Uzayda enerji üretilmesi planlanıyor

Dünya’daki elektrik ağlarına uzaydan enerji aktarımının mümkün olup olmadığının inceleneceği programda, ilk olarak mikrodalga ışınlarının kullanılması ve kablosuz şekilde elektriğin Dünya’ya iletilmesi üzerine çalışılacak.

ESA Genel Direktörü Josef Aschbacher, uzaydan güneş enerjisi sağlanmasının gelecekteki olası enerji eksikliklerine “muazzam” oranda yardımcı olacağını ifade etti.

Sıfır karbon ekonomisine geçilmesi ve bunun için enerji üretim şeklinin değiştirilirken fosil yakıt kullanımının da azaltılması gerektiğini dile getiren Aschbacher, “Uzaydan enerji sağlama fikrini hayata geçirebilirsek bu harika olurdu ve pek çok sorunu çözerdi.” dedi.

Ülkelerden bağış bekleniyor

ESA’nın, Solaris programının onaylanması halinde ülkelerden bağış beklediği bildirildi.

Güneş enerjisini uzaydan sürekli ve daha etkili şekilde sağlama fikri, 50 yılı aşkın süredir değerlendirilse de de zor ve pahalı olması sebebiyle neredeyse imkansız görülmüştü.

Yeniden kullanılabilen roketler ve özel sektör tarafından geliştirilen diğer yenilikler sayesinde fırlatma maliyetlerinin düşmesiyle, günümüzde bu girişimin hayata geçirilmesi daha olası gözüküyor.

Uzay teknolojileriyle, Dünya’ya kablosuz elektrik gönderebilmek için yöntemlerin gelişmesi, bu projeye imkan sağlayabilir.

Benzer yazılar

iPhone 16 Pro Max tanıtıldı

iPhone 16 Pro modelleri, 9 Eylül 2024’te düzenlenen Apple...

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus tanıtıldı

Apple, düzenlediği “It’s Glowtime” etkinliği kapsamında iPhone 16 ve...

Apple Watch Series 10 tanıtıldı

Apple, 9 Eylül’de düzenlediği etkinliğinde Watch Series 10 akıllı...

iPhone 16 Türkiye fiyatları belli oldu

iPhone 16 tanıtım etkinliğinin sona ermesiyle birlikte, Apple Türkiye...

Sony, FE 85mm F1.4 GM II’yi duyurdu

Sony, kompakt bir gövdede hızlı otomatik odaklama (AF) ile...