Özellikle birden fazla kamera kullanıp, ses ve görüntüyü ayrı yerlere kaydedenler için bunları editlerken senkronize etmek büyük sorun olabilir. Çünkü bunları birbirine senkronize etmek gerekiyor.
Almanya merkezli Tentacle Sync, uygun fiyatlı timecode (zaman kodu) çözümleri ile tanınıyor. Bunlar, kullanıcıların aynı timecodu kullanarak birden fazla kayıt cihazını senkronize etmesine olanak tanıyor. Bu sayede çoklu kamera çekimlerini yönetmek daha kolay hale geliyor.
Tentacle Sync E mkII, Bluetooth üzerinden zaman kodu senkronizasyonu sunan, ses ve video materyallerinizin hızlı ve kolay senkronizasyonu için geliştirilmiş bir çözüm. Sync E mkII sert plastik malzemeden yapılmış ve sadece 30 gram ağırlığına rağmen sağlam yapıda.
Üzerinde dahili bir ekran yok ama tüm işlemleri mobil uygulaması üzerinde kolayca yapabilirsiniz. Cihazın önünde dahili mikrofon, yanında açma kapama tuşu, alt kısımda 3.5 mm kulak jakı ve iki adet LED, üstünde ise USB C portu var.
Çoğu küçük senkronizasyon cihazı gibi, Sync E mkII’nin gövdesinde herhangi bir fiziksel montaj noktası yok. Bunun yerine arkasında Tentacle Sync tarafından sağlanan diğer cırt bantlara kolayca takılabilen cırt cırt var.
Sync E’nin hafifliği ve küçük boyutu nedeniyle, bu yapışkan bantlar cihazı güvenli bir şekilde yerine tutabiliyor.
3.5 kablo bir kelepçe ile güvenli bir şekilde yerine kilitlendiğinden, isterseniz kabloyu kameranızın yanından sarkıtabilirsiniz. Şahsen bunu yapmıyorum, ancak birçok kamera operatörünün Sync E cihazlarını bu şekilde kullandığını gördüm. Ben onları güvenli bir şekilde monte etmeyi tercih ediyorum.
Sync E mkII, kullanıcılara yeniden şarj edilmeleri gerekmeden önce 50 saate kadar sürekli çalışma süresi sağlayan yerleşik Lityum Polimer pille geliyor. Bu, Sync E’ye göre 15 saatlik bir artış anlamına geliyor. Cihazın pili de değiştirilebiliyor. Hepimizin bildiği gibi, piller zamanla bozulur ve bunları değiştirme seçeneğine sahip olmak, cihazınızın ömrünü daha da uzatıyor. Sync E mkII Bluetooth 5’e sahip olduğundan çalışma aralığı da daha iyi. Burada 115 metrelik bir menziliniz var.
Diğer timecode cihazları gibi Sync E mkII’nin kullanımı da oldukça basit. Cihazların kurulumunu yapıp, kameraya bağladıktan sonra kameraların aynı fps’te olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Burada yeşil ve kırmızı olmak üzere iki farklı çalışma modu var. Açma tuşuna kısa süre basıp kırmızıda bırakırsanız eşleşme; yeşil ışık yanan kadar basılı tutarsanız senkronlu çalışma modu açılıyor.
Eşleşme için Android ya da iOS cihazlarınıza Tentacle Setup uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Uygulamadan bağlanmak istediğiniz cihazın üstüne basıp, telefonu onun üstüne getirdiğinizde hemen eşleşiyor. Bunun ardından uygulamada hangi cihazı seçerseniz onun üzerinde mavi ışık yanıyor. İki kamera arasında Timecode’ları eşlemek için uygulamadan Sync’e basıp, fps değerini ve zaman olarak kaçtan başlamasını istediğinizi seçiyorsunuz. Sistemin çalıştığını sesin kameranın sol kanalından geldiğinden ve timecode’un sıfırlandığından anlayabilirsiniz. Yaptığınız çekimleri bir araya getirmek için Mac’te Tentacle Sync Studio; Windows için de Tentacle Timecode Tool’u bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor.
Tentacle Track E neler sunuyor?
Tentacle Sync’in yeni Track E’si ise küçük bir ses kaydedici görevi görüyor. Cihaz, dahili bir mikro SD karta kayıt yapabiliyor. Bu da bir analog veya dijital radyo sinyalinin iletilmesi ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Track E, Sync E ile senkronize edilebiliyor. Bu kombinasyonla, farklı cihazlardan alınan sesleri kolauca eşleyebilirsiniz.
Android ve iOS için Tentacle uygulamasıyla, Track E’yi kolayca kurup, kontrol edebilirsiniz.
Geleneksel olarak ses cihazları 16 veya 24 bit sabit noktalı ses kaydeder, Track E ise 32 bit kayan noktalı ses kaydedebiliyor. 32 bitlik kayan dosyada bitler, normal sabit noktalı kayıtlardan farklı olarak kullanılır. Bu da büyük ölçüde artan dinamik aralık ile sonuçlanır.
Dahil edilen mikrofon, 50 Hz – 20 bin Hz frekans tepkisine sahip. Buna ek kendinize ait herhangi bir yaka mikrofonuyla da uyumlu.
Sonuca bağlıyorum
Tentacle Sync E mkII, DSLR ya da aynasız bir fotoğraf makinesinden tutun profesyonel ses kayıt cihazlarına ve dijital sinema kameralarıyla çok kameralı çekimlere kadar herhangi bir şeyle kullanıldığında bile gerçekten yetenekli bir zaman kodu senkronizasyon sistemi.
Zaman kodu senkronizasyonu ile ilgili minimalist yaklaşımı, aslında onu özel hale getiriyor. O kadar küçük ve kompakt ki, neredeyse orada olduğunu unutuyorsunuz ve çalışırken yolunuza çıkmıyor.
Tabi şunu da unutmayın Herhangi bir timecode senkronizasyon sistemine gerçekten ihtiyacınız olup olmadığı, yaptığınız işin türüne bağlı. Yalnız bir operatörseniz ve ara sıra röportajlar için aynasız bir kamera kullanıyorsanız, senkronizasyonu basit bir alkışla da kolayca yapabilirsiniz. Bununla birlikte, mikserlerine ayrı ayrı ses kaydeden bir ses kayıt cihazıyla çalışıyorsanız, özel bir timecode senkronizasyon sistemine sahip olmak bir zorunluluk. Profesyonel ortamlarda, timecode senkronizasyonu çok önemli ve ben de bundan böyle tüm çekimlerimde kişisel olarak Tentacle Sync kullanıyorum.
Track E kendi başına yetenekli ve kullanışlı bir cihaz olsa da, Sync E ile birleştirildiğinde gerçekten parlıyor. Ses kalitesi, birlikte verilen mikrofon ile de harika. Ancak daha kaliteli bir mikrofon ile buradaki ses daha da iyileştirilebilir.