PLOS Computational Biology dergisinde yayımlanan yeni araştırma, gelecekteki yapay zekaların da uyuyabileceğini gösteriyor.
Yapay zekanın yeni bilgiler öğretildiğinde eski bilgileri unutmasını anlatan Çekya’daki Çek Bilimler Akademisinden çalışmanın ortak yazarı Payel Sanda, nöroloji dünyasında buna ‘yıkıcı unutkanlık’ denildiğini belirtti. Bu, yalnızca ‘bellek konsolidasyonu’ yani hafızanın pekiştirilmesiyle çözülebilecek bir sorundur ve REM uykusu sırasında meydana gelen kısa süreli anıları uzun süreli anılara dönüştürmeye yardımcı olan bir süreç.
Araştırmaya liderlik eden Payel Sanda, “Eğer yeni görevi öğretmeyi başarırsanız, eski hafızaya zarar verirsiniz.” diyerek yapay zekanın farklı görevlerde ustalaşmasının son derece zor olduğundan bahsetti.
Uyuyunca eski bilgileri hatırladı
Sanda ve meslektaşları, bu sorunu aşmak için, insan beyninin yapısına benzeyen, birbirine bağlı yapay nöron ağları olan ‘iğnecikli bir sinir ağını’ (spiking neural network) eğitti. Canlıların uyku yeteneğini bu sinir ağına uyarlayan bilim insanları, kısa süreli anıları uzun süreli anılara dönüştürmeye yardımcı olan ‘hafıza konsolidasyonu’ sürecini taklit etti. Daha sonra araştırma ekibi, yapay zekaya iki farklı görev öğretmek üzere iki deney tasarladı. Her iki görevde de ağın, ödül ve ceza arasında ayrım yapmayı öğrenerek kendi başına karar alacak düzeye gelmesi hedeflendi.
Yapay zekanın uyumadığı ilk deneyde, algoritmanın yeni görevde öğrendiği her bilginin önceki görevde edindiklerine zarar verdiği ortaya çıktı. İlk bilgiler unutulurken, yerine yeni bilgiler öğreniliyordu.
İkinci deneyde ise, ağın tıpkı insanlar gibi uyuması sağlandı ve yapay zeka ikinci görevi öğrenirken aralarda uyudu. Böylece, algoritmanın ilk görevi nasıl gerçekleştirdiğini hatırlaması sağlandı.