Pek çok kişi SATA SSD’leri ve hatta birkaçı geleneksel sabit diskleri kullanırken, çoğu masaüstü bilgisayar ve dizüstü bilgisayar artık PCIe NVMe teknolojisine geçti.
Bunlar küçük form faktörü, yüksek hızlar ve daha yüksek güç verimliliğini sunuyor. Buna ek SSD üreticileri, ürünlerini farklı kılmak için burada Gen 4 standardını benimsedi. WD Black SN770 de sırasıyla 5.150MB/sn ve 4.900MB/sn okuma ve yazma hızları sunuyor.
Peki bu dikkate alınmaya değer mi, yoksa paranızı daha büyük bir Gen 3 sürücüye mi yoksa daha küçük, yüksek performanslı bir ürüne mi yatırmalısınız? WD Black SN770 ile ilgili detaylara tasarımdan başlayalım…
Tasarım
2280 NVMe sürücüler gün geçtikçe azaldığından, SN770’in formu rakipleri ile aynı diyebiliriz. Üst tarafta, solda NAND paketi ve onu çevreleyen birkaç ayrı parça ile kontrolör sağda yer alıyor. Alt kısımda görünür bileşen yok. Burada soğutucu da yok.
Mimari olarak SN770, bir PCIe 4.0 veri yolu üzerinden NVMe 1.4 kullanarak bilgisayarınızla iletişim kuruyor ve 112 katmanlı TLC NAND flaş kullanıyor.
DRAM önbelleğinin olmaması maliyeti düşürse de performansı da biraz etkiliyor. Ancak bu hız düşüşünün boyutu, SLC önbelleği olarak kullanılmak için kalan sürücü alanı miktarına ve bellek gücüne bağlı.
SN770, Western Digital’in bu yapılandırmasıyla gördüğüm ilk NVMe sürücüsü değil. Daha önce bu yaklaşımı diğer tasarımların yanı sıra SN570’te kullanmıştı.
HMB (Bilgisayar Bellek Tamponu) yaklaşımıyla ilgili bir sorun nedeniyle bu SSD, PS5 ile kullanılamıyor.
Dayanıklılık
Bir SSD’yi nasıl kullanmayı planladığınıza bağlı olarak dayanıklılık konusu değişebilir. SN770, yazma ve okuma işlemleri sırasında ortalama bir performans sergiliyor ve ısınmıyor.
1 TB sürücü yalnızca 600 TBW (Yazılan Toplam Bayt) sunuyor. Buradaki değer Samsung SSD 980 Pro ve WD Black SN850 ile eşit.
Burada önemli ölçüde aşınmalar yalnızca rastgele yazmalar olduğunda meydana geliyor. Genel olarak sıralı ve okumada bu çok daha az. Örnek vermek gerekirse video dosyaları yazarsanız, bu, NAND hücrelerine küçük dosyaların rastgele yazılmasıyla aynı miktarda aşınma vermiyor.
TBW genellikle en kötü durumdaki 4K rasgele yazmalar için hesaplanır ve çoğu kullanıcı bu sürücüleri bu şekilde kullanmaz. Bu da çoğu kullanıcı için gerçek TBW’yi çok çok daha yüksek yapar.
Performans
SN770’te sunulan performans, biraz da seçilen kapasite tarafından belirleniyor.
En iyi hıza ihtiyacınız varsa, 1TB’lık WD Black SN770, sırasıyla 5.150MB/sn ve 4.900MB/sn okuma ve yazma hızları sunuyor.
SSD, bir oyun moduna da sahip. Bunu WD Dashboard uygulamasını kullanarak etkinleştirebilirsiniz. Western Digital’e göre bu mod oyun iş yükü sırasında performansı artırıyor.
CrystalDiskMark 8.0.4’ü kullanarak, varsayılan profili ve 32GiB dosya boyutunu kullanarak 5.189MB/sn okuma ve 4.909MB/sn yazma hızları görebilirsiniz.
SN770’in tek olumsuz yanı RAM arabelleği ve SLC önbelleği dolduğunda, performansın biraz düşme eğilimi göstermesi.
Tipik olarak SLC önbellekte alan kullanımı, normal depolamanın üç katı kadar yer kaplıyor, dolayısıyla 300 GB’lık alanınız kaldıysa, SLC önbelleği siz 100 GB yazana kadar iyi çalışıyor. Yazma işlemi tamamlandıktan sonra, önbelleğe yazılan alan normal kullanıma dönüştürülüyor ve olası önbellek alanı geri kazanılıyor.
Bu kurtarma oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşiyor ve sürücü daha sonra başka bir büyük yazmayı kabul etmeye hazır hale geliyor.
Sonuç
SN770 hakkında anlaşılması gereken ilk önemli şey, Gen 3 sürücüyle gelen SN750’nin yerini alması.
Karşılaştırıldığında SN770, hala Gen 3 yuvaları kullananlar için bile SN750’den daha iyi performans sunuyor. Sağlam güç verimliliği sayesinde dizüstü bilgisayar kullanıcıları için de kullanışlı.
SN750’nin öne geçtiği tek yer, 4 TB’lık bir modele sahip olması ve bu seçeneğin SN770 serisinde olmaması.
WD Black SN770’de DRAM bulunmaması ve rakiplerinin çoğu gibi NAND kanallarıyla donatılmış olmasına rağmen, şimdiye kadar karşılaştığımız en iyi SSD’lerden biri Elbette, üst düzey sıralı performans sunmuyor, ancak ürün yazılımı ve SLC önbelleği son derece iyi ayarlanmış. Öyle ki SN770, SN850 ile kıyasıya rekabet etmekle kalmadı, aynı zamanda hem oyun hem de uygulama iş yüklerinde Crucial P5 Plus ve Samsung 980 Pro’yu geride bıraktı.
Donanım tabanlı şifrelemeden yoksun olabilir, ancak duyarlı performansı, yazılım desteği ve beş yıl garanti süresi bizden tam not alıyor. WD Black SN770, hızlı yükleme süreleri isteyen oyuncuların yanı sıra iş akışlarında tutarlı performans talep eden profesyoneller için, dikkate alınmaya değer bir SSD olmuş.