Televizyon dünyasında OLED teknolojisi gün geçtikçe yaygınlaşıyor

Televizyon dünyasındaki yeni teknolojiler hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Son dönemde MiniLED teknolojisinin bilinirliği ve kullanımında ciddi bir artış yaşandı.

Bildiğiniz gibi MiniLED, geleneksel bir LCD ekrana göre daha etkin ve verimli aydınlatma sunan teknolojiye sahip. Ortalama bir LCD TV,  sadece yüzlerce LED ışık kullanır, ancak bir MiniLED TV’ler binden fazla LED içerebilir. Bu LED ışıkların birbirinden bağımsız çalışması da ekrandaki karanlık köşe riskini azaltıyor ve siyahların gösteriminde yüksek verim sağlıyor.

Bu gelişmeler ışığında pek çok firma, ürün yelpazesine MiniLED’i entegre ediyor. Biz de bu yıl bu segmentteki ürünlerimizde ve ekran boyutunda çeşitliliği arttırdık.

Can Göver – Philips TV & Sound Pazarlama Direktörü

Bunun dışında da pek çok yeni deneysel teknolojiler de geliştiriliyor ama endüstriye dahil edilmesi için belirli şartların olgunlaşması gerekiyor.

İlgili donanımları destekleyen içerikler olmadıkça, ortaya çıkan her yeni teknoloji bir yanıyla eksik kalır. Mesela 8K TV’ler satışa çıktı. Çok yüksek çözünürlükleri sunabiliyor ama donanımsal olarak tam karşılığını verebilen içerik sayısı tartışılıyor. Yeni bir icat çıkabilir ama sektörde yer edinebilir mi?… Bunun da ayrıca fizibilitesini yapmak gerekir.

Dolayısıyla endüstri olgunlaştığında, ürün son kullanıcıya ulaşılabilir fiyatta olduğunda ve içerik anlamında da çeşitlilik olduğunda televizyon teknolojilerini deneyimleyeceğiz.

OLED’in kat ettiği yolda hangi aşamadayız? Biraz bahsedebilir misiniz?

OLED teknolojisi hem üretimde fire verme oranı hem de panellerdeki yanma problemi handikapları açısından yıllar içerisinde kendisini fazlasıyla geliştirdi. Bu gelişmeler fiyatlı hale geldi ve kullanım süreleri arttı. Üstelik artık cihaza bağlı gelen yazılımlar da OLED panel sağlığını korumak konusunda ustalaştı.

Philips TV olarak da OLED cihazlarımıza eklemiş olduğumuz bir yazılım teknolojisi mevcut. Bu teknoloji sabit pikselleri algoritmik olarak yapay zeka sayesinde içerik fark etmeksizin tespit ediyor ve bölgesel karartma ya da minimal görüntü manipülasyonları yaparak yanıkların önüne geçerek kayıp riskini azaltıyor.

Bu yıl Türkiye’deki TV tercihleri nasıl? İnsanlar hangi modelleri seçiyor?

Ağırlıklı olarak büyüyen kategori 55’’ ve üstü 4K Ultra HD TV’ler. Tüketiciler sinema keyfini evlerinde yaşamak istiyor. İçerik platformlarının ve seçeneklerinin artışıyla Akıllı TV’ler çok daha fazla talep görüyor.

Özellikle pandemi sonrası Netflix, Amazon Prime, Disney+ gibi platformların hayatımızdaki önemi arttı. Bu platformlar; istediğiniz zaman erişim sağlayabileceğiniz, özgürce istediğiniz içeriği herhangi bir TV yayın akışına uyma zorunluluğunuz olmadan izleyebileceğiniz hizmetleri kullanıcılara sunuyor. Bu da TV endüstrisini dönüşüme teşvik ediyor.

Akıllı TV; tüketicilere internet aracılığıyla akıllı platformlar üzerinden dizi/film seyretmek, müzik dinlemek, video izlemek, sosyal medya mecralarını kullanmak, oyun  oynamak ve daha birçok farklı opsiyon sunuyor. 2022 TV pazarına baktığınızda, toplam cironun yaklaşık yüzde 95’inin Akıllı TV’lerden geldiğini görüyoruz.

Bir önceki soruyla da bağlantılı olarak Dünya Kupası özelinde sormak istiyorum. Kupa seyri için ne tür TV’ler tercih ediliyor?

“Dünya Kupası için en çok tercih edilen TV” gibi bir genelleme yapamayız ama ekran boyutlarında daha yüksek inçlerin tercih edildiğini belirtebiliriz.

Bazı kullanıcılarımız daha yüksek parlaklığa sahip MiniLED TV’leri tercih ederken, bazıları da kusursuz kontrast deneyimini yaşaycakları OLED modellerimizle ilgileniyor. Biz de farklı özellik ve ekran boyutu seçenekleriyle müşterilerimize geniş seçenekler sunuyoruz. LED, MiniLED ve OLED ürünlerimiz müşterilerimizin beklentilerinin üst düzey görüntü ve ses seçenekleriyle karşılıyor.

Philips TV satın alan veya almayı planlayan müşterilerimizin stadyum keyfini evlerine taşıyacaklarını içtenlikle söyleyebiliriz. TV’lerimiz 86 inçe kadar boyut seçenekleri, Dolby Vision HDR formatı desteği, Dolby Atmos surround ses deneyimi, kendi ekibimiz tarafında geliştirilmiş Philips özel görüntü işlemcisiyle maç keyfini  ayrı bir noktaya taşıyor.

Ses teknolojisi nasıl ilerliyor? Philips’in bu yılki ses teknolojilerinde ne gibi yenilikleri var?

Kemik iletimi (bone conduction) teknolojisi günlük kullanımda da yer edinmeye başladı.

Bunu da şöyle açabilirim, bildiğiniz gibi ses havada basınç dalgası şeklinde hareket ediyor. Bu ses dalgaları kulak yolundan kulak zarımıza çarptığı zaman titremeye sebep oluyor. Sonrasında da bu titreşimler iç kulak üzerinden beyne gidiyor ve duyma gerçekleşiyor.

Kemik iletimiyse sesin iç kulaktaki duyma organlarına kulak yolu yerine kafatası kemikleri üzerinden ulaşmasıyla oluşuyor. Bu teknoloji zaten sağlık sektöründe, özellikle de işitme sorunu yaşayanlar için kullanılıyordu. Bugün son tüketiciye ulaşmaya başladı. Bizim ürünlerimiz arasında A7607 model sporcu kulaklığı ve K4607 model çocuk kulaklıklarında bu teknoloji mevcut.

Açık kulaklık tasarımına sahip bu modeller; müzik performansının yanında çevredeki seslerin duyulabilmesine de imkan sağlıyor. Kulaklığın tamamen açık olması; kullanıcıların çevredeki uyaranları duyabilmelerine de olanak sağlıyor.

Bu modeller, çevremizdeki sesleri de duyarak spor esnasında ekstra güvenlik sunuyor ve özellikle hassas kulaklara sahip çocukların yüksek sesten korumasına yardımcı oluyor.

Benzer yazılar

Vivo X200 serisi resmi olarak tanıtıldı

Vivo, yeni amiral gemisi X200 serisi ile mobil teknolojide...

Türk Telekom, Fiber Mobilite çağını başlattı

Türk Telekom, Türkiye’nin dijital dönüşümünde kritik rol oynayan fiberdeki...

Yapay zekanın gelir kapısı: Veri

Yapay zeka, şirketlerin rekabet gücünü belirleyen en önemli faktörlerden...

iPhone 16 Pro Max tanıtıldı

iPhone 16 Pro modelleri, 9 Eylül 2024’te düzenlenen Apple...

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus tanıtıldı

Apple, düzenlediği “It’s Glowtime” etkinliği kapsamında iPhone 16 ve...