XPG Lancer RGB DDR5 32GB inceleme

DDR5, 2021’de Intel Alder Lake platformunun piyasaya sürülmesiyle yaygınlaşmaya başladı.

Öte yandan Intel, 12. nesil platformunda DDR4 ve DDR5 desteği sağladı ama anakart aynı anda yalnızca DDR4 veya DDR5 yuvalarını barındırabiliyor. Bu, DDR4 tabanlı bir anakartı seçen kullanıcıların, gelecekte herhangi bir yükseltme olmaksızın DDR4 teknolojisi açısından zaten maksimuma sahip olacakları anlamına geliyor.

DDR5, DDR4’ten daha yüksek bant genişliği ve potansiyel olarak daha düşük güç tüketimine sahip olduğundan önemli avantaja sahip. Ancak yüksek maliyeti nedeniyle herkes için uygun bir seçenek olmayabilir.

XPG Lancer RGB DDR5-5600, DDR5-4800 standardından daha yüksek frekansta çalıştığı için yüksek performanslı bir bellek ve iki adet 16 GB kapasiteli modülden oluşuyor.

Kit, XMP 3.0’ı destekliyor, bu da onu yalnızca Intel Alder Lake yonga setleriyle uyumlu hale getiriyor. Bu kitler, ısı yayıcı üzerinde geometrik şekilli LED’lere ve zarif bir stile sahip.

Modülün yüksekliği 40 mm. O nedenle kasanızdaki yüksekliğinden emin olmanız gerekiyor. Her modülün genişliği 8 mm, diğer kitlerde bu genellikle 7 mm olur. Bu, uçlar DIMM yuvalarına bakan AIO bloklarını kısıtlayabilir.

Isı yayıcılar fırçalanmış alüminyum malzemeden yapılmış, bu da belleği soğutmak için fazlasıyla yeterli. DDR5 yazısı ise sol üst köşeye yakın bir yere yazılmış.

Bellek üzerindeki RGB aydınlatmasını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Buraya farklı efektler atayabilir ya da müzik modu aracılığıyla senkronize edebilirsiniz. Bunlar, anakartınızın RGB kontrol yazılımı aracılığıyla yapılıyor. Kit, ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusiaon 2.0, MSI Mystic Light Sync ve ASRock Polychrome Sync ile de uyumlu.

Bellek, 5600 MHz hızına sahipken, çalışma voltajı 1.25 V, CAS süreleri ise 30, 40 şeklinde. Bu frekans için CAS gecikmeleri gayet uygun. XPG Lancer, Intel XMP 3.0 desteğiyle geliyor. Bu da onu UEFI (BIOS) içinde yapılandırmanın son derece kolay olduğu anlamına geliyor. Burada yapmanız gereken RAM modüllerinde bulunan XMP profilini etkinleştirmek.

Bellek modülleri ayrı olarak satılsa da, bunları çift kanal modunda çalıştırırken kesinlikle sorun yaşamıyorsunuz.  32 GB RAM, Windows 11 ve Microsoft Edge’de 20 sekmenin çalıştığı bir iş akışında 9 GB’tan fazlasına ihtiyaç duymuyor. Oyunlar için de total kapasite yeterli.

Benchmark tarafında bellek AIDA64’te 88 bin puan okuma, ortalama 79 bin yazma ve kopyalama hızlarına ulaşabiliyor. Gecikme süresi ise 69 nanosaniye.

XPG, 3DMark Time Spy Extreme’de 6842, Cinebench R20’de ise 9951 puan almayı başardı. PCMark 10 testinden çıkan sonuç ise 8851.

Sonuç

Öncelikle DDR5 verimli ancak günümüzde biraz pahalı bir donanım bileşeni. Üst düzey anakartların çoğu DDR5 için tasarlandı. Benimseme oranı artana kadar, DDR5 pahalı olmaya devam edecek.

Bununla birlikte, XPG Lancer RGB, performans sınıfı bellekler arasında sağlam bir denge kuruyor. Hangi bellek kitini satın alınacağınıza karar verirken göz önünde bulundurulması gereken bir model olmuş.

XPG Lancer RGB DDR5-5600 MT/s XMP profili, bugün piyasada bulunan çok sayıdaki giriş seviyesi 4800 MT/s kitin üzerinde bir frekans artışı arayanlar için harika.

Potansiyel performansını en üst düzeye çıkarmak için zamanlamaları değiştirmekten hoşlananlar, bu bellek kitini epey sevebilir. Özellikle Intel Core i9 veya AMD Ryzen 9 sistemlerine yatırım yapanların bu bellek kitini değerlendirebilir.

Benzer yazılar

Redmi 13 inceleme

Redmi 13, Xiaomi’nin alt markası tarafından piyasaya sürülen bütçe...

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless inceleme

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless, müzikten çok oyun oynamaya...

Tecno Spark 20 Pro+ inceleme

Sanırım birçoğumuz bütçe dostu segmentteki akıllı telefonların günümüzde, gerçekten...

Lenovo LOQ 15AHP9 inceleme

Lenovo marka sağlam bir oyun dizüstü bilgisayarı istiyorsunuz ama...

 HP Omen Transcend 14 inceleme

HP’nin olağanüstü derecede ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarı...