Rode X XDM-100 mikrofon incelemesi

Rode’un tüketici alanında büyüyen itibarı, öncelikle, bütçe dostu PodMic ve Procaster mikrofonları gibi XLR tabanlı ses ekipmanları etrafında inşa edildi. Tabi buna ek kablosuz mikrofon olarak da Wireless Go’ları ekleyebiliriz.

Birçok kişi analog ve XLR’ı en iyi ses doğruluğu, geniş esneklik ve profesyonel ses için gidilecek yol olarak görüyor. Ben de öyleyim.  Tabi XLR girişli mikrofonlara kıyasla daha uygun fiyatlı ve bağlantı konusunda da esneklik sağlayan USB mikrofonlar ise bir çıkış yolu olarak görülüyor.  Çünkü bu tip mikrofonlarda ses kartına ihtiyacınız yok. Tak çalıştır yapıda olduğundan hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Rode XDM-100 ise USB-C bağlantısıyla profesyonel ses sunma konusunda harika bir iş çıkarıyor. Hatta USB tabanlı cihazlardan duyduğum en etkileyici seslerden bazılarını üretiyor diyebilirim.

Rode X, şirketin oyuncu ve oyun odaklı yeni ürünlerine ev sahipliği yapıyor. Burada XLR yerine USB’ye güvenilse de Rode, ses konusunda taviz vermemiş.

Rode burada oyuncular ve yayıncılar için, yeni Rode X Unify yazılımını da sunuyor. Bu uygulama normalde ücretli ama Rode X marka mikrofon alanlara ücretsiz.

Tasarım

Oyun odaklı her çevre biriminin gösterişli RGB aydınlatmasıyla gelmesi gerekmiyor ki Rode XDM-100 buna bir örnek olabilir.

XDM-100’ün kendisi, tamamen siyah gövdesi, kırmızı vurgulu ızgarası ve Rode X markasıyla Procaster’ın güncellenmiş ve stilize edilmiş bir versiyonu gibi görünüyor. Aslında XDM-100, klasik bir XLR mikrofon gibi görünecek şekilde tasarlanmış. Sadece arkasında bir USB-C bağlantı noktası var. Mikrofonun üstüne, kulaklık jakı ve tıklandığında mikrofonun sesini kapatan kulaklık ses kontrol düğmesi bulunuyor. Bu düğme aynı zamanda gain ayarı için de kullanılıyor. Mikrofonu tamamı ise metal.

Manuel kontroller söz konusu olduğunda birçok şirket buna önem vermiyor. Ancak Rode, küçük kadranı, duyarlı ve yerleşik sessize alma düğmesiyle beni burada kazandı.

Kulalık jakına takacağınız kulaklıkla sesiniz aynı anda duyabilirsiniz. Ancak kablo yönetimi konusunda mikrofonun görüntüsünü daha temiz hale getirmek için kulaklık jakı da mikrofon arkasına yerleştirilebilirdi. Burada kulaklık jakı üstte yer alıyor. Burada kabloyu bir yere sıkıştırmak ve düşmesini engellemek istiyorsanız shockmount’a ya da mikrofon koluna sıkıştırabilirsiniz.

Tüm bunlara ek mikrofonun üstünde bir de, XDM-100’ün PC’nize bağlı olduğunu göstermek için mavi renkte yanan ve sessize alındığında da kırmızıya dönen LED ışık var.

Tüm mikrofonlar ek aksesuarlarla birlikte gelmiyor. Ancak Rode XDM-100, shock mount ve de pop filtreyle birlikte geliyor. Shock mount, bu mikrofon bir mikrofon koluyla kullanmanız için tasarlandı ve epey sağlam. Ben bu mikrofonu Rode PSA1 mikrofon koluyla kullandım.

Şunu da belirteyim, XDM-100’ü internette satılan ucuz yollu mikrofon kollarıyla kullanmayın çünkü mikrofon onlar için ağır gelebilir. Hatta PSA1 bile bu mikrofonu taşırken bazı açılarda zorlandı. Size tavsiyem burada PSA1+ modelini tercih etmeniz.

Pop filtreye dönersen, “B, P, Ç ve Ş” gibi sesleri ortadan kaldırmada başarılıydı. Yayınlarınızda bunu da kullanabilirsiniz.

 Kutudan sonra olarak her iki ucu da USB-C olan 3 metrelik kablo ve yine 3 metrelik kulaklık uzatma kablosu var. Kulaklık girişi zaten mikrofonun üzerinde var bu kablo ne için derseniz ortalıkta kablo olması, kullanıcı rahat hareket etsin diye bu uzatma kablosunu buraya eklemişler.

Gelelim ses performansına

Aslında bu zamana kadar dinlediğiniz ses XDM-100 ile kaydedildi ve kaydedilmeye devam ediyor. Uygulama olarak da Adobe Audition’ı kullandık.

Yıllar boyunca birçok farklı USB mikrofon kullandım. Rode XDM-100 ise diğerlerini nazaran beni daha hızlı etkilemeyi başardı. Netlik burada deneyimin ön saflarında yer alıyor. Burada gürleyen alçaklar ve keskin tizler, Rode’u oyuncular için harika bir seçim yapıyor. Twitch izleyicileri de dediğime hak verecektir. Ve tüm bunları mikrofon kutudan çıktığı gibi yapabiliyor, ekstra bir ayar yapmanıza gerek yok.

Özellikle bir oyun faresi kullanıyorsanız, onun sesli düğmelerinin sesinizi bozmasını istemezsiniz. İşte burada Rode’un kardioid model seçimi devreye giriyor. Çünkü bu, istenmeyen arka plan seslerini ortadan kaldırıyor. ASMR videoları çekenler de bu mikrofonu epey beğenecektir.

Mesafeye gelirsek, XDM-100’den çok uzaklaşmamanız gerekiyor. 10-15 cm mesafeden mikrofona konuşabilirsiniz. Ancak bu 30 cm’e çıkarsa ses kaliteniz biraz düşüyor. Mikrofon sadece size bakan yönden ses alıyor arka taraftan ses almıyor.

Tabi burada gaini istediğiniz gibi arttırabilirsiniz. Ancak bu işleri hızlandırsa da düşük hassasiyetin sağladığı faydaları ortadan kaldırabilir. Çünkü gain’deki bu artışla birlikte çok fazla ekstra gürültü de geliyor.

Aslında XDM-100 gibi daha fazla USB mikrofon piyasaya sürülürse, XLR kurulumlarına olan talep de azalabilir.

Yazılım

Burada iyi görünüm ve iyi sese, Rode X’in yazılım çözümü Unify eşlik ediyor. Unify, birden fazla ürünün ses ve mikrofon ayarlarının yapılabilmesi hazırlandı ve Rode X serisinden bir mikrofon alan herkese ücretsiz olarak veriliyor.

Unify, şu anda sadece Windows ile uyumlu. Hatta Windows 10, 11 ile uyumluluk yok. Mac OS için de gelecekte kullanıma sunulacak.

Uygulamadaki renk düzeni Rode’un fiziksel Rodecaster Pro mikserini andırıyor. Uygulama size ilk bakışta biraz karışık gelebilir ama Rode X mikrofonları uygulamada anında görüneceğinden, sezgisel tasarımı onu hemen kullanmayı oldukça kolaylaştırıyor. Aslında uygulama XLR mikrofonlar için donanım mikserlerinin yaptığını USB mikrofonlar için yapıyor. Burada yayıncıların kullandığı farklı ses efektleri de var ve 10 kanala kadar ses eklenebiliyor.

Unify ayrıca, ön ayarları ve bir gürültü geçidini (noise gate) kullanarak sesinize ince ayar yapmanızı sağlayan gelişmiş bir işlemci olan ‘Aphex’i de içeriyor.  Burada aslında mikrofonu kendi sesinize uyacak şekilde özelleştirebiliyorsunuz. Aşırı arka plan gürültüsünü kaldırmak istiyorsanız, bunun gibi araçlar bir nimet. Yazılım bunu filtreleme konusunda oldukça iyi bir iş çıkarıyor. Ayrıca, isteğe bağlı ekolayzır olarak iyi çalışan ancak devrim niteliğinde olmayan  bazı ön ayarlar da var. 75 ya da 150 Hz High-Pass filtreyi de yine buradan seçebilirsiniz.

Rode Unify, XDM-100 ve XCM-50 ile ücretsiz olarak kullanılsa da aslında bir abonelik hizmeti olduğunu belirtelim. Yani, yazılımı bir Rode X mikrofonu olmadan kullanmayı planlıyorsanız, bunun için ayda 5 dolar ödemeniz gerekiyor.

Sonuç

Basitçe söylemek gerekirse, Rode XDM-100, en iyi XLR kurulumları ile takas yapılabilecek kullanışlı bir mikrofon. Oyuncular, yayıncılar ve içerik üreticiler, Rode’u burada takdir edecektir. Unify yazılımı da pek çok yayıncı için kuşkusuz hepsi bir arada bir çözüm olmuş.

Kısacası Rode XDM-100, ses konusunda profesyonellerin, oyuncuları ya da içerik üreticiler için sağlam sesi estetik bir tasarımla birleştiren güzel bir mikrofon olmuş. RodeX burada ses ve tasarım anlamında yeni bir çıta da belirledi diyebiliriz.

Benzer yazılar

Monster Pusat Rapid Ultra inceleme

Günümüzde klavyeler, oyun deneyimini bir üst seviyeye taşıyan en...

Xiaomi 14T Pro incelemesi

Xiaomi, 13T Pro'ya kıyasla bazı önemli iyileştirmelerle, son derece...

RODE Interview PRO inceleme

Dahili kayıt özelliğine sahip ve tek başına bir saha...

Asus Zenbook S 16 inceleme – AMD’den MacBook Air’a büyük rakip

Verdiğiniz paraya değecek, gerçekten benzersiz bir ultrabook istiyorsanız, Asus...

Dyson OnTrac incelemesi

Dyson’ın hem tasarıma hem de ses kalitesine önem veren...