NASA, dev boyuttaki ısı kalkanını uzaya gönderdi

Isı kalkanının geliştirme çalışmaları sürüyor. NASA’nın kalkanla amacı aslında bir uzay aracına fren görevi vermek. Gelecekte bir uzay aracının Mars atmosferine girdiğinde, ısı kalkanı sayesinde yavaşlaması umuluyor. Yani ısı kalkanı aslında devasa bir fren gibi olabilir.

Mars’a bir adım daha yaklaşıldı

Devasa ısı kalkanı, yaklaşık iki gün içinde Kahana II adlı bir açık deniz gemisi aracılığıyla okyanustaki konumundan kurtarılacak. Bu arada Amerikan uzay ajansı, ısı kalkanının bir JPSS-2 kutupsal yörüngeli hava uydusu ile birlikte fırlatıldığını açıkladı.

NASA’nın son projelerinden ısı kalkanının tam olarak ne olduğu herkes tarafından merak ediliyor. Bu kalkan, bir uzay aracı bir atmosfere girdiğinde, aerodinamik sürtünme yavaşlamasına yardımcı olur ve bu nedenle bir uzay aracını inmeden önce yavaşlatmak için etkili bir yöntemdir. Bununla birlikte, Mars’ın atmosferi Dünya’nınkinden çok daha az yoğundur ve aerodinamik yavaşlama oldukça zordur. Kızıl Gezegen’in atmosferi daha az sürtünme sağlayacak kadar kalın ancak uzay aracını Dünya atmosferinden daha az yavaşlatacak kadar çok incedir. Mars görevlerini zorlaştıran bu koşullar nedeniyle NASA, ısı kalkanını geliştirerek uzay araçlarının Mars’a inişinde fren görevi sağlamasını hedefliyor.

Benzer yazılar

iPhone 16 Pro Max tanıtıldı

iPhone 16 Pro modelleri, 9 Eylül 2024’te düzenlenen Apple...

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus tanıtıldı

Apple, düzenlediği “It’s Glowtime” etkinliği kapsamında iPhone 16 ve...

Apple Watch Series 10 tanıtıldı

Apple, 9 Eylül’de düzenlediği etkinliğinde Watch Series 10 akıllı...

iPhone 16 Türkiye fiyatları belli oldu

iPhone 16 tanıtım etkinliğinin sona ermesiyle birlikte, Apple Türkiye...

Sony, FE 85mm F1.4 GM II’yi duyurdu

Sony, kompakt bir gövdede hızlı otomatik odaklama (AF) ile...