TECNO CAMON 19 Neo inceleme

TECNO’nun kendine özgü arka panel tasarımı ve güçlü kameralarıyla ön plana çıkan CAMON 19 Neo modelini bu videoda detaylı bir şekilde inceliyoruz.

TECNO kısa süre önce CAMON 19 Neo modelini ülkemizde piyasaya sürdü. Bilmeyenler için CAMON aslında Spark, POVA ve PHANTOM modellerine nazaran kamera odaklı cihazlara ev sahipliği yapıyor.

TECNO CAMON 19 Neo da aslında fiyatına göre bir dizi zengin özellikle geliyor. Detaylara geçmeden önce telefonun sekiz çekirdekli işlemci ve üçlü arka kamera kurumuyla fiyatına göre iyi bir performans sergilediğini belirteyim. TECNO CAMON 19 Neo’nun ödüllü tasarımını, nasıl performans gösterdiğini ve kamerasının ne kadar iyi olduğunu görmek için detaylara geçelim.

Tasarım

TECNO CAMON 19 Neo, arka kısmında geometrik şekilli buz deseniyle geliyor. Hatta şirket bu tasarımla IF DESIGN AWARD 2022 ödülünü de kazandı. Renk seçenekleri arasında beyaz ve siyah var. Sırt kısma ışık vurduğunda buz desenini daha net görebilirsiniz.

Arka kısım polikarbonattan imal edilmiş. Son derece sağlam olmasına ek, parmak izini çok belli etmiyor. Bu arada ince uzun formu sayesinde telefonu elde tutmak rahat hissettiriyor. Tek elle kullanımı da kolay.

Arka kısımdan devam edelim, burada üç sensörü ve bir LED flaşı barındıran ikili kamera adası var.  Bu kamera adasının çıkıntısı çok yüksek değil. Bu nedenle telefon düz bir yüzeye konulduğu zaman fazla oynama yapmıyor. Yine de, bu kamera çıkıntısının etkisini tamamen kaldırmak için telefonun kutusundan çıkan şeffaf silikon kılıfı burada kullanabilirsiniz.

Sağ kenarda ses seviyesi ve güç tuşları bulunuyor. Güç tuşu, parmak izi tarayıcı olarak da çalışıyor. Bu sensörün kullanımı rahat çünkü konumu gereği kolayca erişilebilir bir noktada. Buna ek isabet oranı yüksek ve kilit ekranı hızlıca geçebiliyorsunuz. İsterseniz ön kamera yardımıyla yüz tanımayı da kullanabilirsiniz.

Alt kenarda hoparlör ve USB-C bağlantı noktası yer alıyor. Ayrıca, normalde orta segmentte kaybolma belirtisi gösteren 3,5 mm kulaklık jakı da burada bulunuyor.

Tasarım anlamında Camon 19 Neo, ona birinci sınıf bir görünüm veren düz kenarlı tasarıma sahip. Şirket, önceki modele göre kayda değer bir gelişme göstererek, bu yıl ki tasarım öğelerini kesinlikle doğru bir şekilde yakalamış. Özellikle malzeme kalitesi ve ışıkla renk değiştiren sırt kısmı, onu, aynı segmentteki rakiplerine nazaran öne çıkarıyor.

Ekran

TECNO CAMON 19 Neo, 6.8 inç büyüklüğünde IPS LCD ekranla geliyor. Damla çentikli ekranın çerçeveleri pey ince. FHD+ çözünürlüğündeki ekranın piksel yoğunluğu ise 396 ppi. Ekran doğrudan gelen güneş ışığı altında da rahatlıkla kullanılabilir, çünkü parlama yapmıyor.

Ekranda ince bir koruyucu film var. Bu temperli cam kadar uzun ömürlü olmasa da çizikleri uzak tutmada başarılı.

Ekran büyük olduğundan burada bir şeyler izlemek veya oyun oynamak epey keyifli. 60 Hz yenileme hızı evet çok yüksek değil ama oyun deneyimi için yine de yeterli.  Bununla birlikte, panel canlı renkler üretiyor, yeterince keskin ve iyi görüş açılarına sahip.

Performans

TECNO CAMON 19 Neo, 6 GB RAM ve 128 GB depolama ile eşleştirilmiş Helio G85 işlemci tarafından destekleniyor. Helio G85, 12Nm üretim sürecinden çıkmış sekiz çekirdekli bir işlemci.

TECNO CAMON 19 Neo, tıpkı Spark serisindeki gibi, sanal RAM teknolojisine de sahip. Bu sayede depolama alanından kullanmadığınız 5 GB’ı RAM olarak kullanarak, bellek miktarını 11 GB’a kadar çıkarabilirsiniz.

Bunu yaptığınızda çoklu görev tarafında performansınız artıyor, buna ek aynı anda daha fazla uygulamayı arka planda aktif tutup uygulamalar arasında daha rahat geçişler yapabilirsiniz.

Telefon, sosyal medyada gezinme veya YouTube’ta dizi/film izleme gibi kullanım senaryolar için son derece ideal. Buna ek uygulamalar arasında geçiş kolaylıkla yapılıyor ve uygulamalar fazla zaman geçmeden başlatılıyor.

Oyun tarafında, fazla sistem gereksinimi olmayan, ana akım oyunları akıcı biçimde oynayabilirsiniz. Asphalt 9, PUBG Mobile ve Apex Legends gibi daha ağır oyunlar da burada akıcı bir şekilde oynanabiliyor. Hatta çoğu popüler oyunda 60 fps’e çıkabilirsiniz. Tabi oyun tarafında bellek arttırma seçeneği telefonun sorunsuz çalışmasına yardımcı oluyor.

Telefon yazılım tarafında en son Android sürümüyle geliyor. Cihaz, Android 12 tabanlı HiOS 8.6 üzerine kurulu. Daha önce de dediğim gibi bu arayüz, stok Android işletim sistemine benzer yapıda tasarlanmış ve gayet sade. Uygulamaları ararken çeşitli kolaylıklar da sunuyor.  Örneğin ekranı sağdan ya da soldan çektiğinizde minik bir hızlı erişim penceresi açılıyor ve buradan uygulamalara hızlı erişim sağlayabiliyorsunuz.

Pil

TECNO CAMON 19 Neo, enerjisini 5.000 mAh pilden alıyor. Verimli işlemci ve FHD+ çözünürlüklü ekranı sayesinde telefon, şarj konusunda bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Burada 7 saate yakın ekran süresi elde edebilirsiniz. Hatta kullanım durumunuza göre ertesi günün ortalarına kadar da CAMON 19 Neo’yu şarj etmenize gerek kalmayabiliyor.

Şarjınız bittiğinde kutudan çıkan 18W’lık şarj cihazını kullanabilirsiniz. Bu şarj adaptörüyle cihazın tamamen şarj olması yaklaşık bir buçuk saat sürüyor.

Bağlantı seçenekleri arasında 5G yok ama burada 4G, NFC ve çift bantlı Wi-Fi desteği yer alıyor.

Kamera

Gelelim bu telefonun en çok dikkat çeken özelliğine yani kameralarına. Fiyatı göz önüne alındığında, TECNO CAMON 19 Neo’nun kameraları birçok kişiyi hayrete düşürebilir. Arkada, 48MP ana, 2MP derinlik ve QVGA sensörden oluşan üçlü kamera kurulumu var.

Ana sensör, genellikle keskin ve parlak fotoğraflar çekmeyi başarıyor. Ortamdaki ışık koşullarının iyi olması durumunda bu cihazla güzel kareler yakalamak zor olmuyor.

Portre çekimleri, hem renkler hem de keskinlik açısından iyi. Ayrıca, kenar algılama burada başarılı, arka plandaki bokeh iyi görünüyor. Deklanşör hızı da iyi.

Kamera, yapay zekadan epey faydalanıyor. Sahne tanıma özelliği, çekilen karelerde ortamı en iyi şekilde yansıtacak şekilde ayarlayabiliyor.

Düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimler için telefonda Süper Gece Modu mevcut. Bu modda fotoğraf çekerken pozlama süresi normalden biraz uzun tutuluyor. Süper Gece Modu ile yapılan çekimlerde parlaklık ve renk canlılığı iyi seviyede. Karanlıkta kalan alanlarda detayları bu sayede seçilebilirsiniz.

TECNO CAMON 19 Neo’nun önünde yer alan 32 MP çözünürlüklü ön kamerası, ışığın iyi olduğu ortamlarda güzel selfie’ler çekmeyi başarıyor. Buna ek cilt tonunu iyi ayarlıyor ve kenar algılaması iyi.

Ön kameraya çift LED flaş eşlik ediyor. Bunu etkinleştirir etkinleştirmez parlaklığını kontrol etme seçeneğine de sahip oluyorsunuz. Bu sayede de düşük ışıklı yerlerde ön kamerayla da net kareler çekebilirsiniz.

Telefon ön ve arka kamerasıyla maksimum 30 kare 2K çözünürlükte video kaydedebiliyor. Buradaki görüntü kalitesi, ses kaydı ve netleme hızı gayet iyi seviyede. Rakipleri gibi burada da dış ortamda ses aldığınızda rüzgar uğultusu hissediliyor.

Video tarafında TECNO birkaç güzel özelliğe sahip. Birincisi, iyi aydınlatılmış ortamlarda çok iyi çalışan video bokeh efekti. Telefon burada, özne/nesne ile arka planı ayırmak için yapay zekayı kullanıyor ve arka plana bir bokeh katmanı ekliyor.

Diğer özellik ise Film modu. Burada seçeceğiniz sinematik temada kısa video klipler oluşturup, anılarınızı en renkli şekilde kaydedebilirsiniz.  

Sonuç

TECNO CAMON 19 Neo’nun kendi sınıfında etkileyici bir akıllı telefon olduğuna şüphe yok. Sırt kısmı renk değiştiren tasarım, 6 GB RAM, 48 MP ana kamera, Helio G85 işlemci gibi bileşenler, TECNO CAMON 19 Neo’nun rakipleri karşısında öne çıkmasına yardımcı oluyor.

Öte yandan 5000 mAh pil, Camon 19 Neo’nun güçlü yönlerinden biri olsa da, bu pili doldurmanın uzun zaman alması biraz can sıkıcı olabilir.

Kameralara gelirsek farklı ışık koşullarında memnun edici fotoğraflar çekebiliyor. Video tarafında da önemli anlarınızı bu kameralarla kayıt altına alabilirsiniz.

Kısacası nispeten uygun fiyata şık duran ve kaliteli fotoğraflar çeken bir akıllı telefon arayanlar için TECNO CAMON 19 Neo, iyi bir seçenek olabilir.

Benzer yazılar

Redmi 13 inceleme

Redmi 13, Xiaomi’nin alt markası tarafından piyasaya sürülen bütçe...

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless inceleme

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless, müzikten çok oyun oynamaya...

Tecno Spark 20 Pro+ inceleme

Sanırım birçoğumuz bütçe dostu segmentteki akıllı telefonların günümüzde, gerçekten...

Lenovo LOQ 15AHP9 inceleme

Lenovo marka sağlam bir oyun dizüstü bilgisayarı istiyorsunuz ama...

 HP Omen Transcend 14 inceleme

HP’nin olağanüstü derecede ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarı...