Rode NT-USB+ inceleme

Rode’un NT-USB mikrofonu sağlam, harika ses veren bir kondenser mikrofon. Ancak ilk olarak 2014’te piyasaya sürülmüştü ve kesinlikle bir güncelleme alması gerekiyordu. Bu güncelleme ise USB C ile gelen Rode NT-USB+ oldu.

NT-USB+, dışardan bakıldığında NT-USB’nin profesyonel tasarımını korusa da içine Rode’un Revolution Preamp teknolojisi ve dahili bir DSP işlemcisi gibi bazı etkileyici güncellemeler eklenmiş.

Rode NT-USB+, ayrılabilir bir pop filtre ve mini tripod şeklinde masaüstü standıyla geliyor. Hatta üzerinde sıfır gecikmeli izleme için bir kulaklık jakı da var. Burada duyduğumuz ve aldığımız ses cidden iyi. O nedenle NT-USB+’ı şu an piyasadaki en iyi USB ve en iyi oyun mikrofonları listemize gönül rahatlığıyla sokabiliriz.

Tasarım

NT-USB+, tasarım olarak orijinal NT-USB ile neredeyse aynı. Mikrofon, sağlam, siyah renkte metal bir gövdeye yerleştirilmiş. Ön tarafında ise açık gümüş renkte Rode logosu basılmış. Mikrofonun siyah metal ızgarasının altında mavi renkte dahili bir pop filtresi var. Mavi renk, aslında estetik açıdan NT-USB+ ile NT-USB arasındaki en büyük fark.

Mikrofonun sağ tarafında, sıfır gecikmeli izleme için 3,5 mm kulaklık jakı var. Bununla sesinizi gecikmesiz, temiz ve yüksek volümle duyabilirsiniz. Burada kulaklık çıkışının yanı sıra iki adet teker yani kadran var. Alttaki tekerle kulaklığı gelen sistem seslerini, üstteki tekerle de kulaklığa gelen mikrofon ses seviyesini ayarlayabilirsiniz. Bunların hassasiyeti de iyi.

NT-USB+, mikrofonun altındaki USB-C bağlantı noktasına bağlanan 3 metrelik USB-C’den USB-C’ye kabloyla birlikte geliyor. Buna ek kutudan kayıtlarınızın daha temiz olmasını garantileyen yüksek kaliteli bir pop filtre ve masaüstü standı çıkıyor.

Pop filtrenin tamamı plastikten yapılmış ve üzerine bastırdığınızda fazla esnemiyor. Performans konusunda ise “B, P, Ç ve Ş” gibi sesleri ortadan kaldırmada başarılıydı. Yayınlarınızda bunu da kullanabilirsiniz. Bu arada pop filtre takılıyken bunu kullanmak istemezseniz alttaki vidayı biraz gevşeterek yana çekebilirsiniz.

Stand plastik ama sağlam. Dengesini iyi yaptığınızda, mikrofonu yukarıda tutma konusunda başarılı. Herhangi bir ağırlığa veya dolguya sahip olmadığından, masaüstü gürültüsünü azaltmada çok başarılı değil. Yani mikrofon bu standın üzerindeyken klavyenizden bir şeyler yazarken tuş seslerini alabilir. Ancak mikrofonu, bir bom koluna da kolayca monte edebilirsiniz.

Performans

NT-USB+, kardioid kutup düzenine sahip bir USB mikrofon. NT-USB’nin 16 bitlik hassasiyet değerine nazaran bir adım daha yüksek olan 24 bit/48 kHz ses kaydedebiliyor. Buna ek 20 ila 20 bin Hz frekans aralığına sahip. Mikrofon üzerinde gain kontrolü veya sessize alma düğmesi/anahtarı olmamasına rağmen tak ve çalıştır bir cihaz olarak gayet iyi çalışıyor.

NT-USB+, sağlam bir düşük uçla zengin ve ayrıntılı  vokaller üretebiliyor. Mikrofon, Rode’un ultra düşük gürültülü ve yüksek kazançlı Revolution Preamp teknolojisine de sahip. Bu da daha yüksek, daha temiz, daha canlı sesi, daha düşük bir gürültüyle almasını sağlıyor. Sonrasında fark kesinlikle duyulabiliyor.

NT-USB’de gain oldukça yüksekti ve enstrümanlar gibi daha yüksek kaynaklardan gelen sesleri kırpma olmadan kaydetmede sorun yaşıyordu. Bu, canlı yayın, oyun veya video konferans için çok fazla bir sorun olmasa da, PC’nin ötesinde kullanılabilecek bir mikrofon arıyorsanız dikkat edilmesi gereken bir konuydu. NT-USB+ ise bu konuda daha iyi iş çıkarıyor. Tamam yine de çok şaşırtıcı değil ama iyi. Sesi dengelemeye yardımcı olması için mikrofon üzerinde bir de gain kontrolü görmek güzel olabilirdi.

Mesafeye gelirsek, NT-USB+’tan çok uzaklaşmamanız gerekiyor. 10-15 cm mesafeden mikrofona konuşabilirsiniz. Hatta 20-25 cm’e de çıkabilirsiniz ki bunu yaptığınızda da ses kaliteniz çok düşmüyor. Ancak mikrofondan çok uzaklaşırsanız dip ses artacaktır, bunu unutmayın. Bir de mikrofon sadece size bakan yönden ses alıyor arka taraftan ses almıyor.

Yazılım

NT-USB+ büyük ölçüde tak çalıştır yapıda bir mikrofon. Ancak Rode Central ve Rode Connect dahil olmak üzere bir dizi Rode uygulaması kullanılarak etkinleştirilebilen ve gelişmiş ses işlemeye izin veren dahili bir DSP’ye de sahip.

Şu anda kompresör, gürültü geçidi, yüksek geçiş filtresi ve Aphex geliştirmelerinin kilidi açılabiliyor ancak ayarlanamıyor veya Rode X mikrofonlar gibi başka şekilde yapılandırılamıyor.

Rode Central ile gerektiğinde cihaza yeni yazılım da yüklenebiliyor.

Bu arada RODE Connect şirketin ücretsiz streaming ve podcasting yazılımı. Bu sayede bilgisayarınızdan profesyonel kalitede streaming yapabilir ve kayıtlar alabilirsiniz.

RODE Reporter ile de Android ve iOS cihazlarınızdan basit bir şekilde broadcast kalitesinde ses kaydı alabilirsiniz. Oldu da bir ses kaydı almanız gerekirse ve yanınızda sadece telefonunuz ve NT-USB+ varsa cidden işe yarayabilir.

Sonuç

Rode NT-USB+, Revolution Preamp teknolojisi, gelişmiş dahili DSP’si ve USB-C bağlantısıyla etkileyici bir USB kondenser mikrofon. NT-USB’ye göre de cidden sağlam güncellemeler aldı.

NT-USB+, selefinin sağlam yapısını koruyor ve daha düşük gürültü tabanıyla temiz ses sunuyor.

Aksesuarsız yaklaşık 540 gram ağırlığında ve hiçbir parçası gevşek hissettirmiyor. Her iki ses düğmesi de tam olarak doğru miktarda dirence sahip.

Sesinizin temiz ve net çıkmasını sağlayacak bir mikrofon arıyorsanız, başka yere bakmanıza gerek yok. Yine de, daha yüksek ses kaynaklarıyla biraz mücadele edebiliyor.

Kısacası Twitch yayınlarınız, stüdyo kayıtlarınız veya toplantılarınız için kullanışlı bir USB mikrofon arıyorsanız, Rode NT-USB+ modeline bakabilirsiniz.

Peki bu mikrofonu nereden alabilirim derseniz, Compel’in internet sitesine bakabilirsiniz.

Benzer yazılar

Monster Pusat Rapid Ultra inceleme

Günümüzde klavyeler, oyun deneyimini bir üst seviyeye taşıyan en...

Xiaomi 14T Pro incelemesi

Xiaomi, 13T Pro'ya kıyasla bazı önemli iyileştirmelerle, son derece...

RODE Interview PRO inceleme

Dahili kayıt özelliğine sahip ve tek başına bir saha...

Asus Zenbook S 16 inceleme – AMD’den MacBook Air’a büyük rakip

Verdiğiniz paraya değecek, gerçekten benzersiz bir ultrabook istiyorsanız, Asus...

Dyson OnTrac incelemesi

Dyson’ın hem tasarıma hem de ses kalitesine önem veren...