Hemen tasarım tarafından başlayalım. Kasanın ön tarafında 3 adet 12cm’lik RGB fan bulunuyor, daha önceki 40L serisinde burada iki adet fan bulunuyordu. HP geliştirme yaparak buraya bir adet daha fan eklemiş. Ön taraftaki üçlü set soğutmada önemli rol oynarken, işlemcinin sıvı soğutucu radyatörünü de kasanın üst kısmında özel bir alanda konumlandırmışlar. Burası önemli çünkü Cryo Chamber adı verilen teknoloji sayesinde kasa neredeyse hiç ısınmıyor. Peki çalışma mantığı nasıl diye sorduğunuzu duyar gibiyim! Radyatör ana parçalardan ayrı bir alanda konumlandırıldığı için soğuk/sıcak hava sirkülasyonunu çok daha iyi bir şekilde yapabiliyor.
Soğutma ve fanlar dışında kasa köşeli hatlara sahip, önceden alıştığımız agresif OMEN tasarımından ziyade daha amaca hitap eden bir çizgide tasarlanmış. Yan taraftaki temperli camı tuşuna basarak açtığınızda sanki spor bir arabanın kapısını açıyormuşsunuz hissiyatı veriyor, bastığınızda yarım açılıyor ardından tamamıyla yerinden çıkarabiliyorsunuz.
Başarılı soğutma ve yüksek performans
Performans konusuna gelecek olursak, incelediğimiz versiyonunda AMD Ryzen 7 5800X işlemci, 32 GB 3733 MHz bellek, 1 TB M2 SSD ve RTX 3060 Ti ekran kartı bulunuyor. HP, özelleştirme konusunda kullanıcılara geniş bir yelpaze sunmuş. Intel isteyen kullanıcılar, i9 12900K işlemciye kadar seçim yapabiliyor. Aynı şekilde AMD versiyonunda 5900X versiyonu bulunuyor. Ekran kartlarında ise NVIDIA tarafında 3090, AMD tarafında ise 6900 XT’ye kadar seçenekleriniz mevcut.
OMEN 45L’de Red Dead Redemption 2 (RDR 2), GTA V, F1 22, CS: GO gibi birçok oyunu deneyimledik. RDR 2’de 1080p çözünürlükte 60-100 fps arası çok akıcı bir şekilde at üzerinde giderken, GTA V’de ise 1440p çözünürlükte 100-130 arası fps aldık. F1 22’de 4K çözünürlükte tur zamanı yapmaya kalktığımızda ise 53-60 arası fps performansı vererek en hızlı turu almama yardımcı oldu. Sadece oyun değil aynı zamanda Adobe programlarıyla denemeler yaptık ve 4K video render’ı alırken kare atlama ya da kasma sorunlarıyla karşılaşmadık. Özellikle çok yönlü bir masaüstü bilgisayar isteyen kullanıcıların HP’nin bu cihazını rahatlıkla değerlendirebileceğini düşünüyoruz.
Özellikle Cryo Chamber’ın sağladığı hava sirkülasyonu sayesinde parçalar daha az ısındığı için çok daha yüksek verimlilikle çalışabiliyor. PSU alt bölümde ayrı bir bölümde dururken sıvı soğutucu radyatörü üst kısımda ayrı bir bölümde duruyor, yani herkesin kendine ait bölümü olduğu için soğutma tarafında gol yemenizin imkanı olmuyor.
Sonuç
OMEN 45L’nin 2022 yılının en inovatif kasa tasarımlarından birine sahip olduğu söyleyebiliriz. Performans ve tasarım anlamında gerçekten takdire şayan bir grafiği var, soğutma tarafında ise sektörün en iyilerinden birisi. Ancak tek eksisi maalesef fiyatı. Çünkü 40 ile 60 bin TL arasında özelliklerine göre değişen bir fiyat skalası var. Eğer bütçeniz varsa OMEN 45L’yi değerlendirebilirsiniz. Buna ek sadece kasayı alıp soğutma sisteminden yararlanmak isterseniz kasayı da boş olarak satın alma seçeneğiniz mevcut.