IBM’in yapay zeka hızlandırıcısı AIU, 23 milyar transistörle geldi

IBM AIU, diğer benzer hızlandırıcılar gibi PCIe yuvasını kullanıyor. IBM’in geliştirdiği AIU hızlandırıcısı esasında firmanın da belirttiği temel sorunları çözmek için kullanılacak. Bu sorunlar, derin öğrenme ve sinir ağlarının eğitimindeki geleneksel işlemci ve ekran kartlarının kullanımından, dolayısıyla da buradaki verimsizlikten kaynaklanıyor. IBM ise AIU hızlandırıcısını tamamen yapay zeka eğitimi için tasarlamış durumda. Böylece yapay zeka sistemlerinin eğitimi daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek ve aynı zamanda verimlilik sağlanacak.

Yapay zeka sistemleri daha hızlı eğitilecek

IBM AIU, esasında uygulamaya özel tümleşik devre (ASIC) olarak nitelendirilebilir. Derin öğrenme için tasarlanan hızlandırıcı, her türlü görev için programlanabiliyor. 32 işlem çekirdeğine ve 23 milyar transistöre sahip olan yapay zeka işlemcisi, firmanın önceki Telum işlemcilerinin kullandığı tasarımı temel alıyor. Telum işlemcisi 7nm sürecinde imal edilirken AIU ise TSMC’nin verimli 5nm sürecinde bantlardan çıkıyor.

IBM’in hedefinde ise yapay zeka donanım verimliliğini her yıl 2,5 kat artırmak bulunuyor. Firma sadece bu alanda çalışmak üzere AI Hardware Center birimini kurmuştu. 2029 yılına kadar uzanan temel hedef yapay zeka modellerinin 2019’a kıyasla bin kat daha hızlı bir şekilde eğitilmesi.

Benzer yazılar

iPhone 16e inceleme

iPhone SE'yi unutun, çünkü iPhone 16e, uygun fiyatlı en yeni...

Samsung Galaxy S25 Ultra incelemesi

Samsung Galaxy  S25 Ultra, Galaxy S serisi estetiğini S...

Acer, Copilot+ PC Serisi Swift Go 14 AI dizüstü bilgisayarlarını Türkiye’de satışa sundu

Acer, Copilot+ PC Serisi kapsamında yer alan Swift Go...

Yeni M4 MacBook Air tanıtıldı

Apple, M4 işlemcili MacBook Air’ı tanıttı. MacBook Air M4...

Türk Telekom gemi algılama testini 5G-A şebekesi üzerinden gerçekleştirdi

Türk Telekom, 5G-Advanced (5G-A) gemi algılama testlerini gerçek zamanlı...