Apple’a kullanıcılara yanlış bilgi verdiği için dava açıldı

New York’ta yaşayan bir iPhone 13 kullanıcısı teknoloji devi Apple’a karşı dava açtı. Elliot Libman isimli kişi, ABD merkezli Apple’ı, iPhone uygulamalarını kullanırken hangi bilgilerin paylaşıldığı konusunda kullanıcılara yanlış bilgi vermekle suçluyor. Davacı, ‘Uygulamaların İzleme İsteğine İzin Ver’ gibi ayarların devre dışı bırakıldığında bile Apple’ın göz atma ve etkinliklere ilişkin veri toplamaya devam etmesini engellemediğini iddia ediyor.

Mahkemeyle paylaşılan şikayette Apple için şu ifadeler kullanıldı:

“Apple, tüketicilerin gizliliklerini korumak için ne tür önlemler veya gizlilik ayarları üstlendiğine bakılmaksızın, tarama geçmişi ve etkinlik bilgileri dahil olmak üzere analitik verilerini kaydeder, izler, toplar ve bunlardan para kazanır.Tüketiciler Apple’ın kendi talimatlarını izlese ve gizlilik kontrollerinde ‘Uygulamaların İzleme İstemesine İzin Ver’ ve/veya ‘(Aygıt) Analizlerini Paylaş’ı kapatsa bile, Apple yine de App Store, Apple Music, Apple TV, Books ve Stocks dahil olmak üzere tescilli Apple uygulamalarında tüketicilerin uygulama kullanımını, uygulama tarama iletişimlerini ve kişisel bilgilerini kaydetmeye devam eder”

Gerçek zamanlı olarak çok sayıda kullanım verisi topluyor

Yazılım şirketi Mysk’in güvenlik araştırmacıları Tommy Mysk ve Talal Haj Bakry’nin araştırmasına göre, analitik kontrol ve anti-izleme ayarlarının Apple’ın söz konusu uygulamalarda veri toplama üzerinde belirgin bir etkisi bulunmuyor.

Araştırmaya göre, App Store uygulaması sürekli olarak kullanıcı tıklamaları, aranan uygulamalar, görüntülenen reklamlar ve bir kullanıcının herhangi bir uygulamaya ne kadar süre baktığı dahil olmak üzere gerçek zamanlı olarak çok sayıda kullanım verisi topluyor.

Apple’ın bu ayrıntılarla birlikte kimlik numaraları, cihaz modeli, ekran çözünürlüğü, kurulu klavye dilleri ve internet bağlantı türü gibi cihaz parmak izi alma yöntemlerine özgü ayrıntıları da toplayabildiği iddia ediliyor.

Araştırmacılar ayrıca, Apple’ın bir kullanıcının takip ettiği hisse senetlerini, görüntülemelerini ve aranan hisse senetlerini, uygulamada görüntülenen haber makalelerinin bir listesini kaydettiğini buldu. Bu bilgilerin, cihazlar arasında kullanıcı verilerini senkronize etmek için gerekli olan iCloud iletişiminden ayrı bir aktarım yoluyla bir web adresine gönderildiği ileri sürüldü.

Benzer yazılar

Vivo X200 serisi resmi olarak tanıtıldı

Vivo, yeni amiral gemisi X200 serisi ile mobil teknolojide...

Türk Telekom, Fiber Mobilite çağını başlattı

Türk Telekom, Türkiye’nin dijital dönüşümünde kritik rol oynayan fiberdeki...

Yapay zekanın gelir kapısı: Veri

Yapay zeka, şirketlerin rekabet gücünü belirleyen en önemli faktörlerden...

iPhone 16 Pro Max tanıtıldı

iPhone 16 Pro modelleri, 9 Eylül 2024’te düzenlenen Apple...

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus tanıtıldı

Apple, düzenlediği “It’s Glowtime” etkinliği kapsamında iPhone 16 ve...