SmallRig Forevala W60 kablosuz mikrofon incelemesi

SmallRig, Forevala markası altında, Forevala U60 gibi masaüstü USB mikrofonlarda tutun Forevala L20 gibi yaka mikrofonlarına kadar farklı tipte mikrofonlar üretiyor.

SmallRig Forevala W60 ise sunucunuzu ya da mikrofonunuzu kameraya bağlayan fiziksel bir kabloya sahip olmanın getirdiği kısıtlamalardan sizi kurtarıyor. W60, kameranın önünde özgürce yürümenizi ve konuşmanızı sağlayan, aynı zamanda güçlü ve net ses yakalayan 2.4Ghz kablosuz bir mikrofon seti. Gerektiğinde röportajlar kaydedebilmeniz için iki verici ve bir alıcıya da sahip.

Peki SmallRig Forevala W60, sesiniz kablosuz olarak kaydetmede ne kadar başarılı? 100 metreye kadar net ses iletme iddiaları doğru mu? Gelin hep birlikte görelim.

Dikkat çeken özellikler

Forevala W60, şarj ünitesi olarak da kullanılabilen sert plastikten bir taşıma çantası içinde geliyor. Bu taşıma çantasını, mikrofonları ve vericileri SmallRig markalı bir bez çanta içinde de taşıyabilirsiniz.

Kutunun tabanına yerleştirilmiş ve duruma gmre çıkarılabilen kullanışlı bir kablo var. Bunu USB şarj bağlantı noktasına takıp, iki vericiyi ve alıcıyı aynı anda şarj edebilirsiniz. Bu özellik, çekime hazırlanırken zamandan tasarruf etmenizin yanı sıra, her bir birimin tam ve eşit şekilde şarj olmasını sağlıyor. Vericileri ve alıcıları ayrı ayrı şarj ederseniz ya da etmeniz gerekiyorsa, ünitelerden biri diğerlerinden önce bozulabilir ve bu da size hem maddi zarar verir hem de çekim anındaysa kaydınızı etkiler.

Her verici bir gömleğe ya da tshirte takıp, sesinizi dahili mikrofonu aracılığıyla alıcıya iletebiliyorsunuz. W60’ın kutusudan yaka mikrofonlar çıkmıyor. Gerçi bu durum Rode wireless go ailesinde de aynı. Lavalier mikrofonları ekstra satın almanız gerekiyor.

Bu nedenle çekimlerinizde minik kara kutu şeklindeki vericiler  belirgin şekilde görülebilir. Şu da var, bu kit mikrofonlarını saklaması gereken sunucular veya oyunculardan çok vlogger’lar, YouTuberlar için daha uygun. Birlikte verilen tüyleri, üzerlerine takarsanız, mikrofonlar daha da belirgin hale geliyor. Bu tüyler aslında birer rüzgar kesici ortamda rüzgar esiyorsa bunları kullanın derim. Öte yandan başlangıçta bunları mikrofona takmak zor gelebilir ama kite alıştıkça daha hızlı olacaksınız.

Her vericide, yaka mikrofonu için giriş soketi var. Eğer hali hazırda yaka mikrofonunuz var, onları da burada kullanabilirsiniz.

Her iki vericide arka plan seslerini gidermeye yardımcı olan bir filtre anahtarı da var. Bu filtre, trafik gürültüsü gibi 200 Hz’nin altındaki gürültüleri azaltıyor.

Daha büyük olan alıcı ise kulaklıklar bir jak soketine sahip, böylece kayıt sırasında sesi izleyebilir ve üzerinizden geçen bir uçaktan gelen gürültü gibi sorunları, sesleri tespit edebilirsiniz.

Tasarım

Forevala W60 kitinin kullanımı son derece kolay. İki verici önceden eşleştirilmiş olarak geliyor, bu nedenle kutudan çıkar çıkmaz çalışıyorlar, yani hemen kurulum yapmadan hemen kullanabilirsiniz. T-shirt’ünüze bir verici, alıcıyı da kayıt cihazına takın ve sesi kaydetmeye hazırsınız.

üç ünite de bir kibrit kutusundan biraz daha büyük hatta aynı boy bile denebilir. Üzerindeki klipsler kullanımı daha rahat hale getiriyor. SmallRig ayrıca mikrofonu gömleğinizin altına tutturmak için kullanabileceğiniz birkaç siyah manyetik diski de kutuya eklemiş.

Yaka mikrofonu için bağlantı noktası yan tarafa yerleştirilmiş, bu da mikrofon takmayı biraz rahatsız edebilir. RODE GO I veya II deki giriş üstte olsaydı daha iyi olabilirdi.

Sevdiğim bir diğer şey, verici ve alıcı birimlerin görünüşte farklı olması. Bir sette, özellikle de karanlık bir sette, kutudan çıkar çıkmaz doğru birimi seçmek bu sayede daha kolay.

Bir bu ünitele bazı yeni rakiplerinin aksine dahili kayıt özelliğine sahip değil. Sesi kendi hafızasına ne yazık ki kaydedemiyor.

Alıcının üst kısmındaki gümüş kadranları kullanarak ses seviyesini 0 ile 10 dB arasında ayarlayabilirsiniz .

Kit, hem akıllı telefonlar hem de normal kameralar ile kullabilmeniz için farklı kablolarla geliyor. Ancak iPhone ile bu kiti kullanmak için TRS’den Lightning’e adaptöre ihtiyacınız var. Ben 3.5mm’den Lightning’e çeviren adaptörü burada kullandım.

Bu mikrofon setini kullandığım diğer mikrofon setlerinin üzerine çıkaran şey, vericiler ve alıcı üzerindeki LCD ekranlar. Bu ekranlar, ses seviyelerinizin bozulup bozulmadığını veya çok düşük olduğunu görmenizi sağlayan oldukça görünür bir ses dalga formu sağlıyor. Alıcıdaki iki fiziksel kadran, sol ve sağ kanalların seviyelerini kolaylıkla ve hassasiyetle ayarlamanıza olanak tanıyor.

Asıl gelelim performansına

SmallRig Forevala W60 kablosuz mikrofon setini kullanmak gerçekten zevkli. Herhangi bir mikrofon ve alıcı eşleştirmesi gerektirmediğinden, sesimi net ve temiz bir şekilde hemen bir iPhone’a ya da kameraya kaydedebildim.

Burada Harici bir yaka mikrofonu kullanmadığnız sürece, vericideki yerleşik mikrofonlara bağımlısınız. Bazılarınıza göre mikrofon biraz bastan yoksun olaibilir ama bence iyiydi.  

Her mikrofonun farklı ses seviyeleri ve low cut filtresi var. Güneşin parıltısına rağmen, alıcının LCD ekranında ses seviyelerini görebilirsiniz. Sesteki bozulmaları önlemek için de seviyeleri kadranları kullanarak ayarlayabilirsiniz.

Bazı kablosuz mikrofonlar ses gecikmesinden muzdarip.  Bu aslında öznenin sesinin video ile senkronize olmamasına neden oluyor. Ancak bu kit ile gecikme hiç sorunu yaşamadım. Verici ve alıcı arasındaki görüş hattı açık havada 30 ve 60 metreye çıktığında da ses yüksek ve netti. Bunları test ettim arkadaşlar ve sorun yaşamadım.

SmallRig, kitin 100 metreye kadar ses iletebildiğini ve öznenin sesini bu mesafeden hala duyabiliyorken sinyalde bir miktar düşüş olabileceğini iddia ediyor. 100 metreye kadar gidip bunu denemedim ancak 100 metrede konuyu ya da özneyi zaten  zar zor görebilirsiniz bu nedenle sesin net gelmesi de pek doğal görünmüyor. Burada masaüstü mikrofonunuzu kullanarak ses bölümlerini post prodüksiyonda seslendirme ile kolayca değiştirebilirsiniz.

Pil

Pil konusunda ise SmallRig W60, tek bir şarjla sekiz saate kadar yüksek kaliteli kayıt sağlayan yerleşik lityum polimer pillerle donatıldı. Buradaki piller yaklaşık 1-1.5 saatlik şarjın sonunda %0’dan %100e çıkabiliyor. Böylece pilin bitmesi nedeniyle üretiminiz yavaşlamıyor.

Vericiler (TX) ve alıcı (RX) düşük güç tüketiyor. Ancak, onları şarj etmeniz gerektiğinde bunu farklı şekillerde yapabilirsiniz. İlki doğrudan bir USB-C kablo ile ya da saklama kutusunda USB-A ile. İkisi de ihtiyaca yanıt veriyor.

Alıcı ve vericiler manyetik ve kasaya mükemmel şekilde uyuyor.

Sonuca bağlıyorum

Mikrofon vericilerinin çekimlerinde görünür olmasına aldırış etmeyen vlogger, YouTuber veya sunucular için SmallRig Forevala W60 kablosuz kiti gerçekten tavsiye edebilirim. Sosyal medyadan canlı yayınlar yapanlar için de bu mikrofon kullanışlı olabilir.

Alıcıdaki dokunsal kadranlar sayesinde, LCD’deki ses seviyelerini mükemmel bir şekilde ayarlamak son derece kolay. Kulaklık jakı ile de sesi izleyerek kaliteyi iki kez kontrol edebilirsiniz.

Üniteleri de taşıma çantası aracılığıyla aynı anda şarj ederek zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Buradaki sesin kalitesi, şu anda duyduğunuz gibi güçlü ve net . Aslında, bu videoyu düzenlerken sesi iyileştirmek için herhangi ince ayar da yapmadım. Direkt kitin kaydettiği kendi ses, bu da bu mükemmel kablosuz kitin kalitesinin bir kanıtı.

Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

Benzer yazılar

RODE Interview PRO inceleme

Dahili kayıt özelliğine sahip ve tek başına bir saha...

Asus Zenbook S 16 inceleme – AMD’den MacBook Air’a büyük rakip

Verdiğiniz paraya değecek, gerçekten benzersiz bir ultrabook istiyorsanız, Asus...

Dyson OnTrac incelemesi

Dyson’ın hem tasarıma hem de ses kalitesine önem veren...

Redmi 13 inceleme

Redmi 13, Xiaomi’nin alt markası tarafından piyasaya sürülen bütçe...

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless inceleme

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless, müzikten çok oyun oynamaya...