OMEN by HP Laptop 17 inceleme

İncelemelerin vazgeçilmezi hep tasarımla başlar, o yüzden bizde onunla başlayalım. Kutusundan çıkarttığınızda sizi 17 inç ekranı, mat siyah rengi ve kasanın sağ tarafında bulunan 017 yazısıyla OMEN karşılıyor. Diğer OMEN dizüstü bilgisayarlara nazaran burada daha sade bir tasarım kullanılmış, her şey olması gerektiği yerde ve gözü yormuyor. Son imzayı da kapak kısmına parlak bir OMEN logosu koyarak atmışlar ki logo da dışarıdan bakıldığında oldukça güzel duruyor.

Bu bir oyuncu bilgisayarı olduğu için soğutma kısmı oldukça kritik, o yüzden HP kasanın arka sağ tarafını havalandırmaya ayırmış. Arka taraf tümüyle hava akışına ayrıldığı için uzun süren oyun seanslarında ısınma olmadan ilerleyebiliyorsunuz. Sağ taraftaki hava mazgalının yanında iki adet USB 3.2 Gen 1 girişi konumlandırılmış. Sol tarafa geldiğimizde ise güç portu, ethernet girişi, HDMI 2.1, Type-c girişi (aynı zamanda Thunderbolt olarak da kullanılabiliyor.), ve 3.5 mm jak girişleri bulunuyor. Son olarak en alt kısımda SD kart okuyucusu var. Cihazı sadece oyun oynayanlar değil aynı zamanda video kurgulayan kişiler de satın aldığı için HP ince düşünüp bu girişten vazgeçmemiş.

Tasarım açısından dezavantajlı olan kısmı ağırlığı. Çünkü 17 inç ekrana sahip olduğundan, bataryası da büyük, bu nedenle 1,82 kg ağırlığa sahip. Şarj aleti de biraz büyük olduğundan sırtta sürekli taşımak için ideal bir cihaz olduğunu söyleyemeyiz. Kullanılan plastiğin kalitesi ise güzel, fakat esneme ve ses çıkartma durumu bazen görülebiliyor.

RTX 3080 ile gelen muazzam güç

Performans tarafına geçtiğimizde ise bu ağırlığı unutabilirsiniz.  Çünkü i9 11900H işlemci, 16 GB RAM, 1 TB SSD ve RTX 3080 ekran kartıyla gelen HP OMEN 17 piyasadaki en güçlü dizüstü bilgisayarlardan biri.

Özellikle Assassin’s Creed Valhalla, Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2 gibi AAA oyunlarda 1920×1080 en yüksek ayarlarda 60 FPS üstünü rahatça alabiliyorsunuz. RTX 3080 ve 165Hz panel, CS:GO gibi rekabetçi oyunlarda performansınızı belirgin şekilde arttırıyor. Burada milisaniyelik farklar büyük değişimlere sebebiyet verebiliyor. Cihazın performansından tam yararlanmak isteyip Red Dead Redemption 2’yi 2560x1440p çözünürlükte açtığımızda 67-86 arası FPS aldık. Soğutma sistemi başarılı olduğu için stabil performans alabiliyorsunuz, fakat biraz sesli çalışıyor.

Oyunlar dışında Adobe programlarını da burada yoğun olarak test ettik. Adobe Premiere Pro’da 4K render alırken herhangi bir donma ya da render problemi yaşamadık.

Ses konusunda ise cihaz, üzerindeki Bang&Olufsen hoparlör sistemiyle hem oyun oynarken hem de video kurgularken net ve temiz bir ses sunuyor. Bunlar oyun için olmasa da dizi/film izlemek için kullanılabilir. 

Pil performansı tarafında her ne kadar büyük bir bataryaya sahip olsa da tükettiği güç de ona göre olduğu için çok yüksek saatlere çıkamıyorsunuz. Yüksek grafikli oyunlarda 1.5 saat gibi bir süre alabilirsiniz. Daha rekabetçi ve grafikleri düşük olan oyunlarda bu süre %25’e kadar artabiliyor. Şöyle de bir durum olduğunu söylemem gerek; bu cihazlar üst düzey performans için üretildiğinden uzun pil saatleri beklemek bize çok gerçekçi gelmiyor.

Sonuç

HP OMEN 17 bir dizüstü bilgisayardan çok taşınabilir bir masaüstü gibi. Tabi bunu iyi anlamda söylüyoruz. Yüksek performansı onu gerçekten diğer cihazlardan ayırıyor, dezavantajı ağırlığı ve fiyatı açıkçası. Dizüstü bilgisayarlar arasında bunun muadilini kolay kolay bulamayacağınız için performans odaklı bir laptop düşünüyorsanız ve bütçeniz de varsa HP OMEN 17 modeline bakabilirsiniz.

Benzer yazılar

Monster Pusat Rapid Ultra inceleme

Günümüzde klavyeler, oyun deneyimini bir üst seviyeye taşıyan en...

Xiaomi 14T Pro incelemesi

Xiaomi, 13T Pro'ya kıyasla bazı önemli iyileştirmelerle, son derece...

RODE Interview PRO inceleme

Dahili kayıt özelliğine sahip ve tek başına bir saha...

Asus Zenbook S 16 inceleme – AMD’den MacBook Air’a büyük rakip

Verdiğiniz paraya değecek, gerçekten benzersiz bir ultrabook istiyorsanız, Asus...

Dyson OnTrac incelemesi

Dyson’ın hem tasarıma hem de ses kalitesine önem veren...