Xiaomi 12 Lite, aslında orijinal Xiaomi 12 ve Xiaomi 12 Pro’yu takip ediyor. Aynı zamanda bu iki amiral gemisi telefonun orta sınıf yaklaşımını da sunuyor.
Ancak, pazarın orta segment için olan bölümünde rekabet bir hayli fazla. Peki Xiaomi 12 Lite burada rekabet edebilir mi?
Tasarım
Genellikle, bir akıllı telefondaki Lite son eki, eski özelliklere sahip olduğu anlamına gelebilir. ancak Xiaomi 12 Lite için bu durum geçerli değil.
Xiaomi Mi 11 Lite, orta segmentte önemli ölçüde daha rafine bir tasarım sunmasıyla dikkat çekiyordu ki Xiaomi 12 Lite da bunu takip ediyor. Burada ince , düz kenarlı ve hafif yapıda ve aynı zamanda cam kaplı gövdeye sahip bir telefon var. Selefinden biraz daha kalın ve ağır, ancak yine de kullanırken bileğinizi yormuyor ya da cebinizde fazladan ağırlık yaratmıyor.
Telefonun yumuşak dokulu arka kapağı, aynı zamanda çevredeki ışığı belirli bir dereceye kadar yansıtan ışıltılı bir yüzeye sahip. ışık bu kısma vurduğunda telefon farklı bir hava katıyor. Bendeki yeşil rengi ama Siyah ve Pembe renkleri de var.
Xiaomi 12 ve Xiaomi 12 Pro daha kıvrımlı bir tasarıma sahip, bu nedenle aralarında başka bağ yok. Tabi bir de arkada endüstriyel görünümlü dikdörtgen kamera modülü var. Bu da ortak özellikleri. Bazıları burada Xiaomi Mi 11 Lite’daki yuvarlatılmış birimin daha iyi olduğunu söylese de ben bu tasarımı daha çok sevdim. Bu adayı buradan söküp alsak kendi başına bir markanın logosu bile olur.
Ekran Corning Gorilla Glass 5 ile korunuyor, bu nedenle biraz aşınma ve yıpranmaya dayanıklı. ancak 12 Lite herhangi bir IP derecesine sahip değil. önceki Xiaomi 11 Lite 5G’de de bu yoktu. Bu nedenle olabildiğince havuz ve denizde uzak durun derim. Ekstra dayanıklılık istiyorsanız Xiaomi’nin kutuya koyduğu silikon kılıfı kullanabilirsiniz..
Xiaomi, ses konusunda da cihazı Dolby Atmos destekli çift hoparlör setiyle donatmış. Ses, gerçek bir amiral gemisi telefon kadar çok katmanlı ya da ayrıntılı değil, ama yeterince yüksek ve net. Bu da müzik ve dizi keyfiniz için son derece yeterli.
Buradaki parmak izi sensörü, güç düğmesinin içine aksine ekranın altında saklı. Bu senör Hem hızlı hem de güvenilir.
3,5 mm kulaklık jakı burada yok, bu nedenle bunu doğrudan bir kulaklığa bağlamanız zır. ancak Bluetooth 5.2 desteği , kablosuz kulaklıkların ve hoparlörlerin Xiaomi 12 Lite’ın ses çıkışını anında iyileştiriyor.
Ekran
Xiaomi 12 Lite’ın 6.55 inç FHD+ ekranı, geliştirilmiş 120Hz yenileme hızı bunu neden dedim çünkü Mi 11 Lite’ta 90Hz’di ve keskin AMOLED renkleriyle iyi bir kullanım deneyimi sunuyor.
Tüm bunlar, ekranın HDR10+, Dolby Vision ve Xiaomi’nin TrueColor adını verdiği ve panelin renk paletini güçlendiren desteğiyle geliştirilmiş.
Xiaomi 12 Lite piyasadaki en parlak ekrana sahip değil, ölçümlerim maksimum 450 nit gösterdi. ancak buna rağmen ekran parlaklığı tam olarak açıldığında güneş ışığını büyük ölçüde işlemek için yeterli. İç mekanlarda veya daha bulutlu günlerde ekranda ne olduğunu görmekte sorun yaşamayacaksınız.
Xiaomi 12 Lite’da oyun oynamak isteyenler, hızlı hareketlerine yardımcı olması için 240Hz dokunmatik örnekleme oranını da takdir edebilir.
Performans
Performans konusunda Belki de en şaşırtıcı şey, Xiaomi’nin 12 Lite’ı önceki nesil 11 Lite 5G’de gördüğümüz aynı Snapdragon 778G işlemciyle donatması. Bunun son bir yıldır devam eden dünya çapındaki işlemci sıkıntısına bağlı olup olmadığı belli değil. ancak adil olmak gerekirse, 12 Lite’ın performansı kullanıcıların genellikle akıllı telefonlarıyla yapacakları çoğu şey için yeterli.
Uygulamaları açmak, çeşitli ekranlar ve menüler arasında gezinmek burada hızlı ve duyarlı. Cihazı kullanırken gözle görülür bir gecikme yaşamadım ve kameralar bile hızlı bir şekilde kullanıma hazır hale geliyor.
Burada işlemciye 8GB RAM yardımcı oluyor. ancak maddi anlamda biraz daha tasarruf etmek istiyorsanız 6GB’lık sürümü de mevcut. Xiaomi ayrıca, 3 GB’a kadar sanal bellek genişletme özelliği de sunuyor.
12 lite’ın büyük abileri hem 12 GB’a kadar RAM hem de Qualcomm 8 Gen 1 işlemciyle geliyor. Eğer daha fazla güce ihtiyacınız varsa onları da aklınızda bulundurun derim.
Depolama tarafında başlangıç 128 GB. ancak düşük olacağını düşünüyorsanız 256 GB’ı da seçebilirsiniz. Xiaomi, bazı kullanıcıları üzecek bir hamleyle, çift kart yuvasını yalnızca SIM kartlar için açtı. Yani 12 Lite’ta microSD kart desteği yok.
Bunu, daha sonra değiştiremeyeceğiniz için, başlangıçta ihtiyaçlarınıza uygun konfigürasyonu seçmeniz önemli. Aslında 11 Lite 5G deki gibi tepsi, çift SIM ya da biri SIM diğeri microSD kart olacak şekilde yapılabilirdi.
Birçok yönden, Xiaomi 12 Lite ile 11 Lite 5G’nin özellikleri yakın. işlemci, depolama alanı ve bellek konfigürasyonları gibi. Wi-Fi 6, NFC, Bluetooth 5.2 açısından da benzerlik var. Ekran da benzer ama 12 Lite 120Hz yenileme hızına kadar çıkarken. 11 Lite, 90Hz sunuyordu.
Oyun konusuna gelirsek orta grafik ayarlarında ki Genshin Impact’ten tutun PUBG’ye Need for Speed’den tutun Streets of Rage 4 gibi daha basit olanlara kadar çoğu 3D oyun çalıştırmak için yeterince iyi.
Bu arada oynadığım tüm oyunlarda hem grafik hem de akıcılık anlamında sorın çıkarmamasına ek telefonda çok sayıda uygulama arka planda çalışsa da yavaşlana olmadı.
Oyunları maksimum çözünürlükte oynatabilen Xiaomi 12 Pro ve diğer Snapdragon 8 Gen 1 telefonların aksine 12 Lite, oyun oynarken çok ısınmadı ve uzun oyun seanslarında birçok amiral gemisinden daha rahat bir kullanım sundu.
Yazılım
Yazılım tarafında MIUI 13 ve android 12 var. Burada MIUI 13 sayesinde, duvar kağıtları ve temaların tümü Tema mağazası aracılığıyla geliyor. Burada Bir sürü ücretsiz içerik var.
telefona önceden yüklenmiş birkaç oyun ve sosyal medya uygulaması var ama bu kötü değil. Xiaomi ayrıca notlar, web’de gezinme ve diğer şeyler için kendi özel uygulamalarına da sahip. ancak bu da minimumda tutulmuş ve çoğu kaldırılabiliyor.
Xiaomi , burada üç büyük Android güncellemesi ve dört yıllık güvenlik güncellemesi de sunuyor. Kısacası bu, cihazın çıkış tarihinden itibaren dört yıl boyunca kullanılabilir olacağı anlamına geliyor. ancak bundan sonra güvenlik güncellemeleri duracağından telefonu emekli etmek zorunda kalabilirsiniz. Emekli dediğim kendinize yeni bir Xiaomi cihazı alıp bunu ailenizden birine verebilirsiniz.
Bir bunu neden dedim. Ne yazık ki, endüstri genelinde durum böyle ve dört yıl aslında oldukça iyi bir süre.
Pil
12 lite, 4.300 mAh pile sahip. Aslında bu, uzun zamandır bir Android telefonda gördüğüm en düşük kapasiteli pillerden biri.
Pilin ne kadar dayandığına gelirsem, boyutuna rağmen performans kötü değildi. Ekran yenileme hızını 60 Hz’ye ayarlarsanız yaklaşık yüzde 20 güçle tam bir günü tamamlayabilirsiniz. Az yoğun bir gün de %40 ile de günü sonlandırabilirsiniz.
Testlerimde telefon, 14 saatlik ekran açık kalma süresinin ardından yüzde 80 pil kaybetti.
Bununla birlikte, 120Hz ekran modunu açarsanız, daha dikkatli olmanız gerek. Çünkü oyun, fotoğraf çekme, film izleme ve indirmeler derken tam bir günü kafa kafaya tamamlayabilirsiniz.
Öte yandan Kablosuz şarj olmasa da, Xiaomi 12 Lite’ı kutudan çıkan 67W adaptörle hızlı bir şekilde şarj edebilirsiniz. Telefon bu adaptörle yaklaşık 40 dakikada yüzde 0-100’e çıkabiliyor.
Kamera
Xiaomi 12 Lite muhtemelen bundan birkaç sende sonra bile iyi durumda olacak üçlü arkam kamera kurulumuyla geliyor. Bu set gerçekten etkileyici sonuçlar veriyor.
Burada odaklanma hızlı ve genellikle amaçlanan konuyu kaçırmadan izleyebiliyor. İyi ışıkta, çiçeklerin yakın çekimleri, hayvan pozları, manzara fotoğrafları veya genel günlük fotoğraflar son derece başarılıydı.
Daha da etkileyici olanı, gece fotoğrafları da ondan daha pahalı olan kardeşleri kadar iyiyi. Burada Gece Modu tabi ki de var. Bu da geceleri çektiğiniz herhangi bir nesneyi daha görünür kılmada iyi bir iş çıkarıyor.
Görüntülerde, yazılımın düzeltmek için elinden gelenin en iyisini yaptığı bazı parazitler oluşabilir. bu, çektiğiniz tüm fotoğrafların sosyal medyada paylaşmak için kesinlikle iyi olacağı anlamına geliyor
Ultra geniş, ana sensöre göre biraz sönük kalabilir, 2MP makro ise ortalama denebilir. Yine de bunların hiçbiri, bunun gibi orta sınıf bir telefonda şaşırtıcı değil.
Video tarafında arka kamerayla 4K/30fps öne çıkıyor. Ses biraz zayıf gibi görünse de kamerayla iyi çekimler yapabilirsiniz. Aydınlıktan karanlık alanlara geçişte, sensörü çok zorlanmıyor gibiydi. ancak parlak gün ışığından kadrajın kenarlarında biraz aşırı pozlama görebilirsiniz.
Ana sensöre OIS’nin dahil edilmesi de videonun sarsıntısız olmasına yardımcı oluyor.
Önde 32Mp selfie kamerası var. Bu da gün ışığında renkli ve ayrıntılı kareler yakalayabiliyor. Öndeki kamerayla da vloglarınızda kullanabileceğiniz FHD videolar çekebilirsiniz.
Aslında Xiaomi 12 Lite, Profesyonel düzeyde görüntüler isteyenler için en iyi kameralı telefon olmasa da, cebinizde önemli çekimler yapmanıza ve bunları Instagram veya Facebook’ta paylaşmanıza olanak tanıyan iyi bir seçenek.
Sonuç
Xiaomi 12 Lite sağlam bir orta sınıf telefon. Hafif yapı, bu fiyat noktasında bulunan daha ağır alternatiflere kıyasla önemli bir avantaj ayrıca kare kenarlı tasarım hem modern hem de elde tutmayı kolaylaştırıyor.
Sosyal medya platformları için bir şey istiyorsanız, kameralar performans da gayet iyi. Yazılım bazen biraz yavaş kalsa da, telefonun canlı AMOLED ekranı ve tutarlı performansını, her gün deneyimlemek cidden zevkliydi.
Bu yıl bitmeden orta segment Adnorid bir cihaz almayı planlıyorsanız, Xiaomi 12 Lite listenizde kesinlikle olması gerek bir cihaz.