Monster, oyunculara yönelik bilgisayarlarıyla anılsa da aslında her segmente ve bütçeye uygun dizüstü bilgisayarlara sahip. Bunlardan birisi de Huma serisi. Huma serisi aslında hafifliğe, inceliğe ve kullanılabilirliğe önem veriyor. Bizim bugün inceleyeceğimiz model ise Huma H5 V3.1.
Tasarım
Öncelikle Huma serisinin tasarımından başlayalım. Huma’nın gövdesinde ailenin diğer modellerinde olduğu gibi alüminyum bir malzeme kullanılıyor. Bu malzeme sayesinde şık bir görünüm sunan cihaz, bir zamanlar dizüstü bilgisayarların en büyük sorunlarından olan ağırlık ve kalınlığı da bir kenara bırakıyor. Çünkü cihaz, 18mm kalınlık ve 1.7 kg ağırlıkla Ultrabook sınıfına bile girebilir. Taşınması da son derece rahat.
Dış tarafın yumuşak ve hafif kavisli yüzeyi premium bir ürüne sahip olduğunuz hissini veriyor. Klavyenin bulunduğu alanda da kaliteli malzeme kullanılmış. Bu durum yazı yazarken hoş bir his elde etmenizi sağlıyor.
Laptop bağlantı noktaları konusunda da elini korkak alıştırmamış, çünkü çok giriş çıkışa sahip. Bu da gün içinde mobilize gezenler için büyük bir avantaj. Bilgisayarın sol tarafında güç, USB-A, HDMI ve USB-C bağlantı noktası bulunuyor. Thunderbolt 4 desteğine de sahip cihazda, USB-C’nin hemen yanında güç ve pil için gösterge ışığı yer alıyor. Sağ tarafta ise 3.5 mm kulaklık girişi, iki adet USB-A ve microSD kart okuyucusu mevcut. MicroSD kart desteğinin sunulması özellikle kamerayla ya da drone’la çekim yapan kullanıcılar için faydalı. Bu sayede anında görünü aktarımı yapabilirsiniz. HDMI ile de bilgisayar üzerindeki içerikleri televizyona veya projektöre hızlı bir şekilde aktarabilir ya da yansıtabilirsiniz. Bu durum özellikle iş hayatında olanlar veya öğrenciler için son derece kullanışlı. Bir sunum yapacaksanız ekstra bir aparat arama derdinden kurtuluyorsunuz.
Ekranın arka kısmında Monster logosu arka aydınlatmayla geliyor. Eski MacBook modellerinden alışık olduğumuz bu deneyim dizüstü bilgisayara ayrı bir hava katıyor. 180 derece geriye yatabilen ekran, çalışma ortamlarında esneklik sağlıyor.
Klavye konusunda Huma H5 V3.1, tam boyutlu bir klavyeye sahip. NumPad bölümüyle aslında taşınabilir bir dizüstü bilgisayarda bulabileceğiniz en kullanışlı klavyelerden biri burada var. Ana tuş takımı ve oklar kullanırken sizi yormuyor. Tuş aralıkları iyi. NumPad bölümü biraz dar ama bu kullanıma engel değil. Tam boy klavye ayrıca 2 kademeli aydınlatmaya sahip. Böylece karanlık ortamlarda da bu klavyeyle rahatlıkla çalışabilirsiniz.
Tıklama yüzeyi, ortalama boyutta ve kullanım açısından komutları hemen algılıyor. Yüzey, sert dokunuşlarda da çok esnemiyor. Fiziksel tıklamalar iyi. Trackpade entegre edilmiş parmak izi okuyucu sayesinde güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Şunu da belirteyim daha önceki modellerde parmak izi sensörü güç tuşunda yer alırken bu modelde sensör trackpad’e taşınmış. Aslında sensörün trackpad’in sol üst tarafına yerleştirilmesi kullanım ve hız açısından daha iyi bir deneyim sağlıyor. Ekran kilidini parmak izi dışında yüz tanımayla da açabilirsiniz. Bunun için Windows Hello desteğinden ve web kameradan faydalanılıyor.
Ekran
Huma H5 V3.1’de Full HD çözünürlükte 15 inç mat bir ekran yer alıyor. 165 Hz yenileme sunan bu ekran, hem akıcı bir deneyim hem de iyi bir renk doğruluğu sağlıyor. IPS Mat LED ekran yansıma da yapmıyor ve direk ekrana vuran ışığı size yansıtmıyor.
Ekranın 16:9 görüntü oranı ve Full HD çözünürlüğü, onu video izlemek için de elverişli hale getiriyor. Günümüzde YouTube videolarının ve diğer birçok videonun doğal çözünürlüğü ve görüntü oranı bu olduğundan, buradaki ekran videoları iyi bir şekilde görüntülemenize izin veriyor.
Ekran keskinliği de burada yeterli. Yüksek kontrast ve canlı renkler, gerek bir şeyler izlerken gerek fotoğraflar üzerinde düzenleme yaparken mümkün olan en iyi deneyimi elde etmenizi sağlıyor.
Çerçeveler ince olduğundan görüş açınız artıyor. Ekran çerçevelerinin üzerindeki HD kamerası sayesinde de görüntülü görüşmeler yapabilirsiniz.
Ses konusunda 2 adet 2W gücündeki hoparlör, iyi bir ses deneyimi sunabiliyor. Stereo ses etkisi memnun edici diyebilirim. Hoparlörün ses çıkış şiddeti, çok yüksek değil ortalama. Burada geniş frekans aralıklı bir ses çıkışı var. Basları da hissetmek mümkün. Bu oyun oynarken de yeterli olacaktır. Film izlemek için kulaklığa veya başka bir hoparlöre ihtiyaç duymadan, dahili ses sistemiyle içerikleri tüketebilirsiniz.
Performans
Gelelim performans konusuna… Şu anda Intel’in 12. nesil işlemcileri gündemde olsa da günümüzde 11. nesil Intel işlemciler kullanılmaya devam ediliyor. Monster Huma H5 V3.1 ise gücünü 11. nesil Core i5-1135G7 işlemciden alıyor. Bu işlemciye Intel Iris Xe ekran kartı, 8GB DDR4 RAM ve 500GB depolama alanı eşliyor ediyor. Bendeki model başlangıç seviyesi, ancak siz isterseniz cihazınızı 64GB’ye kadar RAM (2×32) ve 2TB’a kadar depolama seçenekleri ile konfigüre edilebilirsiniz. İşletim sistemi tarafında da Windows 11 var.
Kağıt üzerinde yazan detaylara baktığımızda bilgisayarın fiyat/performans odaklı bir bilgisayar olduğunu görüyoruz. Monster’ın burada hedeflediği kitlenin daha çok internette gezinme, bir şeyler izleme, Word, Excel, PowerPoint gibi ofis yazılımlarını kullanma veya MATLAB ve benzeri mühendislik programlarını kullandığını düşündüğümüzde, Huma onlar için yeterli bir performansı sağlayabilir. Aynı anda birden fazla uygulamayı açma, yine birden fazla Chrome sekmesiyle çalışma gibi işlerde de bu dizüstü bilgisayar işini iyi biçimde yerine getirebiliyor.
Adobe tarafında Photoshop’ta fotoğraf düzenleme işleri çok hızlı değil, Premiere Pro’da da FHD videoları rahatlıkla işleyebilirsiniz. FHD’de render süreleri iyi seviyede.
Oyun konusunda Huma H5 V3.1’den çok yüksek beklentiniz olmamalı. Zaten bu bir oyun bilgisayarı değil. Eğer amacınız oyun oynamak ise Monster’ın daha güçlü cihazları mevcut. Bununla birlikte Fortnite ve benzeri bazı oyunlarda 1080p’de 30fps’nin üzerinde performans elde edebilirsiniz. 3DMark sonucu da grafik performansının fena olmadığını gösteriyor. Eğer işten veya dersten arta kalan zamanlarda oyun keyfi yaşamak isterseniz, büyük ekranı ve stereo hoparlör sistemiyle bu cihaz, ihtiyaçlarınıza iyi şekilde cevap verebilir.
Kablosuz bağlantı tarafında Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.1 desteğinin bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Günümüzde Wi-Fi 6 destekli cihazların sayısı artmaya başladı. Wi-Fi 6, bilgisayarın iyi ve tutarlı bir kablosuz ağ bağlantısı elde etmesine izin veriyor.
Pil ömrü
İnce formu sayesinde küçük boyutlara sahip olsa da Monster Huma H5 V3.1 içerisinde 4700 mAh batarya var. Bilgisayarın pilini kutudan çıkan adaptörle yüzde 100 şarj edip tüm gün boyunca rahatlıkla kullanabildim. Bu pil tek bir şarjla yaklaşık 6 saate kadar FHD video izleme imkanı da sunuyor. Tabi burada ekran parlaklığınız yüzde 50 seviyesinde olmalı. Ancak sürekli YouTube veya Netflix üzerinden video izlendiğinde bilgisayarın pili daha hızlı bitiyor.
Kutu içeriğinden çıkan adaptör bilgisayarı güç çıkışı üzerinden şarj etse de cihazı aynı zamanda USB-C üzerinden de şarj edebilirsiniz. Burada bilgisayarı USB-C bağlantısı üzerinden şarj etmek için Monster Pusat 65 watt’lık adaptörü tercih edebilirsiniz. Bu adaptörde iki adet USB-C ve bir adet USB-A bağlantı noktası bulunuyor. Bu sayede USB-C ile şarj olabilen akıllı telefonunuzu veya diğer cihazlarınızı da aynı anda şarj edebilirsiniz.
Sonuca bağlıyorum
Monster Huma H5 V3.1 şık bir tasarıma sahip. İnce ekran çerçevesi, taşınabilir olması ve kaliteli malzeme seçimi onu fiyatına göre daha üst sınıf bir bilgisayar havasına taşıyor. 15.6 inç ekrandan burada çoğu kullanıcı memnun kalacaktır. Ekranın 16:9 formatı, videoları ve oyunları iyi şekilde deneyimleme imkanı sağlıyor. Bunun dışında işte ve derste de iyi bir verim elde etmenize yardımcı olabilir. Ses sistemi yeterli, mikrofonları da görüntülü görüşmeler için kullanışlı. İçindeki donanım bileşenleri ise cihazın ihtiyaçlarınıza iyi biçimde cevap vermesini sağlıyor. Pil ömrü ve sunduğu şarj imkanları da Monster Huma H5 V3.1’i çekici kılan diğer unsurlar arasında bulunuyor.
Son olarak Monster Notebook ömür boyu ücretsiz bakım garantisi kapsamında altı ayda bir ücretsiz bakım hizmeti veriyor. Sunduğu bu hizmetle de Monster Huma H5 V3.1 hem iş hayatındaki kişilerin hem de öğrencilerin tercih edebilecekleri bir dizüstü bilgisayar olmuş.