Hubble gibi görünür ışık teleskoplarından farklı olarak kızılötesi ışık kullanan, yıldız oluşum bölgesindeki tozun içini görmeyi sağlayan görüntüler gönderen James Webb, selefinin ilkin 1995’te görüntülediği ve 2014’te tekrar taradığı Yaratılış Sütunları’nın yıldızlarla dolu yeni görüntülerini yakaladı.
James Webb’in çektiği Yaratılış Sütunları’nın son derece ayrıntılı manzarası NASA tarafından yayımlandı.
Dünya’dan yaklaşık 6500 ışık yılı uzaklıkta
Yaratılış Sütunları diye adlandırılan bulutlar, Dünya’dan yaklaşık 6500 ışık yılı uzaklıkta yıldızların oluşmaya devam ettiği aktif bir bölgede bulunuyor.
Yaratılış Sütunları, Yılan (Serpens) takımyıldızındaki Kartal Bulutsusu’nda yıldızlarla dolup taşan gaz ve tozdan oluşan hidrojen yapılar. NASA’ya göre üç boyutlu sütunlar görkemli kaya oluşumlarına benzese de çok daha geçirgenler. Çöl manzarasından yükselen kemerler ve kulelere benzeyen yapılar, aslında gaz ve tozun yeni yıldızlar oluşturmak için çalışmasından ötürü sürekli değişiyor.
Webb kızılötesi sensörleri sayesinde toz bulutlarının bulanıklaştıran etkisini bertaraf ederek bölgede oluşan yeni yıldızları daha iyi inceleyebildi. NASA, Webb’in yakın kızılötesi kamerasından (NIRCam) alınan yeni kızılötesine yakın ışık görüntüsünün, bu yıldız oluşum bölgesindeki tozun derinliklerinin daha iyi gözetlenmesine yardımcı olduğunu söyledi.