Öncelikle tablet denildiğinde akla genellikle ilk başta iPad’ler geliyor ve pazar payı bakımından Apple’ın durumu uzun süredir çok iyi. Android tabletler ise Google işletim sisteminin sınırlamaları veya teknik özellikler nedeniyle iPad’ler kadar popüler olamadı. Ancak bu da Android dünyasında değerli tabletler yok demek değil.
Honor Pad 8, Honor’un bugüne kadarki en büyük tableti. Aynı zamanda Honor Pad 8, iPad’e göre çok daha uygun fiyat etiketine sahip.
Öte yandan Honor Pad 8, tablet dünyasında farklı bir yere de sahip O da şöyle ki adında ‘8’ olmasına rağmen 8 inç ekrana sahip değil. Burada 12 inç boyutunda bir ekran yer alıyor. Tablet temel depolama alanı tarafında da cömert çünkü 128 GB ile geliyor. 6GB da RAM var. Buna 22.5W’lık hızlı şarjı eklemiyorum bile. Peki bu kısa girişin ardından detaylarda neler gizli, gelin yakından bakalım…
Tasarım
Honor’un orta segmentte konumlandırılan tableti hem tasarımı hem de rengiyle şık. Günümüzde genelde giriş ve orta segment tablet modellerinin gövdelerinde plastik malzeme yer alırken Honor Pad 8’in gövdesinde alüminyum malzeme kullanılmış.
Yekpare yapısı sıra dışı değil, ancak pürüzsüz kenarlar, fırçalanmış alüminyum arka kısım ve yuvarlatılmış köşeler oldukça havalı görünüyor. Yalnızca 520 gram ile de çok ağır değil, ek bir avantajı da yalnızca 6,9 mm ile 2021 model iPad’den de ince.
Devasa 12 inç ekran, 7,2 mm’lik dar yan çerçeveler ve %87’lik ekran-kasa oranıyla tabletin ön tarafına hükmediyor. Uzun kenarlardan birinde küçük 5MP selfie kamerası bulunuyor ve bu, testlerimde sorunsuz çalışan yüz kilidini destekliyor.
Tuhaf olan, Honor Pad 8’in ekranının yalnızca kapasitif kalem girişlerini desteklemesi, bu da dijital sanatçılar için harika bir haber değil. Halihazırda Adonit veya Meko gibi markaların bir kalem varsa, bunları burada kullanamazsınız. Tablet ayrıca herhangi bir resmi IP derecesine sahip değil, bu nedenle onu suda veya çiseleyen yağmurdan uzak tutun. microSD kart ile depolama alanı genişletme veya LTE seçeneği de burada ne yazık ki yok.
İyi haber şu ki, DTS:X Ultra destekli sekiz adet stereo hoparlör, etkileyici bir ses performansı sağladı. Müzik tarafında klasik parçalardaki enstrümanların kulağa net bir ayrımla ve bozulmadan, güçlü bir şekilde geldiğini söyleyebilirim. Oyunlardaki ses de net ve güçlüydü. Tabletle izlediğimiz dizilerde de ses deneyimi gayet iyiydi, Ses performansı bu denli güçlü olduğundan burada Bluetooth destekli bir hoparlörlere de ihtiyaç duyacağınızı düşünmüyoruz.
5MP (f/2.2) arka kamera, işiniz temelde yeterince iyi yapıyor. Çekilen görüntülerde ayrıntı pek yok ve sensör, düşük ışık koşullarında açıkça zorlanıyor. Ancak renkler çoğu zaman iyiydi. Selfie kamerasında da durum hemen hemen aynı. Ön kamerayla görüntülü görüşmeler yaptığınızda sorun yaşamayacaksınız. Bu arada her iki kamera da 30fps’de 1080p video kaydını destekliyor.
Ekran
Gösterinin yıldızı, Honor Pad 8’in büyük 12 inç’lik ekranı. Bu, 60Hz yenileme hızına sahip oldukça sıradan bir IPS panel olabilir. Ancak 2000 x 1200 piksel çözünürlük, bu fiyattaki tabletlerde genellikle görülen bir değer değil, buradaki önemli ölçüde daha yüksek.
Bu da görüntü kalitesini daha iyi hale getiriyor. Aralarından seçim yapabileceğiniz birden fazla ekran modu yok. Varsayılan olarak Honor Pad 8’in ekranı, sRGB renk uzayının %94’ünü kapsıyor. 1.65’lik ortalama Delta E puanıyla da bu fiyata renk üretimi iyi.
IPS panelle geldiğinden Honor Pad 8, HDR oynatma için onaylı değil. IPS teknolojisine özgü nispeten düşük kontrast oranına rağmen, Netflix, Prime Video veya YouTube’tan izleyeceğiniz video içerikler burada kötü durmuyor.
Normalde, görüntülediğiniz içeriğin türüne bağlı olarak burada aralarında geçiş yapma seçeneğiyle, birden çok renk moduna sahip olmak güzel olabilirdi. 90Hz veya 120Hz’lik bir paneli burada görsek evet harika olurdu, ancak tabletin maliyetinin düşük olduğu düşünüldüğünde bu biraz zor.
Ekran bunun haricinde TÜV Rheinland Düşük Mavi Işık ve TÜV Rheinland Titreşim Azaltma sertifikalarına sahip. Bu sayede göz sağlığını koruyabilen tablette e-kitap ve karanlık modu da mevcut. Tablette e-kitap modu aktif hale getirildiğinde tablet E-ink deneyimi yaşanabiliyor. Elektronik kitap okumayı seviyorsanız bu özelliği tabletin ayarlar sekmesinden aktif hale getirebilirsiniz.
Performans
Honor Pad 8, 6 GB RAM ve 128 GB dahili depolamanın yanı sıra Qualcomm Snapdragon 680 yonga seti ile donatıldı. Bu, Xiaomi ve Realme gibi bütçe dostu cihazlar üreten üreticiler tarafından da tercih edilen bir işlemci.
Performans konusunda aslında tam olarak uygun fiyatlı bir tabletten beklediğiniz gibi. Genel gezinme, uygulama başlatma ve ön yükleme süreleri makul. Honor Pad 8, çoklu görev için bölünmüş ekran görünümlerini de destekliyor. Genellikle üst segment modellerde görülen bu özelliğin Honor Pad 8’de görmek bizleri mutlu etti. Ancak hangi uygulamaları yan yana çalıştırmaya karar verdiğinize dikkat etmelisiniz. İşlemciye aşırı yüklenen uygulamaları yan yana açtığınız performans konusunda ufak da olsa düşüş yaşanabilir. Öte yandan YouTube’da bir video izlerken aynı zamanda internette dolaşabilir, fotoğraflarınıza bakabilir veya e-postalarınıza göz atabilirsiniz.
Oyun söz konusu olduğunda Honor Pad 8 genelde iyi olsa da bazı AAA oyunlarda düşük kare hızlarına katlanmanız gerekebilir. Burada PUBG Mobile, Asphalt 9: Legends gibi oyunlar oynadım. Yüksek grafik ayarı tercih edildiğinde kare hızı düşse de grafik ayarını düşürerek daha akıcı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Pil ömrüne gelirsek 12 inç ekranına rağmen iyiydi. 7250 mAh kapasiteli pil testlerimizde gayet başarılı bir performans gösterdi. Bu pille ekran parlaklığı yüzde 50’deyken tablette YouTube üzerinden yaklaşık 10 saate yakın video izleyebilir, 14 saate kadar da oyun oynayabiliyorsunuz. Tabi ekran parlaklığını arttırdığınızda veya oyun oynadığınızda pil daha hızlı bitecektir. Tableti multimedya odaklı kullanımlar için tercih edecekseniz, pil ömründen memnun kalabilirsiniz.
Tabletin şarjı bittiğinde kutudan çıkan 22.5 watt adaptörle onu hızlı bir şekilde şarj edebilirsiniz. Tabletin pili 30 dakika içinde yüzde 0’dan yüzde 35’e, yaklaşık 2 saatte de yüzde 0’dan yüzde 100 şarj seviyesine ulaşıyor.
Yazılım
iPadOS yıllar içinde hızla gelişse de, Android tarafı da büyük ekran deneyimini daha iyi hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Tablet, Magic UI arayüzü ve Android 12 işletim sistemiyle çalışıyor. Çoklu pencere desteği daha önce de dediğim gibi tatmin edici. Uygulama simgeleri, boyut yerine ekranın çözünürlüğüne göre ölçekleniyor ve sonuç olarak bunlar bazıları için ana ekranda çok büyük görünebilir.
Yine de, Honor Pad 8, Huawei gibi kısıtlı bir Android sürümüyle uğraşmıyor. Tüm Google uygulamaları ve Play Store desteği burada parmaklarınızın ucunda.
Tablette önceden yüklenmiş herhangi bir bloatware uygulama da yoktu, bu da her zaman için büyük bir bonus demek.
Sonuç
Honor Pad 8, kendisinden önce gelen diğer birçok Android tablet kadar iyi. Güvenilir pil ömrü, 8 adet hoparlörü, doğru renklere sahip büyük ekranı ve sağlam yapısıyla pek çok şeyi doğru yapıyor. Ancak zaafları da var.
HDR ve microSD genişletmenin olmaması biraz can sıkıcı olabilir. Performans noktasında çok iyi değil, ancak günlük kullanımlarda sorun yaşamazsınız. Öte yandan Android’in iPadOS gibi düzene girmesi veya ona yetişmesi için daha uzun bir yolu var.
Kısacası hem büyük ekranlı hem de şık bir tablet istiyorsanız Honor Pad 8’e göz atabilirsiniz.