandan TECNO, malzeme seçimini de iyi yapmış. Full HD+ çözünürlüklü IPS LCD ekranı, görüntü kalitesiyle farklı ortamlarda ve senaryolarda iyi bir kullanım imkanı sağlıyor. Ses sistemi mono olsa da yeteri kadar güçlü.

CAMON 19 Pro, Helio G96 yonga setinden en iyi şekilde yararlanıyor. Evet bu çip, piyasadaki en hızlı çip olmayabilir ama yine de günlük görevler için bol miktarda performans sağlıyor. Gerek günlük işlerde gerek oyun tarafında performans fazlasıyla tatmin edici.   5000 mAh kapasiteli pil de kullanıma göre iki güne kadar ayakta kalabiliyor.

KameralarıylaTECNO CAMON 19 Pro, segmentinde ortalamanın üstüne çıkmayı başarıyor. Her ortamda yeteri kadar tatmin edici fotoğraflar ve videolar çekebilmesine ek, farklı kamera yetenekleriyle özellikle gençler için cazip hale geliyor.

Kısacası bütçeniz kısıtlıysa ve de başta kaliteli kameralar olmak üzere kullanışlı bir akıllı telefona ihtiyacınız varsa TECNO CAMON 19 Pro modeline bakabilirsiniz.

Benzer yazılar

Redmi 13 inceleme

Redmi 13, Xiaomi’nin alt markası tarafından piyasaya sürülen bütçe...

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless inceleme

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless, müzikten çok oyun oynamaya...

Tecno Spark 20 Pro+ inceleme

Sanırım birçoğumuz bütçe dostu segmentteki akıllı telefonların günümüzde, gerçekten...

Lenovo LOQ 15AHP9 inceleme

Lenovo marka sağlam bir oyun dizüstü bilgisayarı istiyorsunuz ama...

 HP Omen Transcend 14 inceleme

HP’nin olağanüstü derecede ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarı...